Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Smering in de voedingsindustrie: een vak apart!

Smering in de voedingsindustrie: een vak apart!

Smering is essentieel in alle soorten industrieën, want zonder smering blijft alles stilstaan. Een perfecte smering houdt namelijk alles soepel draaiend, verlengt de levensduur van de onderdelen, voorkomt storingen en vermindert zo de onderhoudskosten. Bovendien neemt de beschikbaarheid van machines toe, waardoor een betere productiviteit wordt gewaarborgd. Lagers, tandwielkasten en andere transmissieonderdelen kunnen zwaarder worden belast zonder dat dit ten koste gaat van hun levensduur, terwijl de betrouwbaarheid van de installatie toeneemt. Optimol Lubrication, distributeur van Castrol Industrial, Memolub en Cogelsa heeft een specifiek productassortiment voor het smeren van machines in de voedingsmiddelenindustrie.

Het smeren van machines en hun onderdelen in de voedingsmiddelenindustrie wordt geconfronteerd met vele uitdagingen: een hoge vochtigheidsgraad, extreme temperaturen evenals reinigings- en ontsmettingsmiddelen die veelvuldig gebruikt worden om de productieomgeving te laten voldoen aan de opgelegde normen inzake hygiëne. Bovendien kan in deze sector toevallig contact optreden tussen het smeermiddel en het eindproduct.

Een levensmiddel dat met een niet voor de voeding bestemd smeermiddel is besmet, kan dramatische gevolgen hebben voor zowel de producent als de consument. Smeermiddelen zijn per definitie processtoffen en geen levensmiddelen, het is dus van cruciale belang om voor levensmiddelen geschikte smeermiddelen te gebruiken en zo de gezondheidsrisico’s voor de consument tot 0 te herleiden. De noodzaak aan zorgvuldig smeringsbeheer en het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel voor elke toepassing binnen de voedingsmiddelenindustrie is meer dan ooit duidelijk.

Door een gedifferentieerde formulering is de productie van “food-grade” smeermiddelen mogelijk, en dat in verschillende vormen: sprays, pasta’s, oliën, vetten, … In tegenstelling tot “gewone” smeermiddelen worden er geen verontreinigende chemicaliën gebruikt en zijn deze smeermiddelen ontwikkeld om geuren smaakloos te zijn om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel waarmee ze (onrechtstreeks) in aanraking komen te kunnen garanderen. Deze smeermiddelen zijn onder meer te vinden in hydraulische systemen, tandwielkasten, lagers, luchtcompressoren, transmissie- en transportbandkettingen,… en dat in de meest uiteenlopende voedingsmiddelenbedrijven.

Een juiste selectie en gebruik van “food-grade” smeermiddelen is essentieel om de veiligheid van voedselproducten en de betrouwbaarheid van machines te garanderen. Synthetische basisoliën worden in veel van deze smeermiddelen gebruikt vanwege hun uitstekende prestatiekenmerken, zoals een hoge viscositeitsindex, lage vluchtigheid en laag stolpunt. Door hun superieure oxidatiestabiliteit en weerstand tegen thermische degradatie zijn ze bijvoorbeeld ideaal voor toepassingen bij hoge temperaturen.

Optimol Lubrication helpt u het juiste smeermiddel en de juiste reiniger/ontvetter voor uw toepassing te vinden. Dankzij haar brede productgamma en technische kennis kan Optimol Lubrication inspelen op de zwaarste toepassingen, in de meest agressieve omgevingen van de sector. Naast de wettelijke vereisten heeft het team van Lubrication Engineers ook steeds oog voor uw specifieke noden en behoeften. Optimol Lubrication begeleidt u van a tot z, door u niet alleen te beleveren met het meest geschikte product, maar door u ook analytische follow-ups van de prestaties van uw smeermiddelen aan te bieden. Alle food-grade smeermiddelen zijn bovendien NSF H1, koosjer en halal gecertificeerd.

Naast optimalisatie en rationalisatie kan automatisering ook een belangrijke rol spelen om uw smeerproces veiliger te maken. Het door Optimol Lubrication verdeelde Memolub-gamma is een navulbaar automatisch elektromechanisch smeersysteem dat uw smeringsvolume en smeringsfrequentie optimaal beheert. Dit zorgt voor een grote vermindering van het risico op vervuiling in vergelijking met manuele smering en biedt aanzienlijke operationele en financiële voordelen. Elk Memolub-systeem is uitgerust met een unieke frequentie- en volumeregelaar en een makkelijk vervangbaar smeerpatroon. Dankzij het optionele intuïtieve feedbacksysteem kunt u onmiddellijk controleren of alles optimaal functioneert en wanneer het smeermiddel moet worden aangevuld. Met deze technologie kunt u alle soorten gereedschap smeren, zelfs op locaties dewelke moeilijk te bereiken zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details