Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Uitschakeling op het juiste moment

Uitschakeling op het juiste moment

Sinds jaar en dag bewaken de sensoren van VEGA er de productie van een lokale sapfabrikant. De jongste telg is een niveauschakelaar van de nieuwe VEGAPOINT serie, die in een qua niveaumeting problematische afvalcontainer voor pulp wordt ingezet.

Al bijna veertig jaar maakt de sappenproducent een continue groei door en heeft al veel gerenommeerde prijzen in binnen- en buitenland in de wacht gesleept. Eén van de redenen hiervan is dat het fruit direct geoogst en verwerkt wordt. Inmiddels bestaat het sap er in elf verschillende smaken, van appel en peer via perzik en lychee tot gemengde smaken. VEGA sensoren worden al vele jaren ingezet in het hele productieproces, bijvoorbeeld in de talrijke watertanks, in het afvalwater, in chemicaliëntanks en in het pasteurisatieproces. Daarbij worden de betrouwbaarheid van de onderneming uit Schiltach en het nauwe en ongecompliceerde contact met de sensorfabrikant zeer op prijs gesteld.

Uitdaging in pulptank

Een bijzondere uitdaging bleek een meetpunt in een tank te zijn, waarin de reststoffen uit de productie terechtkomen. Deze waterige pulp bestaat uit een mengsel van celstof en vaste stoffen. Het mengsel wordt ontwaterd, het resterende slib komt vervolgens in een andere tank terecht. De tot nu toe toegepaste vibratieniveauschakelaars waren bij de meting niet succesvol. Het probleem: de ophoping van celstof op de trilvorken leidde ertoe dat deze niet goed werkten en bij het ledigen van de tank niet meer schakelden. Bovendien zorgde het fruitzuur voor nog meer moeilijkheden. Het gevolg was overvulling van de tank, omdat de pompen niet op tijd startten of soms spontaan uitschakelden. De schoonmaak van de vloer en de omgeving rondom de tank was een kostbare en moeizame aangelegenheid.

Bijzondere highlight – in de ware zin van het woord – is de gekleurde 360°-indicatie van de schakelstatus van de VEGAPOINT voor een gemakkelijke weergave van de schakeltoestand.

Nog voor de officiële start in gebruik

Een nieuwe sensor van VEGA voor capacitieve niveaudetectie leek veelbelovend. Daarom bood men zich nog vóór de officiële introductie aan als tester. De VEGAPOINT 21 is een niveauschakelaar met separaat schakelpunt voor de detectie van vloeistoffen op waterbasis. Hierbij vormen de sensor en de tank de twee elektroden van een condensator. Een door een niveauverandering teweeggebrachte capaciteitsverandering wordt omgezet in een schakelsignaal. De niveauschakelaars zijn gemakkelijk aan te passen aan elke toepassingssituatie. De VEGAPOINT 21 is in verregaande mate onafhankelijk van de mediumeigenschappen en hoeft daarom niet te worden ingeregeld. Dankzij het formaat kan de sensor niet alleen in tanks en vaten, maar bijvoorbeeld ook in dunne leidingen worden gemonteerd. De compacte afmetingen vormden een belangrijke factor in de besluitvorming. Daarnaast was het feit dat dit een zeer gunstig geprijsde oplossing is, doorslaggevend.

Van geen kleintje vervaard

Bovendien blijkt de VEGAPOINT in de praktijk een ongecompliceerd instrument te zijn. De sensor werkt zelfs onder zware meetomstandigheden zoals turbulentie, luchtbellen, sterke externe trillingen of wisselend medium –  stuk voor stuk kenmerken die voor de toepassing bij de vruchtensapproducent doorslaggevend waren. Zelfs wanneer er uiteindelijk op de sonde aangroei ontstaat, schakelt de niveauschakelaar nog steeds zodra het restwater de sonde heeft bereikt. Zodra het niveau weer daalt keert hij vervolgens terug naar zijn normale toestand. Sensoren van de VEGAPOINT serie kunnen worden ingezet als overvulbeveiliging, als droogloopbeveiliging en voor olie-/water- en schuimdetectie. Daarbij zorgt de optionele universele aansluiting met hygiëneadapter voor minder installatiekosten en -inspanningen en voor kleinere benodigde voorraden. Nog een voordeel: de niveauschakelaar heeft een compacte rvs behuizing en is in de elektronica-uitvoering als transistoruitgang of als transistoruitgang met extra digitale IO-Link communicatie leverbaar. De sensor kan op een tablet of een smartphone met een app draadloos via Bluetooth worden bediend. Daarmee kunnen het schakelgedrag, de toepassing en nog veel meer parameters naar believen worden ingesteld.

Geen verrassingen meer

Bijzondere highlight – in de ware zin van het woord – is de gekleurde 360°-indicatie van de schakelstatus van de VEGAPOINT voor een gemakkelijke detectie van de schakeltoestand. In die uitvoering hebben de gebruikers de toestand in de tank altijd duidelijk in beeld. Ook bij de sapproducent weten ze deze eigenschap te waarderen waardoor men zich aan andere taken kan wijden die voor de sapproductie belangrijk zijn. De tank kan ze niet meer voor verrassingen stellen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details