Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Wat als u maar één niveausensor meer zou nodig hebben?
De nieuwe radar niveausensor VEGAPULS 6X is het resultaat van 30 jaar ervaring en meer dan 1 miljoen sensoren die over de hele wereld in gebruik zijn.

Wat als u maar één niveausensor meer zou nodig hebben?

De toepassing dicteert de wet in sensortechniek. In functie van het medium, de omgeving en de vooropgestelde meetdoelen, wordt zorgvuldig de juiste sensor, met de juiste procesconnecties en het juiste antennesysteem gekozen. Die tijden zijn nu voorbij. VEGA betreedt met de VEGAPULS 6X een nieuw tijdperk, één waarin er nog maar één radarsensor nodig is om het niveau van al uw toepassingen in kaart te brengen.

Met 1 miljoen geïnstalleerde instrumenten bij klanten, mag VEGA zich met recht en reden specialist in radartechnologie noemen. Het doet dat met twee productlijnen. De basisradarinstrumenten die hetzelfde prijskaartje hebben als ultrasone sensoren, maar veel betere prestaties neerzetten. En de PRO-serie, radartechnologie die zelfs de meest uitdagende metingen tot een goed einde brengen. Het bedrijf met hoofdkwartier in Schiltach in het Zwarte Woud doet zijn reputatie als radarpionier weer alle eer aan met zijn meest recente innovatie. De VEGAPULS 6X kan immers alle denkbare niveautoepassingen meten. Productmanager Florian Burgert: “De juiste sensor kiezen is geen evidentie. Uiteraard staan onze lokale teams altijd paraat om ondersteuning te bieden, maar wij wilden dit proces desalniettemin vereenvoudigen voor klanten om ze het leven gemakkelijker te maken. Het resultaat is één sensor, die zowel aan 80, 26 of 6 GHz kan meten en dat voor zowel vaste stoffen als vloeistoffen. Dat geeft klanten de zekerheid dat ze sneller de juiste sensor kiezen en altijd de beste oplossing ter beschikking hebben.”

Met de VEGAPULS 6X heeft VEGA de traditionele instrumentkeuze op zijn kop gezet: er is nog maar één radarsensor – geschikt voor alle toepassingen.

Eenvoudig af te stemmen op de toepassing

Wil dat zeggen dat de toepassing helemaal zijn relevantie verloren heeft? Allerminst. Hoewel het hart van elke VEGAPULS 6X hetzelfde is, zal de uitvoering verschillen afhankelijk van wat de klant precies nodig heeft. De klant hoeft zich dus geen zorgen te maken over de techniek, frequentie of uitvoering, maar krijgt wel een sensor op maat. “In functie van de omstandigheden waaraan de sensor zal worden blootgesteld, wordt hij eigenlijk op maat van de toepassing geconfigureerd. De gebruiker heeft daar niet eens gespecialiseerde kennis voor nodig. Via de configurator op de website wordt hij in een paar eenvoudige stappen naar de juiste configuratie geleid”, voegt  productmanager Jürgen Skowaisa er aan toe. “Waar hij vroeger misschien tien verschillende sensoren nodig had om het niveau in zijn processen in kaart te brengen, kan hij nu met één en hetzelfde type beschikken over alle mogelijke elektronica, antennes, mechanische verbindingen, behuizing … die nodig zijn.”

Betere prestaties

Een enorme stap vooruit dus in het gebruiksgemak, maar ook binnenin is er hard gewerkt aan nog betere prestaties. De meest opvallende is de nieuwe radarchip. VEGA laat ze sinds een aantal jaren volledig volgens de eigen specificaties bouwen. Het heeft die ervaring nu meegenomen in de ontwikkeling van een tweede generatie. “De nieuwe chip draagt in eerste instantie bij tot het gebruiksgemak dat we nastreven. Door zijn ingebouwde intelligentie hebben gebruikers maar een handvol parameters nodig om tot een volledige set-up te komen. Een tweede opvallende verbetering is het hogere dynamisch bereik, wat tot betere meetresultaten leidt. We hebben de test gedaan met een metalen doel, ter grootte van een knikker. Standaardapparaten op de markt ‘zien’ dit doel nog tot op een afstand van maximaal 17 m. Met de nieuwe VEGAPULS 6X kunnen we probleemloos tot boven de 30 m. Onze testbaan was niet langer”, vertelt Burgert met een knipoog. Daarnaast verbeterden ook het meetbereik (nu zowel voor vaste stoffen als voor vloeistoffen tot 120 m) en de bandbreedte (vroeger 1 of 4 Ghz, nu 8 GHz). Hierdoor verbreedt de radartechnologie van VEGA weer zijn toepassingsbereik. 

Vooral op de innerlijke waarden van de VEGAPULS 6X is VEGA trots: de niveaumeetspecialist presenteert een in eigen huis ontwikkelde radarchip, die qua prestaties en veiligheid nieuwe normen stelt.

Safety first

Ook aan de veiligheid is gedacht. Functionele veiligheid, want de VEGAPULS 6X beschikt over een microcontroller met software volledig conform de SIL-standaard en dat voor het volledige meetbereik. “We hebben daarvoor onze knowhow in radartechnologie, gekoppeld aan de praktijkervaring die we de voorbije jaren bij klanten hebben kunnen opbouwen. Daardoor functioneert de sensor volgens de SIL veiligheidsregels. Er gebeuren veel minder ongedetecteerde fouten (158 in plaats van 1.200) dan bij concurrenten en ook het aantal kritieke fouten hebben we weten te halveren (44 in plaats van 110). We bewijzen dus zwart-op-wit dat het veilig kan met onze nieuwe radarniveausensor, terwijl het tegelijk eenvoudig blijft voor gebruikers. Ze hoeven enkel de set-up te doorlopen om stap voor stap tot een veilige toepassing te komen”, vat Skowaisa samen. Maar veiligheid gaat vandaag nog verder dan dat. In het Industrie 4.0-tijdperk duiken er meer en meer geconnecteerde apparaten op. De VEGAPULS 6X beantwoordt daarom ook aan de cybersecurity IEC-62443-4-2 norm. Safety en security in één sensor dus.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details