Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Verdwijnende kennis bij OEM-er vraagt om inhoudelijke ondersteuning
Eén van de Consultive projecten: vanaf het begin meedenken met de ontwikkeling van een rotatie stansmachine.

Verdwijnende kennis bij OEM-er vraagt om inhoudelijke ondersteuning

Aandrijfproducten vormen nog steeds de basis, maar de afdeling ‘Consultive’ van Groschopp groeit al jarenlang gestaag. Eenvoudig omdat bij machinebouwers steeds minder kennis aanwezig is en de behoefte aan inhoudelijke ondersteuning bij het selecteren van de juiste aandrijfelementen toeneemt. Groschopp neemt deze rol met haar jarenlange kennis en ervaring graag op zich. Daarbij speelt het bedrijf ook specifiek in op vraagstukken uit de voedingsmiddelenindustrie met onder meer roestvaststalen aandrijvingen en speciale coatings.

Groschopp BV ‘ademt’ vanaf het oprichtingsjaar 2000 al techniek en de wil om hiermee optimale oplossingen te realiseren. Enerzijds als handelsbedrijf, dat als exclusieve vertegenwoordiging van de gelijknamige Duitse fabriek motoren, reductoren en aanverwante producten levert. Door de korte lijnen met de fabriek kan het bedrijf uit eigen magazijn praktisch iedere combinatie motor (tot 1 kW) en reductor op korte termijn verzenden; naar wens samengebouwd en eventueel gecombineerd met de juiste besturing. Dit doet Groschopp voor uiteenlopende sectoren variërend van de farmaceutische industrie en bedrijven die lasapparatuur en transportoplossingen leveren tot de medische industrie en natuurlijk ook de voedingsmiddelenindustrie.

RVS servomotor met geïntegreerde elektronica én planetaire kast uit de Groschopp Silver Line serie. De ronde behuizing is vervaardigd van het corrosiebestendige RVS316 en bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen.

Consultive

Anderzijds ontving het bedrijf de afgelopen jaren ook steeds meer ‘kennisvragen’. Welke oplossing is de beste voor een specifieke toepassing? Hoe selecteer ik de best passende aandrijving voor mijn machine? Wat heb ik nodig voor een machine die gebakjes maakt en wat is de maximale snelheid waarmee ik producten kan handelen? Het triggerde de gepassioneerde medewerkers om bewust hun kennis en ervaring aan te bieden via een nieuwe dienst: ‘Consultive’. Cock den Uijl: “We merken dat machinebouwers in deze tijd moeite hebben om hun kennis te behouden. Mensen gaan met pensioen of kiezen voor een andere baan terwijl de behoefte aan jonge, goed opgeleide technici lastig in te vullen is. Dit betekent dat er bij OEM-ers (Original Equipment Manufacturers) mensen met minder kennis van zaken aan het werk gaan en dús meer vragen hebben. Wanneer het om de aandrijving gaat, komen ze als vanzelf bij ons terecht.”

In deze buigmachine voor croissants zijn verschillende Groschopp aandrijvingen zichtbaar toegepast. Door het gladde oppervlak van de motoren kan zich hieraan geen vuil hechten, waardoor de motoren direct, zonder afscherming, boven de productie te plaatsen zijn.

In de nieuwe dienstverlening ‘Consultive’ deelt Groschopp niet alleen haar kennis, kunde en ervaring, maar ook haar creativiteit om tot de best passende oplossing te komen. Een belangrijk element wanneer bijvoorbeeld ruimtegebrek of andere omstandigheden vragen om ‘out of the box’ te denken. Op deze manier is er al in een vroeg stadium van het ontwerptraject meegedacht met de klant over een rotatie stansmachine, een lasrobot en semi- en volautomatische productieprocessen in de food.

Één aanspreekpunt

De Duitse fabriek is puur gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van motoren tot een typisch vermogen van 1 kW en reductoren en tandwielkasten met uiteenlopende afmetingen en overbrengverhoudingen. Een belangrijk deel van het assortiment ligt in een opvallend netjes ingerichte magazijnruimte letterlijk voor het grijpen. Groschopp Nederland gaat echter verder dan alleen adviseren over de juiste combinatie en deze vervolgens leveren. In een eigen kleine, maar optimaal ingerichte werkplaats staan verschillende bewerkingsmachines waarmee kleine aanpassingen direct in eigen huis zijn te maken. Op deze manier zijn standaardproducten toch nog volledig op klantwens aan te passen. Bovendien zijn de lijnen met Duitsland kort, wat betekent dat de back-up met extra kennis en ervaring direct binnen handbereik en zeer toegankelijk is.

Rob den Uijl: “Tot slot werken we veelvuldig samen met diverse leveranciers van uiteenlopende soorten besturingstechniek. Iedere machinebouwer of eindgebruiker heeft immers zijn voorkeur voor een bussysteem of merk regelaar en bovendien wordt ‘motion’ steeds belangrijker. De ontwikkelingen op dit gebied gaan echter dermate hard, dat wij liever samenwerken met diverse specialisten op ieder gebied. Zodanig dat onze motor-reductor combinatie op de juiste wijze wordt aangestuurd en in het netwerk van de klant te integreren is.”

Van coating tot configurator

Specifiek voor de voedingsmiddelenindustrie voorziet het standaard programma van Groschopp onder meer in roestvaststalen (servo)motoren en reductoren. Aandrijfelementen die voldoen aan de strenge wet- en regelgeving van deze sector en besmetting van voedingsmiddelen helpen voorkomen. Deze componenten zijn ook te vinden in de database van Groschopp, waarin meer dan 50.000 items zijn opgenomen. Via een inventieve configurator – in eigen huis ontwikkeld – kunnen machinebouwers zelf een eerste selectie maken door diverse relevante parameters in te voeren, zoals koppel, toerental (range), vermogen, bouwvorm, enzovoorts. Hiermee kunnen ze vaak zelf al de juiste keuze maken. Wanneer er toch nog vragen zijn, kan Groschopp deze beantwoorden.

Tot slot biedt Groschopp verschillende oppervlaktebehandelingen waaronder het aanbrengen van Hart-coat, Sila-coat en Durni-coat. Vooral de Sila-coat is interessant voor de voedingsmiddelenindustrie omdat het een goed(koper) alternatief is voor roestvaststalen componenten. Het geleidt namelijk goed warmte waardoor aandrijvingen compacter zijn uit te voeren dan mogelijk is met roestvaststaal. Daarnaast zijn motoren ook te voorzien van een Sigma Rite coating.

Goede producten en een goed advies of, zoals de website aangeeft: drives & more.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details