Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Voor geconditioneerd transport van voeding werk je best met een vakman samen
4D staat voor Dromen, Denken, Durven en Doen. Het zijn vier werkwoorden die volgens Wim Boydens bijdragen aan het succes van zijn firma.

Voor geconditioneerd transport van voeding werk je best met een vakman samen

De firma van Wim Boydens uit het West-Vlaamse Torhout is op tien jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler op het vlak van geconditioneerd en gekoeld transport van voeding en dat zowel voor pallettransport van A naar B als voor distributierondes.

Het begon voor Wim Boydens allemaal op 9 november 2011, toen hij met één koelwagen en een bescheiden website zijn eenmanszaak opstartte. Tien jaar later telt de specialist in geconditioneerd transport 54 chauffeurs, drie bedienden en 38 voertuigen. “Ik ben van het principe dat een ondernemer moet dromen en denken, maar ook durven en vooral doen. Dat is vandaag de enige manier om te slagen”, vertelt de zaakvoerder. “Ik koos er bewust voor om te specialiseren in nationaal en internationaal geconditioneerd en gekoeld transport tussen -30° en 30° C van voedingswaren. Dat varieert van vis, vlees en groenten over maaltijden en diepgevroren producten tot kruiden, sauzen en chocolade.”

4D Trans is gespecialiseerd in geconditioneerd en gekoeld transport en beschikt daarvoor over 28 vrachtwagens, acht bestelwagens en een paar pendelwagens.

Pallettransport en distributierondes

4D Trans is vandaag vooral actief in de Benelux en Frankrijk. Het verzorgt sneltransport van gekoelde palletten, distributierondes van distributiecentra naar winkels of tussen winkels en express leveringen. Het beschikt daarvoor over 28 vrachtwagens van 12 tot 44 ton, acht bestelwagens van 3,5 tot 5,5 ton en een tweetal pendelwagens. “We bevoorraden beenhouwers, traiteurs, ziekenhuizen, scholen … noem maar op. Voor verschillende bedrijven hebben we de volledige distributie van hun goederen in handen. Die mensen zijn dan wel gespecialiseerd in het produceren van voedingswaren, maar hebben vaak weinig of geen kaas gegeten van logistiek en transport. Dan kunnen ze bij ons terecht”, zegt Boydens. “Voor grotere klanten moeten vaak heel wat stops per rit ingepland worden. We werken vooraf de volledige route uit en geven die door aan de klant, zodat die alles kan klaarzetten. We pikken de goederen op en leveren die op de verschillende locaties.” 4D Trans staat voor kwaliteit en service. In de voedingssector moet men op technisch en hygiënisch vlak aan veel veiligheidseisen voldoen en die reglementen worden met de dag strenger en uitgebreider. De transportfirma beschikt al ruim drie jaar over het BRC-label, wat in de markt de garantie biedt dat een veilig product aan de consument afgeleverd wordt. De HACCP-erkenning bewijst dan weer dat 4D Trans de risico’s van de voedselveiligheid kent en beheerst. Dit jaar wil Boydens ook het IFS-certificaat behalen.

Met dergelijke grote vrachtwagens verzorgt de transporteur de distributierondes van het distributiecentrum van de klant tot de winkels en tussen winkels.

De mens staat centraal

4D Trans blijft intussen gestaag groeien. Boydens en zijn team zijn dan ook trots met de awards die ze de laatste jaren in de wacht sleepten. “Na een paar nominaties als snelst groeiend bedrijf wonnen we in 2018 de Trends Gazellen Transport & Logistiek en werden we in 2019 bekroond als Trends Gazellen Ambassadeur voor West-Vlaanderen. We zijn intussen opnieuw genomineerd voor de Trends Gazellen 2021. Dat bewijst toch dat we sterk bezig zijn in een concurrentiële markt”, geeft de zaakvoerder aan. “Toch mogen we niet op onze lauweren rusten, want een tegenslag schuilt steeds om de hoek. Door Covid-19 is bijvoorbeeld de verdeling naar de horeca bijna volledig weggevallen en moesten we daar op zoek naar een nieuwe invulling.”  De firma is ook continu bezig met de optimalisatie van zijn service. Daarom investeerde men onder meer in een IT-platform met een intranet voor de chauffeurs en een extranet, waar klanten hun zendingen in real-time volgen, nieuwe opdrachten doorgeven en de administratie vereenvoudigen. “We willen in de nabije toekomst ook een eigen koelmagazijn bouwen, waar we de goederen van klanten kunnen opslaan om die dan just-in-time te leveren”, sluit Boydens af. “Groei is belangrijk, maar het menselijke karakter van mijn bedrijf komt bij mij nog steeds op de eerste plaats. Een medewerker is een mens, geen nummer. En dat wordt door mijn mensen geapprecieerd. Dat voel je als ze na een drukke werkdag toch nog even het kantoor binnenkomen om een babbeltje te slaan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details