Het beperken van CO2-emissies speelt in praktisch ieder bedrijf een meer of minder prominente rol. Om de uitstoot van dit broeikasgas te beperken, is inmiddels een diversiteit aan oplossingen en maatregelen beschikbaar. BEKO Technologies zette de mogelijkheden op een rijtje om de productie van perslucht op verschillende manieren te verduurzamen.
Met de juiste meetinstrumenten zijn onder andere verliezen vroegtijdig te detecteren. Persluchtlekkages leiden bijvoorbeeld jaarlijks tot relatief grote hoeveelheden onnodig gegenereerde perslucht. Compressoren moeten hierdoor langer en intensiever werken en verbruiken zo onnodig veel energie.
Daarnaast is meten om te monitoren altijd aan te raden, om in een vroeg stadium afwijkingen in het proces te detecteren. Onder meer vochtgehalte, temperatuur, flow en druk zijn grootheden die bij persluchtinstallaties relatief eenvoudig problemen aan de oppervlakte kunnen brengen.
Condensaat is af te tappen op basis van niveau of tijd. Het eerste is duurzamer omdat er uitsluitend wordt afgetapt op het moment dat dit nodig is. Systemen op gezette tijden aftappen betekent in principe altijd te vroeg aftappen en is zelden goed afgestemd op de hoeveelheid condensaat.
Perslucht in de voedingsindustrie moet schoon zijn, wat te bereiken is door onder andere filtratie. De verzadiging van het filter monitoren is daarbij belangrijk voor de persluchtkwaliteit en om de drukval te beperken. Een ‘vol’ filter vergroot de drukval en vraagt meer vermogen van de compressor en hiermee (onnodig) meer energie.
Het drogen van perslucht is op veel verschillende manieren mogelijk. Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen met betrekking tot onder meer efficiëntie, energieverbruik, levensduur en kosten. Een goed advies inwinnen om zo de juiste droger voor een specifieke toepassing te kiezen, kan een bijdrage leveren aan een stukje verduurzaming.
Wanneer perslucht vrij is van vuil, vocht en olie, kunnen maximale prestaties geleverd worden bij de productie van voedsel. Schone perslucht zal bijdragen aan een lagere afkeur van producten, minder afval en hiermee aan verduurzaming van de bedrijfsvoering.