Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Van weegspecialist tot bouwer van vullijnen
Alvorens naar de klant te vertrekken, wordt de vulmachine om IBC’s te vullen met stroop in de werkplaats van Bascules Robbe gemonteerd.

Van weegspecialist tot bouwer van vullijnen

Naast de geautomatiseerde afvulinstallatie zelf, omvat het resultaat onder meer diverse rollenbanen, een wegende kettingbaan en twee snelrolpoorten. De volledige lijn, inclusief de sturing met zelflerend algoritme voor het optimaliseren van de afgevulde gewichten, werd op maat van het bestaande vullokaal ontworpen en gerealiseerd door Bascules Robbe.

Tekst Elise Noyez  |  Beeld Bascules Robbe

Behoeft Bascules Robbe nog een introductie? Het in Torhout gevestigde familiebedrijf zet zich immers al ruim 175 jaar op de kaart als specialist in alles wat met wegen te maken heeft. Echter, klinkt deze geschiedenis in tal van industrieën al betrouwbaar en vertrouwd, dan is het richting een meer veelzijdige en integrale, doch even solide, toekomst dat Bascules Robbe zich vandaag oriënteert. Die ligt volgens het huidige bestuur in een rol als partner voor turnkey oplossingen op maat, in België, Nederland en Frankrijk.

De vullijn voor het afvullen van karamelkorrels werd eerst tot in de kleinste details in 3D uitgetekend.

Van projectgebonden weegoplossingen …

Het legaat van de voorbije 175 jaar, de enorme ervaring en expertise in weegbruggen en -toestellen, wordt al langer ingezet om op een dienstbare en oplossingsgerichte manier in te grijpen in productie- en afvulprocessen in onder meer de voedingsindustrie. Zo zag een producent van diepvries aardappelproducten hoe een volledig op maat ontworpen weger op liftsysteem het vullen van octabins optimaliseerde en kan tabakproducent J. Cortès het doseren van flavour dankzij een creatieve oplossing, waarbij een bandweger aan het plafond werd bevestigd, heel precies regelen zonder kostbare plaats in de fabriek te verliezen. 

Een vulmachine voor zakken, in opbouw in de werkplaats.

… naar complete afvullijnen

Het is die inzet om klanten pragmatische oplossingen te bieden voor de specifieke vragen, uitdagingen en omstandigheden waarmee ze zich geconfronteerd zien, die Bascules Robbe steeds verder drijft in het ontwerpen en realiseren van vooral afvullijnen. De geautomatiseerde afvulinstallatie bij Belgosuc is dan ook slechts een van het groeiend aantal complete verpakkingslijnen dat het West-Vlaamse bedrijf intussen realiseerde, zowel in België als in de noordelijke en zuidelijke buurlanden. Recent investeerde een Nederlandse klant, actief in de distributie van onder meer noten en zaden, in een nieuwe lijn voor het vullen van big bags en 20 kg zakken. Zowel de zakkenvuller als de weger voor de big bags en de transportbanden werden in Torhout door Bascules Robbe gefabriceerd, en ook de samenbouw en automatisering van de lijn, inclusief sealer en metaaldetector, was volledig in handen van het familiebedrijf. Bij onze zuiderburen is Bascules Robbe dan weer druk in de weer met de productie van enkele afvullijnen met onder meer dekselsluiters en metaaldetectoren voor een iets uitdagendere productcategorie, met name karamelkorrels en -stroop. Met de blik duidelijk op de toekomst gericht, loopt in de eigen ateliers intussen onderzoek naar bijvoorbeeld het gebruik van cobots voor het plaatsen van lege verpakkingen.

3D-voorstelling van een liftweger voor het vullen van octabins met diepvriesartikelen.

One-stop-shop

Met de huidige uitbouw van activiteiten en in het bijzonder het volledige beheer over de sturing, automatisering en integratie zet Bascules Robbe zich dus steeds prominenter in de markt als toekomstgerichte one-stop-shop voor eenvoudige weeginstallaties én volledige afvul-lijnen. Deze combinatie van zowel ontwerp en productie als programmatie, integratie en ijking biedt in elk geval bijzondere troeven, niet het minst wat snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid betreft. Getuige zijn de constante investeringen in kennis, machines en wagenpark. Zo is het volledige productieproces inmiddels gedigitaliseerd, waardoor er zeer efficiënt en klantgericht gewerkt kan worden, mét respect voor de eisen van hygiënisch ontwerp. Dat ook de programmering in-house gebeurt, betekent dat de installatie van de automatisering feilloos verloopt en eventuele wijzigingen snel doorgevoerd kunnen worden. Verder worden de installaties vanop afstand ondersteund, zodat het merendeel van de software-interventies in een uiterst korte tijdsspanne afgehandeld wordt. Met één enkel aanspreekpunt voor alle deelaspecten van de installatie, tot slot, is er bovenal geen enkele twijfel meer wie bij vragen of problemen te contacteren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details