- Nachrichten
- Lösungen
- Technologie
- Lebensmittelsicherheit
- Nachhaltigkeit
- Ausbildung
- Gesetzgebung
- Veranstaltungen
Een gevalideerd reinigingsproces is een must voor de borging van microbiologische hygiëne en het vermijden van cross-contaminatie. “CIP-systemen zijn het kloppend hart van elke food & beverage fabriek”, vertelt Danny Smets, Business development Manager bij Agidens. “Maar CIP-processen zijn ook verantwoordelijk voor bijna 30% van het totale verbruik aan utilities in de fabriek. Er is vanuit de markt dus behoefte aan een systeem dat deze cruciale processen inzichtelijker én efficiënter maakt.”
Tekst en beeld Agidens
OptiCIP, ontwikkeld door Schneider Electric en door Agidens geïntegreerd in de Benelux, monitort en optimaliseert de reinigingsoperaties. Smets: “De OptiCIP software is toepasbaar op elk automatiseringssysteem en verzamelt relevante data over het verloop van het reinigingsproces. Na een audit van de bestaande CIP-unit en eventuele bijhorende objecten en na implementatie en configuratie van de software, gaan we samen met de klant aan de slag om de meest efficiënte reiniging per installatie op te zetten. De besparingen die hiermee worden behaald, blijken in de praktijk vaak onderschat. We zijn dan ook verheugd dat we dergelijke software kunnen integreren in bestaande of nieuwe processen bij klanten.”
Een belangrijke feature van de software is het Golden CIP model. Smets: “Voor elk CIP-object kunnen we aan de hand van de resultaten uit de testperiode een optimaal CIP-scenario per te reinigen object, of Golden CIP, opstellen. Hierbij worden per object alle parameters zoals onder andere temperaturen, reinigingstijden en chemiedoseringen per receptstap ingesteld die leiden tot de meest optimale reinigingskwaliteit en energieverbruik. Die Golden CIP wordt als referentie in de software ingebracht. Elke reiniging kan vervolgens via de software vergeleken worden met de Golden CIP. De resultaten worden overzichtelijk op een duidelijk dashboard weergegeven. Gedetailleerde rapporten die per object worden weergegeven tonen duidelijk de trends, anomalieën, performanties en productverliezen. Treedt er toch een verschil op, dan wordt dat automatisch aangeduid. De Golden CIP biedt een geautomatiseerde, gedetailleerde en digitale controlemethode die de gebruiker zekerheid geeft over de kwaliteit van de reiniging. De volledige kwaliteitscontrole wordt ook geregistreerd en digitaal opgeslagen, wat handig is als er achteraf iets moet geverifieerd of getraceerd worden.”
De voordelen van OptiCIP zijn legio: het procesverloop wordt direct inzichtelijk, en met de verzamelde data is het mogelijk de installatie te finetunen en de meest optimale (kostenbesparende) reiniging in te regelen. Johan Cools, EcoStruxure Plant leader van Schneider Electric, verduidelijkt: “De operationele kosten zoals water, energie, verbruik van chemie en tijd kunnen aanzienlijk naar beneden, net zoals de reinigingstijd, de productverliezen en de impact op het milieu. Uit onderzoek blijkt dat CIP-processen goed zijn voor maar liefst 30% van het totale energieverbruik bij food & beverage bedrijven. Met OptiCIP kunnen we dit verbruik aanzienlijk beperken. Ook de stilstandtijd wordt verminderd, er kan dus sneller weer geproduceerd worden. Dat leidt in de meeste gevallen tot een spectaculaire ROI. Gevallen van minder dan twee jaar zijn verre van uitzonderlijk. OptiCIP komt ook de voedselveiligheid ten goede, omdat het reinigingsafwijkingen identificeert en compliant is met de veiligheids- en kwaliteitswetgevingen. Bovendien is de software volledig platform-onafhankelijk.”
Het optimaliseren van CIP en alles wat erbij komt kijken is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de specialisaties binnen Agidens. Smets legt uit: “We bouwen niet alleen nieuwe CIP-installaties, we analyseren ook bestaande CIP-systemen én de bijhorende te reinigen objecten. Met OptiCIP vervolledigen we onze bestaande dienstverlening aan de klant. We staan hierbij in voor de CIP Audit, eventuele mechanische en automatisatie aanpassingen, de implementatie van de OptiCIP software, de opleiding van het personeel van de klant, de analyse van de resultaten, fine-tuning en de na-service. Kortom, het totaalplaatje voor een efficiënt en inzichtelijk CIP-proces!