Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Vier strategieën in de strijd om QA personeel
Wie op een kwaliteitsafdeling stage loopt, merkt meteen dat het geen zuiver theoretische job is.

Vier strategieën in de strijd om QA personeel

Steeds meer voedingsbedrijven ervaren moeilijkheden om het juiste QA personeel aan te trekken of, op z’n minst, te houden. Terwijl de vacatures openstaan, dreigt niet alleen de focus op kwaliteit en voedselveiligheid te verslappen, maar groeit ook de kloof die potentiële kandidaten bij aanvang moeten overbruggen. “Er moet dringend in QA personeel geïnvesteerd worden”, klinkt het bij KTBA. Al hebben managing director Kobe van Looy en regiomanagers Lien Thoen en Valerie Vanhove het daarbij niet noodzakelijk over een financiële vergoeding.

Er woedt een heuse war on talent. Veel potentiële kandidaten voor een QA positie zijn er immers niet, terwijl de nood aan die profielen onder invloed van strengere normen net gestaag toeneemt. “Het gevolg is dat de druk op zowel de voedingsbedrijven als het personeel toeneemt”, aldus Kobe van Looy. “Ondervinden medewerkers daarbij onvoldoende steun van hun werkgever, dan zullen ze snel andere oorden opzoeken. Uiteindelijk komen we zo in een vicieuze cirkel terecht.” Om de neerwaartse spiraal van personeelstekort te doorbreken, ziet KTBA verschillende mogelijkheden. Zowel het eigen engagement als dat van de sector is doorslaggevend. 

Toon de dagelijkse praktijk

Van Looy start aan de basis. “Studenten zijn onvoldoende op de hoogte van wat een QA manager precies doet. Meer zelfs, in heel wat relevante opleidingen wordt er simpelweg te weinig over gesproken. Studenten weten niet dat het tot de mogelijkheden behoort, en zij die het wel weten hebben vaak een vertekend beeld. Ze denken bijvoorbeeld dat het een zuiver theoretisch beroep is.” “Compleet onterecht”, valt Lien Thoen bij, “want als QA manager sta je met twee voeten in de praktijk. Je krijgt een grote verantwoordelijkheid en er is veel variatie. Wie op een kwaliteitsafdeling stage loopt, merkt dat meteen. Daarom sporen we voedingsbedrijven aan om zoveel mogelijk in te tekenen op stagetrajecten.”

Wordt een vacature niet meteen ingevuld, dan kan KTBA de continuïteit in de tussenperiode opvolgen en waarborgen.

Investeer in opleiding

Een opleiding in het hoger onderwijs is evenwel maar het begin. Thoen: “De kwaliteits­eisen in de voedingssector zijn zodanig streng en veelzijdig dat een QA manager heel wat kennis en kunde nodig heeft. Hij moet als het ware een duizendpoot zijn die weet heeft van zowel voedselveiligheid als duurzaamheid, etikettering en digitalisering. Om nog maar te zwijgen van de inherente veranderlijkheid van al die normen.” Wie mee wil evolueren met de markt, kan dus niet anders dan zich regelmatig bij te scholen. “Helaas zijn er maar weinig QA managers die daar effectief de kans toe krijgen. Het is aan de voedingsbedrijven om daar ruimte voor te scheppen en te investeren in opleidingen voor hun personeel.”

Benut de juiste kennis en tools

Toch bestaat er niet zoiets als dé complete QA manager. Van Looy: “Het heeft geen enkele zin om op zoek te gaan naar iemand die al die gespecialiseerde kennis machtig is. Die bestaat niet. Maar je hebt ook niet elke dag al die kennis nodig. Soms volstaat het om bericht en ondersteuning te krijgen wanneer er daadwerkelijk iets verandert. Dat is bijvoorbeeld de taak van ons kenniscentrum, opdat de QA manager zelf op de werkvloer kan blijven staan.” “Daarnaast stellen we steeds meer tools ter beschikking om de efficiëntie op het terrein te verhogen”, voegt Thoen nog toe. “Denk aan digitale inspectierapporten en databases. Zo’n zaken sparen een QA manager snel heel wat typ- en opzoekwerk uit en verlichten dus opnieuw de druk op zijn schouders.”

Garandeer de continuïteit

Valt de QA manager toch weg en wordt de vacature niet meteen ingevuld? Dan is het volgens Valerie Vanhove vooral zaak om de continuïteit te waarborgen. “Laat je de taken liggen, dan komen niet alleen veiligheid en kwaliteit in het gedrang, maar bouw je in veel gevallen ook een achterstand op. Voor een nieuwe werknemer is dat geen optimale start, en wanneer de kloof te groot is loop je het risico dat hij afhaakt.” De verantwoordelijkheid tijdelijk op andere personeelsleden afschuiven heeft evenmin zin. “Enerzijds omdat ze vaak niet over de juiste kennis beschikken, anderzijds omdat de werkdruk zo opnieuw oploopt. Dan besteed je de rol beter even aan een gespecialiseerde partner uit. KTBA heeft tientallen consultants in dienst die in dergelijke gevallen flexibel ingezet kunnen worden en alles opvolgen. Zo zorg je niet alleen voor je huidig, maar ook voor je toekomstig personeel.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details