Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Totaalpakket voor optimale machinebeveiliging
Ook beveiligingscomponenten moeten aan de hygiënische standaarden voldoen.

Totaalpakket voor optimale machinebeveiliging

In absolute cijfers gaat het om ruim 4.000 gevallen per jaar, en niet zelden is daar een machine bij betrokken. Investeren in een adequate beveiliging van de productielijnen is daarom niet alleen een wettelijke, maar ook een morele verplichting.

Tekst Elise Noyez  |  Beeld Schmersal

Om de veiligheid op de werkplek te verhogen, gooit het van oorsprong Duitse bedrijf Schmersal 75 jaar expertise, zes wereldwijde productielocaties en een uitgebreide dienstverlening in de strijd. Onder meer in de voedingssector staat het bedrijf dan ook bekend als marktleider op vlak van schakelcomponenten en -systemen voor machineveiligheid. “Met ruim 25.000 artikelen hebben we voor elke situatie wel een gepaste oplossing”, zegt Remy Van Bokhoven van het Belgische verkoopkantoor in Aarschot.

Tec.nicum biedt ondersteuning in de vorm van opleidingen, advies, technische planning en integratie.

Hoogste eisen

Specifiek voor de voedingsindustrie zijn de hoge eisen waaraan machinecomponenten moeten voldoen. “De verschillende hygiënische standaarden staan dan met stip op één”, weet Van Bokhoven. “Daarom hebben we een ruim aanbod machinebeveiligingsoplossingen dat voldoet aan onder meer HACCP, Ecolab, EN 1672 en EHEDG.” Minder aandacht gaat er doorgaans echter naar de resistentie en waterdichtheid van beveiligingscomponenten. “Nochtans zijn niet alle materialen en componenten zomaar bestand tegen de chemicaliën, hoge drukken en plotse temperatuurschommelingen waarmee de CIP-procedures voor machinereiniging vaak gepaard gaan. Worden zij voor de beveiliging van machines en productielijnen in de voedingssector ingezet, dan zullen ze gaandeweg aan efficiëntie en dus veiligheid inboeten. Ons gamma met IP69K rating, daarentegen, biedt de hoogst mogelijke graad van bescherming.”

Dienstverlening op vier pijlers

Om naast de kwaliteit van de producten ook deze van hun integratie te garanderen en (voedings)bedrijven te ontzorgen, richtte Schmersal de zelfstandige afdeling tec.nicum op. Ook in België behandelt een team van TüV-gecertificeerde ingenieurs onder die noemer de technische, juridische en administratieve vragen van machinebouwers, gebruikers en systeemintegratoren. “Onze dienstverlening is gebaseerd op vier pijlers”, aldus Van Bokhoven: “opleiding (academy), advies (consulting), technische planning (engineering) en integratie (implementation). We staan bedrijven bij van bijvoorbeeld stoptijdmetingen en risico-analyses, tot het opstellen van technische dossiers, de CE-begeleiding en de installatie. Op die manier bieden we hen een oplossingsgericht totaalpakket voor machinebeveiliging.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details