Plattform für die Lebensmittel- und Getränkeindustrie
Een veilige gok voor een mooie deal – Concurrentievermogen dankzij kwaliteitsgarantie

Een veilige gok voor een mooie deal – Concurrentievermogen dankzij kwaliteitsgarantie

Dit geldt van het productieproces over de intra logistieke processen – waarbij de op europallets geladen suikerzakken en -emmers uit de opslag in het hoogbouwmagazijn worden gehaald – tot en met de belading van de vrachtwagens die op het laadperron aanmeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door competente partners zoals de sensorspecialisten Leuze. In samenwerking met Südzucker werd een efficiënte veiligheidsoplossing op maat gemaakt voor de specifieke toepassing van het bedrijf.

Hier komen de suikerbieten aan, worden ze gewogen, wordt hun bodemgehalte geschat en wordt tenslotte hun suikergehalte bepaald.

Van de biet naar het hoogbouwmagazijn 

Op weg naar de suiker moet een biet eerst verschillende stadia doorlopen. De eerste daarvan is het weegproces. Zoals bij alle interne processen geldt ook bij het lossen de regel “veiligheid eerst”. Dit wordt gewaarborgd door meerdere door Leuze geïnstalleerde MLD-veiligheidssensoren. Deze sensoren maken deel uit van het veiligheidsconcept dat door Leuze voor Südzucker is ontwikkeld. Tijdens een suikercampagne worden de zeven suiker-“torens” op het fabrieksterrein van Südzucker gevuld. Deze torens dienen als silo’s en bevatten de volledige voorraad tot de volgende oogst.

Opslag van zakken en emmers met goederen

Het hoogbouwmagazijn van de fabriek in Ochsenfurt is enorm: het biedt meer dan 72.000 opslagplaatsen. In de zeven gangen kunnen tot 6000 europallets worden ondergebracht, waarop zakken en emmers worden opgeslagen. De verpakte goederen in het hoogbouwmagazijn zijn al met stretchfolie op de europallets vastgezet om de goederen tijdens het transport te beschermen. Gemiddeld duurt een volledige omloop van de magazijnvoorraad niet meer dan vier weken.

De toegangsbeveiliging van het vijfsporige systeem voor het uitnemen van pallets uit de opslag bij Südzucker wordt uitgevoerd door twee verticale Leuze RSL 400 veiligheidslaserscanners. Samen vormen ze een verticaal beschermingsveld dat alle sporen afdekt.

De risico’s van het overslagstation en het vervoer van de goederen

Afhankelijk van de hoeveelheid goederen die uit de opslagplaats worden gehaald, vertrekken dagelijks tussen 10 en 25 vrachtwagens met suiker uit de fabriek te Ochsenfurt. De bestelde europallets komen aan het einde van de logistieke keten aan via rollenbanen: een vijfsporige zwaartekrachtbaan die met pallets wordt geladen door een dwarstransporteur. De vijf rollenbanen van de zwaartekrachtbaan staan vlak naast elkaar. De te transporteren europallets die geschikt zijn voor transport, worden rechtstreeks op de zwaartekrachtbaan overgebracht en naar hun transferpunt getransporteerd. De magazijnlogistiek bepaalt welke van de vijf transportbanden wordt aangestuurd door het invoeren van de desbetreffende order. Europallets die nog niet geschikt zijn voor transport, worden op een aparte foliewikkelaar gezet voordat zij worden aangevoerd. Dit proces wordt beveiligd door MLD-Inloopbeveiligingen van Leuze. Hier worden deze pallets voor transport in folie verpakt, zodat ook zij op hun europallet worden vastgezet. Wanneer de pallets het einde van het licht hellende transportsysteem bereiken, worden ze door mechanische remmen tot stilstand gebracht. De diepladers nemen de pallets op het overlaadpunt op, transporteren ze naar de aangedokte vrachtwagens en laden ze direct.

