Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Succesvolle flowmeting ook wanneer sprake is van gasinsluiting
De OPTIMASS 6400 C Coriolis massaflowmeter met Entrained Gas Management (EGMTM) is geschikt voor alle soorten vloeistoffen en pasta’s ook met ingesloten gas.

Succesvolle flowmeting ook wanneer sprake is van gasinsluiting

Debietmeting is een veel voorkomende meting. De Coriolis massaflowmeter OPTIMASS 6400 van Krohne is in diverse toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie een erg geschikte oplossing, ook wanneer er sprake is van gasinsluiting. In dit artikel gaan we in op praktijktoepassingen bij een sausfabrikant en een zuivelbedrijf.

OPTIMASS 6400 bij dosering vloeibare chocolade.

Een sausfabrikant produceert in een van haar fabrieken tomatenketchup. Om een consistente kwaliteit van de ketchup te verkrijgen, wordt de tomatenbasis gezeefd tot een zijdeachtige pasta. Tijdens het zeven door de dunne filters, ontstaat er ingesloten gas dat kan oplopen tot 20 volumeprocent. In het verleden gebruikte de fabrikant een conventionele Coriolis flowmeter  – niet van Krohne – die stopte met meten zodra er gasinsluiting optrad. Dit beïnvloedde het recept en veroorzaakte veel afval. De fabrikant zocht een Coriolis massaflowmeter die het product betrouwbaar en met uitstekende herhaalbaarheid kon meten, ook met ingesloten gas. Het koos voor een Krohne OPTIMASS 6400 C Coriolis massaflowmeter met Entrained Gas Management (EGMTM). Deze is geschikt voor alle soorten vloeistoffen en pasta’s ook met ingesloten gas. 

Kenmerken

De meter garandeert een goede werking over een brede range aan gasfracties en complexe flowomstandigheden, ook van de zijdeachtige tomatenpuree, zonder onderbreking. De DN50 massaflowmeter met de natte delen in rvs (316L), is geïnstalleerd met hygiënische procesaansluitingen volgens DIN 11851. De dubbel gebogen meetbuis is EHEDG-gecertificeerd en eenvoudig te reinigen. De OPTIMASS 6400 werd geleverd met een basis analoge uitgang, maar digitale communicatieprotocollen behoren tot de mogelijkheden. Sinds de installatie wordt het hoofdingrediënt in de tomatenketchup continu gemeten. Hierdoor is er minder productafval en kan men besparen op middelen en kosten.  

De OPTIMAS 6400 geïnstalleerd bij de sausfabrikant.

Vloeibare chocolade 

Een ander praktijkvoorbeeld met een OPTIMASS 6400 is te vinden bij een zuivelbedrijf dat roomijs in wafelhoorntjes produceert. Om er voor te zorgen dat de hoorntjes voor een langere periode stevig blijven, worden ze, voordat ze met ijs worden gevuld, voorzien van een bodem van 4 tot 6 g vloeibare chocolade. De hoeveelheid chocolade werd tot nu toe niet gemeten. Men nam regelmatig monsters om te controleren of het gewenste vul­niveau was bereikt. Dit resulteerde door afkeur in veel afvalproduct. De fabrikant zocht een betere controle van het vulproces. In verband met de specificaties was een Coriolis massaflowmeter de beste oplossing. 

Een bedrijf dat roomijs in wafelhoorntjes produceert zocht een oplossing voor een betere controle van het vulproces.

Hoge betrouwbaarheid

De ijsproducent koos voor de Krohne OPTIMASS 6400 rvs DN8 massaflowmeter. Deze massaflowmeter werd, omdat de flow van de chocolade temperatuurgevoelig is, uitgevoerd met een heating jacket. Hierdoor behoudt het medium de gewenste temperatuurrange (33 tot 37 °C) en kan het niet stollen. In tegenstelling tot andere massaflowmeters op de markt, is de OPTIMASS 6400 immuun voor de negatieve effecten van gasbellen in chocolade. Door het gepatenteerde Entrained Gas Management is de meting geschikt voor applicaties met ingesloten gas. De OPTIMASS 6400 is EHEDG-gecertificeerd en garandeert een eenvoudige reiniging. Het instrument is via PROFIBUS DP aangesloten op de controle-unit. Met behulp van deze flowmeter kan de ijsproducent nu het doseringsproces automatiseren en de hoeveelheid chocolade aanzienlijk nauwkeuriger controleren. Het resultaat is een consistent hoge productkwaliteit, met minder afkeur, wat leidt tot besparing op zowel middelen als kosten.    

OPTIMAS 6400

Highlights OPTIMASS 6400

  • V-vormige dubbel gebogen buis voor toepassingen met vloeistoffen en gassen
  • Geoptimaliseerde flowverdeler voor minimaal drukverlies
  • FDA, EC 1935 / 2004 conform; 3A, EHEDG-gecertificeerd
  • 3 x 4 … 20 mA, HART®, FOUNDATIONTM Fieldbus, Profibus® PA / DP, Modbus, PROFINET, EtherNet/IPTM, Bluetooth

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details