Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Zo kies je het juiste foodgrade smeermiddel voor je compressor
Omdat de meeste bedrijven 24/7 produceren, verwacht men van de compressorapparatuur optimale betrouwbaarheid en prestaties, met minimale stilstandtijd.

Zo kies je het juiste foodgrade smeermiddel voor je compressor

Perslucht is een belangrijke energiebron die binnen de hele voedsel- en drankverwerkende industrie gebruikt wordt en dat voor alle aspecten van de productie – van het transport en de verwerking van grondstoffen, tot de laatste fasen van bottelen en/of verpakken. Niet alleen moet die perslucht schoon en verontreinigingsvrij zijn, maar omdat de meeste bedrijven 24/7 produceren, verwacht men van de compressorapparatuur ook optimale betrouwbaarheid en prestaties, met minimale stilstandtijd. De juiste smering is voor al die aspecten doorslaggevend.

Schroefcompressoren vereisen een synthetisch smeermiddel.

Het groeiende bewustzijn van het belang van foodgrade smeermiddelen voor de veiligheid van de consument en de HACCP regelgeving heeft geleid tot een toenemende vraag naar high performance foodgrade smeermiddelen. De selectie van een geschikt smeermiddel voor de compressor kan echter moeilijk zijn. De juiste oplossing vraagt immers aandacht voor de veiligheid van de consument en betere prestaties, terwijl ook de onderhoudskosten en de stilstandtijd worden beperkt. Standaard minerale olie is niet in staat om te voldoen aan de hogere eisen die vandaag aan luchtcompressorsmeermiddelen worden gesteld. ANDEROL semi-synthetische en synthetische oliën, daarentegen, hebben een uitstekende thermische oxidatiestabiliteit, waardoor lange onderhoudsintervallen voor machines mogelijk zijn. Ze gaan tevens probleemloos om met extra olieveroudering veroorzaakt door hogere olietemperaturen en kleinere olievolumes. Het gamma ANDEROL® smeermiddelen biedt dan ook een passende oplossing voor elk smeringsprobleem. Hieronder vindt u alvast een gids met goede, betere en uitstekende praktijken bij de selectie.

Goed: halfsynthetische smeermiddelen

Semi-synthetische oliën van levensmiddelenkwaliteit bieden een aantrekkelijke combinatie van lage kosten en goede prestaties. Ze zijn geformuleerd op basis van synergetische mengsels van streng met waterstof behandelde, met waterstof gekraakte (Groep III) basisoliën om een meer geraffineerd product van hoge kwaliteit te verkrijgen. Daarenboven zijn ze verrijkt met hoogwaardige synthetische esters en bewezen additieventechnologie, die helpen om de viscositeit, slijtvastheid bij hogere temperaturen en spanningsniveaus te verbeteren, en hun detergerende eigenschappen te verhogen – wat resulteert in een schone machinesmering. Semi-synthetische oliën kunnen gemakkelijk tot 4.000 uur meegaan, tweemaal zo lang als de 2.000 uur die standaard minerale oliën halen. De Anderol® FG S serie (verkrijgbaar in ISO VG 32,46, 68 en 100) biedt zo enkele van de meest gewenste eigenschappen van een hoogwaardig synthetisch smeermiddel tegen een aanzienlijk lagere kostprijs. Dit maakt het een economisch aantrekkelijke keuze voor klanten die zonder extra kosten willen profiteren van de voordelen van synthetische oliën ten opzichte van minerale oliën.

Perslucht is een belangrijke energiebron in alle aspecten van de voedsel- en drankverwerkende industrie.

Beter: synthetische smeermiddelen op basis van PAO

Synthetische smeermiddelen bieden uitstekende prestatieniveaus en hebben veel voordelen ten opzichte van smeermiddelen op basis van minerale olie. Met name schroefcompressoren vereisen een synthetisch smeermiddel. Smeermiddelen op basis van polyalfaolefine (PAO), zoals de Anderol® FG XL serie (verkrijgbaar in ISO VG 32, 46, 68, 100 en 150), zijn het meest geschikt voor compressoren en bieden een reeks voordelen zoals thermische en oxidatieve stabiliteit bij hoge temperaturen, hoog vlampunt en lage vluchtigheid. Zij zijn tevens zijn hydrolytisch stabiel.

Vergelijking van de prestaties en levensduur van foodgrade smeermiddelen.

Uitstekend: synthetische smeermiddelen op basis van PAO/ester

Bedrijven zoeken steeds meer naar een evenwicht tussen efficiëntie en duurzaamheid. Machinisten verwachten langere onderhoudsintervallen en dus een langere levensduur van compressorsmeermiddelen. Een langere levensduur van de olie resulteert simpelweg in minder productiestops, een hogere output, minder olieverbruik en minder afval. De Anderol® SYNcom FG HiPerf serie bestaat uit synthetische schroefcompressorsmeermiddelen met een extreem lange levensduur. Dit smeermiddel op PAO/ester-basis biedt het beste van een PAO-basis, versterkt met een speciale ester om de oplosbaarheid van additieven en de detergentie van de hele formulering naar een volledig ander niveau te tillen. Dit resulteert in zeer lage afzettingen en schonere machines, wat de levensduur van het smeermiddel en de levensduur van de machine ten goede komt. Anderol® SYNcom FG HiPerf 46 biedt een uitstekend viscositeits-temperatuurgedrag, heeft een breed bedrijfstemperatuurbereik (-40 °C tot 240 °C), een zeer laag verdampingsverlies (<0,01% @100 °C) van 22 uur volgens ASTM D 972, en een zeer goede filmsterkte. Deze olie kan een volledige onderhoudscyclus meegaan.

Anderol B.V. heeft een bewezen track record en meer dan 80 jaar ervaring, gespecialiseerd in compressor- en foodgrade smeermiddelen. Voor de Belgische en Nederlandse markt werkt ANDEROL samen met erkend distributeur Verolub.    

Voor meer informatie: bit.ly/verolub-foodandbev

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details