Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Smeeroplossingen op maat van de moderne brouwerij
Hoge productiesnelheden stellen ook aan de smeermiddelen zware eisen.

Smeeroplossingen op maat van de moderne brouwerij

Bier brouwen is een ambacht. Maar dat neemt niet weg dat de moderne brouwerij een industriële onderneming is waarin naast kwaliteit ook snelheid en efficiëntie als centrale streefdoelen gelden. Dat stelt niet alleen zware eisen aan personeel en machines, maar net zozeer aan de oliën en vetten die in zowat elk facet van de productie voor de nodige smering moeten zorgen. Anderol en Verolub overlopen de belangrijkste smeerpunten en bijbehorende aandachtspunten.

Anderol is producent van synthetische oliën en actief in diverse nichemarkten. Met een uitgebreid gamma voedselveilige smeermiddelen – gestaafd door een NSF H1 registratie, ISO 9001 en ISO 21469 certificaties, Kosher en Halal labels – richt het zich sinds enkele jaren ook specifiek op de voedingssector. Zowel in binnen- als buitenland werken inmiddels talrijke brouwerijen met de synthetische smeermiddelen van de fabrikant.

Geen compromissen meer

“In het verleden moesten bedrijven in de voedingssector bijna per definitie compromissen stellen”, steekt Kurt van Belgisch distributeur Verolub van wal. “Om aan de regels voor voedselveiligheid te voldoen, boeten heel wat minerale smeeroplossingen namelijk wat in op functionaliteit en kwaliteit. Dat is met onze synthetische oplossingen niet het geval. Door gebalanceerde formuleringen van basisoliën en additieven weten we smeermiddelen te ontwikkelen die aan de hoogste functionele en veiligheidseisen voldoen, zowel binnen ons standaard foodgrade gamma als, indien nodig, op maat.”

Synthetische oliën worden volgens gebalanceerde formuleringen op maat van de toepassing samengesteld.

Vier centrale aandachtspunten

De hoge eisen waarvan sprake hebben betrekking op de extreme omstandigheden waaronder smeermiddelen vandaag moeten presteren. “Om de fabrieksefficiëntie op te drijven wordt aan steeds hogere temperaturen, drukken en productiesnelheden gewerkt. Tegelijk worden machines compacter en de olie-inhoud dus kleiner. Dat is een uitdagende situatie, want het leidt tot snellere veroudering, terwijl natuurlijk ook productiestops ten gevolge van onderhoud zoveel mogelijk vermeden moeten worden.” Om de levensduur, efficiëntie en algehele prestaties van smeermiddelen – en bijgevolg de complete fabrieksefficiëntie – in deze zware omstandigheden te waarborgen, zet Anderol in op verschillende domeinen. “Ten eerste hebben synthetische smeermiddelen een hoge thermische stabiliteit, zodat onze producten zowel bij zeer lage als zeer hoge temperaturen optimale prestaties leveren. Ten tweede zorgen we voor minder snelle veroudering door een hoge oxidatiestabiliteit, om zo onderhouds-intervallen te verlengen. Ten derde streven we altijd de schoonst mogelijke machinesmering na, met name door koolstofafzettingen tot een minimum te reduceren. Daardoor gaan componenten langer mee, zonder dat ze gereinigd moeten worden. Een vierde aandachtspunt in onze formuleringen, tot slot, is een hoge filmsterkte. Die zorgt voor een goede hechting van de smeermiddelen op de materialen, ook in omstandigheden met veel water of stoom, en dus een optimale smering en opnieuw minder slijtage.”

Smeren van compressoren en vacuümpompen

Smeermiddelen zijn van toepassing in zowat elk onderdeel van de bierproductie, van het mouten en brouwen zelf, tot het transporteren, reinigen, vullen, afsluiten, labellen en stapelen van flessen en andere verpakkingen. “Elk van die processtappen kent bovendien verschillende smeerpunten. In grote lijnen, en over het volledige proces, onderscheiden we zo vijf types.” Ten eerste haalt Verolub de compressoren en vacuümpompen aan. “Hier zijn performantie bij hoge temperaturen, een lage oxidatie en een beperkte koolstofafzetting cruciaal, net als een lage vluchtigheid en hoge resistentie tegen water en stoom. In de meeste gevallen stellen we hiervoor Anderol FG XL smeerolie voor, maar voor een extra lange levensduur is ook de nieuwe Anderol SynCom FG HiPerf een optie. In het brouwhuis zelf, waar door de vergistingsprocessen soms veel zuren vrijkomen, is er tevens een extra inerte doch nog steeds performante oplossing, met name de Anderol C-NRT.”

Smeermiddelen zijn van toepassing in elk onderdeel van de bierproductie, tot de verpakking toe.

Smeren van hydraulische systemen

Een tweede typisch smeerpunt zijn de hydraulische systemen. “Hierbij is het belangrijk dat er koud opgestart kan worden en dat de smeerolie ook onder hoge druk goed presteert. De typeoplossing is dan ook de Anderol FGH serie.”

Smeren van transportbanden en kettingen

Voor transportbanden en kettingen, de derde categorie, heeft Anderol de Chain Oil FG 220 XL in het gamma. “Deze behoudt zijn sterke prestaties ook aan zeer hoge temperaturen, penetreert mooi in de schakels en heeft een absoluut minimum aan koolstofafzetting, zodat schakels niet blokkeren.”

Smeren van aandrijvingen

Ten vierde zijn er de aandrijvingen. “Hier is het belangrijk dat smeermiddelen wrijving en slijtage beperken. Over het algemeen grijpen we hiervoor terug naar de Anderol 6000 serie, maar speciaal voor wormwielen is er ook de 7000 FG serie.”

Smeren van lagers

Als laatste categorie, tot slot, verwijst Kurt naar de lagers. “Hiervoor hebben we een breed gamma aan vetten zoals aluminium- en calciumsulfonaatcomplexen, die naargelang de toepassing ingezet worden. Onder andere de Anderol 783 serie, de PQAA serie en de FG CS reeks worden regelmatig toegepast.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details