Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Toegevoegde waarde van moderne sensoren 
Sensoren zijn onmisbaar om de productieprocessen in de voedingsindustrie te automatiseren.

Toegevoegde waarde van moderne sensoren 

Daarbinnen worden ze ook nog blootgesteld aan moeilijke omstandigheden: hoge en lage temperaturen, stofontwikkeling, reinigingsprocessen aan hoge temperatuur en druk … Daarom kunnen ze al jaren tegen een stootje, maar sensoren die vandaag het beste het verschil maken bieden nog veel meer toegevoegde waarde dan dat. Een kennismaking.

Sensoren zijn onmisbaar om de productieprocessen in de voedingsindustrie te automatiseren. Dat hebben voedingsbedrijven goed begrepen. Sensoren zijn dan ook in grote getale aanwezig, doorheen alle fases van de productie. De technologie heeft echter niet stilgezeten, waardoor ze vandaag een pak functionaliteiten extra aan boord hebben, die u het leven een stuk makkelijker kunnen maken. dus als er een sensor stuk gaat in uw productie, denk dan even na of u hem niet slimmer kan vervangen.

Van analoog naar digitaal communiceren

Een eerste opvallende kenmerk van hedendaagse sensoren is hun digitale manier van communiceren. Steeds vaker gebeurt dat via IO-Link maar dat hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn. De vertrouwde analoge 4 … 20 mA standaard, die jaren trouwe dienst geleverd heeft, hoeft bovendien niet eens te verdwijnen. Het digitale signaal kan erbovenop komen. Digitaal brengt verschillende troeven met zich mee, die niet te versmaden zijn in een moderne productieomgeving. Interferentie van de kabel zal ten eerste geen impact meer hebben op het doorgeven van proceswaarden. Ten tweede is het makkelijker communiceren met bovenliggende systemen (ERP of de cloud) en terug. Cruciaal voor wie een transparante productieomgeving wil creëren. Ten derde moet hier zeker het gebruiksgemak nog aangestipt worden. De inbedrijfstelling, parametrisering of kalibratie van sensoren kan digitaal van op afstand gebeuren. Is een sensor aan vervanging toe? Dan kan de configuratie meteen naar de nieuwe sensor overgezet worden. Digitaal kinderspel.

Er wordt ook continu hard gewerkt aan het terugdringen van de impact van omgevingsomstandigheden (stof, temperatuur, reinigingsprocessen …), zodat u altijd en overal een betrouwbare waarde kan krijgen.

Meer diagnose aan boord

Een tweede element dat het verschil maakt is de aanwezigheid van extra diagnosefuncties. Hoe minder uw productie in stilstand moet, hoe hoger uw rendement zal liggen. Wanneer componenten zoals sensoren zelf kunnen aangeven wanneer ze niet meer naar behoren functioneren, dan is het eenvoudiger om in het volledige netwerk van sensoren dat een voedingsomgeving is, er de naald in de hooiberg uit te halen. U weet meteen welke sensor te vervangen.

Meerdere proceswaarden

Hoe meer sensoren, hoe meer data? Dat hoeft vandaag niet langer noodzakelijk het geval te zijn. Sensoren zijn niet meer de ‘one trick pony’s’ van weleer. Ze kunnen vandaag meerdere kunstjes. Een druksensor die automatisch ook de temperatuur meet, zal op die manier al kunnen compenseren en corrigeren voor de impact die temperatuur kan hebben op de drukmeting. Of een temperatuursensor die twee verschillende meetprincipes in een en dezelfde behuizing kan toepassen (bijvoorbeeld PT1000 en NTC Thermistor), die onafhankelijk van elkaar werken. Op die manier kunnen beide signalen geëvalueerd worden. Ook dat is vandaag door de trend naar miniaturisatie perfect mogelijk. Het maakt dat u het in de toekomst met minder componenten kan stellen en dus ook met minder bekabeling, maar vooral dat u kan besparen op kosten voor externe kalibraties.

Grenzen verleggen

Ten slotte kan nog opgemerkt worden dat de meetprincipes weliswaar nog grotendeels dezelfde zijn voor sensoren, maar dat de technologie steeds blijft verbeteren. Vandaag kunnen veel sensoren in plaats van een aan- of uitsignaal ook de exacte proceswaarde meegeven, zodat u zich een beter beeld kan vormen van uw productie. Er wordt ook continu hard gewerkt aan het terugdringen van de impact van omgevingsomstandigheden (stof, temperatuur, reinigingsprocessen …), zodat u altijd en overal een betrouwbare waarde kan krijgen. En door de toegenomen communicatie-mogelijkheden kunnen bijvoorbeeld ook afgelegen silo’s hun waarden aan uw bedrijfsnetwerk of de cloud doorgeven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details