Transportsysteem met meerdere sporen efficiënt beveiligd

De toegangsbeveiliging van het vijfsporige pallettransport uit de opslag bij Südzucker wordt nu uitgevoerd door twee verticale Leuze RSL 400 veiligheidslaserscanners. Samen vormen ze een verticaal beschermingsveld dat alle sporen afdekt. Het veiligheidssysteem ontvangt van de besturing de informatie over het spoor waarop de pallet wordt uitgevoerd en past de beschermingsvelden van de twee laserscanners kort voor de passage van de pallet dienovereenkomstig aan. Indien een pallet het overzetstation nadert om afgenomen te worden, wordt de systeembesturing hiervan op de hoogte gebracht en wordt een beschermingsveld ter grootte van de pallet en op het overeenkomstige punt gedeactiveerd. Na het passeren van de pallet worden de beschermingsvelden van de veiligheidslaserscanners weer op hun oorspronkelijke grootte ingesteld en daarmee wordt het transportgebied weer volledig “afgesloten”. Op deze manier is een gaten loze veiligheid tijdens de transportcycli gegarandeerd. Deze oplossing garandeert ook een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Het veiligheidssysteem heeft geen extra signalen nodig, bijvoorbeeld van muting-sensoren. Dit betekent dat er ook geen systeem gerelateerde structurele beperkingen zijn. De oplossing is sabotagebestendig en ideaal voor het achteraf inbouwen in bestaande systemen: De twee veiligheidslaserscanners worden aangestuurd door de eigen voorgeprogrammeerde compacte veiligheidsbesturingen en worden via tweekanaals veiligheidsuitgangen in het systeem geïntegreerd. Eventueel noodzakelijke softwareaanpassingen voor de besturing en de configuratie van de veiligheidsvelden van de laserscanners zijn eenvoudig uit te voeren, naar keuze ook als Leuze-service voor de betreffende toepassingsvereisten.

Van links: Gerald Schmer en Dieter Düll, verantwoordelijk voor automatisering en elektrotechniek in het Südzucker-magazijn in Ochsenfurt, en Armin Hufnagel, Technical Sales Manager bij Leuze, zijn allen verheugd over de Leuze-sensoroplossing waarvoor uiteindelijk is gekozen

Partner voor efficiënte veiligheidsoplossingen

Als betrouwbare partner voor efficiënte sensoroplossingen biedt Leuze haar klanten veiligheidsproducten, veiligheidsdiensten en veiligheidsoplossingen gedurende de gehele levenscyclus van de machine. De veiligheidsexperts van Leuze beschikken over uitgebreide kennis van de nieuwste normen en standaarden en hebben veel ervaring met het ontwerpen van veiligheidsconcepten. Zij ontwikkelen efficiënte, innovatieve en betrouwbare veiligheidsoplossingen voor gebruik in geautomatiseerde omgevingen. Hun professionele projectteams begeleiden hun klanten tijdens het gehele proces – van de bepaling van hun specifieke eisen tot de veiligheidsgoedkeuring. De experts van Leuze zorgen ervoor dat de veiligheidsoplossing voldoet aan de eisen van de klant en dat het project soepel verloopt. Tevens zijn ze gebaseerd op gekwalificeerde veiligheidsconcepten die, indien nodig, ook individueel uitgebreid of nieuw gecreëerd kunnen worden. Elke oplossing wordt individueel aangepast aan de specifieke systeem lay-out en omvat alle benodigde hard- en softwarecomponenten, engineering services zoals besturingsprogrammering en -configuratie in overeenstemming met de projectvereisten, ondersteuning bij de inbedrijfstelling, validatie van de veiligheidsfunctie en uitgebreide documentatie. Dit bespaart tijd en geld en garandeert optimale veiligheid. De innovatieve, intelligente veiligheidsconcepten bieden ook daar veiligheid zonder hiaten en soepel verlopende processen, waar klassieke concepten tot het uiterste worden gedreven. 

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?