Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Verhoogde productiecapaciteit dankzij nieuwe kettingolie
De industriële bakkerij produceert onder meer toast, beschuit en roggebrood.

Verhoogde productiecapaciteit dankzij nieuwe kettingolie

“If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.” Het spreekwoord is niet alleen van toepassing op mensen, maar minstens evenzeer op machines, materialen en hulpmiddelen. Het was meteen de reden waarom een Nederlandse industriële bakkerij, producent van onder meer toast, beschuit en roggebrood, op zoek ging naar een alternatief voor de minerale oliën die al jarenlang als kettingolie gebruikt werden.

Oorspronkelijk werden de kettingen van de diverse ovens met een oplossing op basis van minerale oliën gesmeerd.

Oorspronkelijk werden onder meer de kettingen van diverse ovens in de industriële bakkerij met een oplossing op basis van minerale oliën gesmeerd. De temperaturen liepen in die toepassingen echter gemakkelijk op tot boven de 200 °C. In combinatie met de gebruikte smeermiddelen resulteerde dat in hoge verdampingsverliezen en de afzetting van residu. “De vervuiling stapelde zich op de individuele kettingschakels op, met als gevolg dat zij regelmatig blokkeerden en vervangen moesten worden”, aldus Yves Lefevre van smeermiddelen-distributeur Verolub. “Dat bracht niet alleen aanzienlijke kosten met zich mee, maar betekende uiteraard ook dat de productie telkens opnieuw stilgelegd moest worden.”

De nieuwe smeeroplossing moest voedselveilig zijn én geschikt voor hoge bedrijfstemperaturen.

Presteren op hoge temperatuur

Teneinde de efficiëntie van de fabriek te optimaliseren, ging de fabrikant op zoek naar een voedselveilige smeeroplossing die beter geschikt was voor de hoge bedrijfstemperaturen. Die vonden ze in de Chain Oil XL 220 FG van Anderol. “De synthetische kettingolie op basis van hoogwaardige polyolester heeft in dergelijke toepassingen diverse voordelen”, aldus Lefevre. “Ten eerste zijn er de lage verdampingsverliezen en minieme afzetting van residu, ook bij hoge temperaturen. Resten die na verdamping overblijven zijn glad, vloeien mooi met de olie mee en lossen eenvoudig in verse olie op. Die oplosbaarheid is overigens uitvoerig getest met zowel een eenvoudige petrischaaltest als een panel coker test aan 282 °C. Schakels zullen bijgevolg niet zomaar blokkeren, moeten minder vervangen worden en de gebruiker kan rekenen op langere nasmeerperiodes.”

Thermische oxidatieve stabiliteit (TGA) van verschillende oplossingen.

Geen risico op ontsteking

“Ten tweede kan de Anderol Chain Oil XL 220 FG genieten van zowel een hoge thermische stabiliteit als een extreem hoog flashpoint. Dat laatste ligt namelijk rond de 300 °C, waardoor het risico op ontsteking zelfs in toepassingen als deze zo goed als onbestaande is.” Net als andere Anderol Food Grade oplossingen is de kettingolie NSF H1 geregistreerd en Kosher en Halal gecertifieerd.

Het resultaat

Inmiddels is de industriële bakkerij volledig overgestapt op de Anderol Chain Oil XL 220 FG. “De kettingen hebben sindsdien nog geen vervuiling gezien, en we schatten dat de fabrikant op jaarbasis al zo’n 20.000 euro bespaard heeft op het reviseren en vervangen van schakels. Neem daarbij een week minder stilstand én een langere levensduur van de verschillende machines, en we kunnen spreken van een aanzienlijke verhoging in de productiecapaciteit.”

De resultaten van de panel coker test, met links de Anderol Chain Oil XL 220 FG.

Totaalpartner

Verolub is verdeler van het volledige Anderol Food Grade portfolio in zowel België als Luxemburg. Het in Lummen gevestigde bedrijf werpt zich op als totaalpartner voor de voedingsindustrie, met oplossingen voor alle mogelijke smeermiddelenvraagstukken en -toepassingen. Naast het totaalaanbod aan H1 en H2 smeermiddelen voorziet Verolub bovendien in de nodige tools en services voor een optimale verwerking en beheer van de producten, inclusief Verolub Fluid Analysis en Verolub Fluid Monitoring.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details