Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Tensio wil data uit slimme machines loggen in Power BI

Tensio wil data uit slimme machines loggen in Power BI

Voor Tensio, producent van reinigings- en desinfectiemiddelen voor de voedingsindustrie, is het hun missie om hun klanten te ontzorgen. Ze leveren producten, starten reinigingsprocessen op en bieden technische oplossingen aan. “Wij zijn enorm service-gedreven”, vertelt Karl Lampaert, eigenaar van Tensio. “Door Power BI in te zetten komt er extra tijd vrij die we aan onze klanten kunnen spenderen.”

Belangrijke inzichten

Tensio maakt al zo’n twee jaar actief gebruik van Power BI, vertelt Karl. “We zijn begonnen met Microsoft Sharepoint, dat we ook gebruiken om te communiceren met onze klanten, en daarna hebben we ook Power BI geïmplementeerd. Uit ons ERP-systeem konden we geen mooie overzichten krijgen van onze klanten, producten, planningen, enz. Terwijl we liever visueel makkelijk interpreteerbare data zagen, zoals grafieken. ESC heeft ons dan begeleid om het hele ERP-pakket en Dynamics 365 Sales te koppelen aan Power BI. Zelf weten we welke datatabellen we nodig hebben uit ons ERP pakket, en deze tabellen hebben we samen met ESC actief geplaatst en aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen we nu zelf dashboards opbouwen. Bij complexere dashboards of koppeling van nieuwe gegevens doen we opnieuw beroep op ESC.

Neem een voorsprong met ons BI Power Pack!

Tijdswinst

Alle medewerkers bij Tensio hebben een Power BI-licentie, en naast nuttige inzichten zorgt het gebruik van Power BI ook voor een opmerkelijke tijdswinst. Op de financiële dienst bijvoorbeeld zien de medewerkers in één oogopslag welke facturen te lang openstaan. Ze hebben zo een overzicht van wanbetalers en kunnen daar snel op reageren.

Ook het nauwlettend monitoren van hun Ebita bewijst zijn nut. “We houden alles goed in de gaten en trekken conclusies op basis van onze P&L. Met de sterk stijgende grondstofprijzen tegenwoordig is het belangrijk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Ons Ebita mag niet naar beneden getrokken worden omdat de grondstoffen te duur worden of omdat we geen prijsstijgingen doorvoeren. We zien dit alles heel snel in Power BI.”

Tenslotte is het gebruik van Power BI ook al heel gunstig gebleken op vlak van communicatie met klanten, aangezien Tensio vaak overzichten uit Power BI samenvoegt en bezorgt aan hun klanten. Vroeger deden ze dit in Excel, maar dat was enorm omslachtig en tijdrovend. Nu is er minder manueel werk en loopt alles veel efficiënter.

Inzetten op AI

Zoals veel bedrijven wil Tensio in de toekomst ook experimenteren met intelligente producten en machines en de koppeling met Power BI. Zo’n machines kunnen fouten opsporen, data doorgeven en soms zelfs problemen zelf oplossen. Dit gebeurt allemaal in het voordeel van de klant, maar zonder dat hij er iets van merkt.

“Door Power BI in te zetten komt er extra tijd vrij die we aan onze klanten kunnen spenderen”

“We zijn nu bezig om nieuwe, slimme controllers bij onze klanten te plaatsen. Deze controllers meten bijvoorbeeld het water- en productverbruik van die klant. De data uit die machines loggen we in een Microsoft Azure-omgeving die we dan visualiseren in Power BI. Op die manier kunnen we het verbruik van onze klanten monitoren en daarop anticiperen door bijvoorbeeld alarmen uit te sturen bij een waterlek, eventuele defecten signaleren, iemand langs sturen voor onderhoud van de machine of automatisch product bijbestellen voor die klant als het systeem ziet dat dit bijna op is. We kunnen op die manier onze klanten heel goed monitoren en hun nog beter ondersteunen bij hun processen. Tegelijkertijd krijgen kunnen we alle data analyseren en zo onze eigen interne processen optimaliseren.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details