Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Verpompen van hoogviskeuze vloeistoffen
De kruiden in de marinade van Sonneveld behouden dankzij de pompen mooi hun integriteit.

Verpompen van hoogviskeuze vloeistoffen

Onvoldoende aanzuigkracht, problemen met de productintegriteit, doseringsfouten vanwege pulsaties, veel uitval en hoge onderhoudskosten … Onderstaande bedrijven weten er het fijne van. Een oplossing vonden ze bij Watson-Marlow.

Met de MasoSine Certa pompen biedt Watson-Marlow al vele jaren oplossingen voor het verpompen van vloeistoffen met een viscositeit tot 8 miljoen cP. De zeven modellen zijn geschikt voor het verpompen van vloeistoffen met een hoge viscositeit met opbrengsten tot maximum 255.000 l/uur. Het hygiënische ontwerp voldoet daarnaast aan de strengste normen en is geschikt voor CIP.

Bij de Duitse brouwerij Hofmann worden de pompen gebruikt om gist uit de fermentatietanks te oogsten.

Sinustechnologie

De positieve verdringerpompen van Certa maken gebruik van de MasoSine sinustechnologie. Daarbij transporteert een sinusvormige rotor de vloeistof behoedzaam door de pomp, waardoor onder meer shear en energieverbruik bij hoge viscositeit drastisch beperkt worden. De krachtige aanzuiging en geringe pulsaties zorgen voor een hoge en bovenal constante flow. Met één enkele as en rotor is er verder geen noodzaak voor complexe tandwieloverbrenging of meerdere afdichtingen. De pomp kenmerkt zich dan ook door een hygiënisch ontwerp en een grote eenvoud in onderhoud. Certa wordt standaard geleverd met een EHEDG- (Type EL Klasse I en nu ook EL Aseptische Klasse I) en 3A-certificaat. Het onderhoud neemt slechts enkele minuten in beslag en kan zonder demontage worden uitgevoerd door een lijnoperator. Downtime wordt zo tot een minimum beperkt.

Naar de perfecte marinade

De Nederlandse fabrikant van bakkerijproducten Sonneveld nam de MasoSine Certa voor het eerst in gebruik in de productielijn van een kant-en-klare marinade. De oorspronkelijke lobbenpompen liepen door de vethoudende substantie regelmatig vast, terwijl de verse kruiden die in de marinade verwerkt waren ofwel op de pompen bleven vastplakken, ofwel overmatig geplet werden. Bij elk defect moesten de lobbenpompen bovendien uit elkaar gehaald worden, om ze zo te kunnen reinigen. Funest voor zowel de productiviteit als de productintegriteit. Na enkele gunstige tests werd overgeschakeld op Certa pompen, die zichtbaar betere resultaten leverden. Ook andere viskeuze producten zoals lecithine en pasta worden bij Sonneveld inmiddels met Certa verpompt.

De Certa pompen vormen een vast onderdeel van het Innofill concept van Atlantic Engineering.

Gist oogsten

Bij de Duitse brouwerij Hofmann worden Certa 200 pompen sinds enkele tijd ingezet om gist te oogsten. Omdat gist zich na het fermentatieproces veelal op de bodem van de fermentatietank verzamelt, en daar een compacte massa vormt, was een hoge aanzuigkracht essentieel. Daarbij moesten de pompen in staat zijn om bij verschillende viscositeiten dezelfde constante resultaten te leveren. Onder meer de zeer beperkte pulsaties van de Certa pomptechnologie zorgen hier voor een continue flow, waarbij gist uit de bodem van de tank aangezogen wordt zonder ongewenste turbulentie te veroorzaken.

Sleutel tot betrouwbaar doseerconcept

In België worden Certa sinuspompen veelvuldig toegepast door Atlantic Engineering uit Nevele. Dit bedrijf ontwikkelt al 25 jaar doseertechnologieën voor de voedingsindustrie en heeft met Innofill een drie-in-éénconcept voor het doseren, vullen én verzegelen van vloeibare producten. Atlantic Engineering stelde hiervoor hoge eisen aan de pompen in het concept, die niet alleen hygiënisch en snel te reinigen moesten zijn, maar eveneens veelzijdig. Innofill moet namelijk zonder aanpassingen ingezet kunnen worden voor alle vloeistoffen, van waterachtige substanties tot hoogviskeuze en heterogene mengsels. Voor een correcte dosering is een continue, geleidelijke flow cruciaal. Allemaal redenen waarom in het Innofill concept steevast gebruikgemaakt wordt van Certa pompen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details