Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Veiligheid, traceerbaarheid, vega en circulariteit
De huidige consument vraagt op puur, natuurlijk en plantaardig voedsel.

Veiligheid, traceerbaarheid, vega en circulariteit

De voedingsindustrie is een van de industrieën die zich altijd zal blijven ontwikkelen. De mensheid zal immers altijd willen blijven eten, wat er ook om zich heen gebeurt. Het is waarschijnlijk om die reden dat een groot aantal organisaties zich bezighoudt met de trends in deze sector en daar onderzoek naar doet. Enerzijds vanuit thema’s als duurzaamheid en klimaat maar uiteraard ook vanuit het oog van de consument en gastronomie. Wat gebeurt hier allemaal en wat betekent dit voor de voedingsbedrijven, maar ook voor de bedrijven die de benodigde machines maken?

De voedingsindustrie beweegt in 2024 mee met enkele andere industriële trends, omtrent veiligheid, duurzaamheid en veiligheid. Veiligheid heeft direct betrekking op de productiemiddelen en randapparatuur. Duurzaamheid gaat in op de grondstoffen en de wijze waarop producten worden geteeld, maar ook op de verpakkingen. 

technologist white robe holding tablet records stands near shel
Kwaliteitscontroles – zowel handmatig als geautomatiseerd – zijn van groot belang om de kwaliteit te garanderen.

Veiligheid en traceerbaarheid

De steeds toenemende focus op veiligheid kent diverse redenen. Enerzijds wordt de wet- en regelgeving steeds strenger en zijn de boetes wanneer het ‘fout’ gaat niet mals. Anderzijds streven Westerse consumenten een steeds hogere standaard na en accepteren zij geen kromme komkommers, groente met een vlekje of appelmoes met een niet steeds identieke kleur. Daarbij is er voedselschaarste op de wereld, wat de neiging tot fraude aanwakkert. Een slechtere kwaliteit betekent vaak lagere productiekosten en hiermee een grotere winst. Schandalen in melk, vlees en vis zijn ongetwijfeld iedereen bekend. Tot slot is daar de macht van de consument door onder meer social media. Een of meer berichten kan een product of producent maken of breken. Uiterste voorzichtigheid ten aanzien van de kwaliteit is dus geboden.

Om voedselveiligheid en kwaliteit te waarborgen wordt er voortdurend gewerkt aan technologieën en apparatuur om ondermaatse kwaliteit te detecteren. Visiontechnieken, eventueel gecombineerd met AI, maar ook warmtebeeldcamera’s, UV en andere technologieën worden ingezet om de controles uit te voeren. Het liefst voor 100% van de producten en met een 100% betrouwbaarheid. Ook traceerbaarheid speelt hierin een rol: áls het misgaat, wáár kun je dan aantonen dat de fout in elk geval niet bij jou ligt? En dat allemaal bij de hoge snelheden die gepaard gaan met de toenemende automatisering bij de productie en verwerking van voedsel?

smart robotic farmers concept robot farmers agriculture technol
Een slimme robot met vision technologie controleert de kwaliteit van plantjes: automatisch, snel en foutloos.

Vega

De voedingsmiddelenindustrie weet als geen ander dat consumenten voortdurend ‘anders’ willen. Een serieuze uitdaging omdat het in de huidige tijd om serieus andere producten gaat. In veel onderzoeken komt naar voren dat de populariteit van plantaardig voedsel toeneemt. Dit heeft voor een deel ook te maken met de duurzame consument die zich bewust is van het feit dat de productie van vlees negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Maar anderzijds ook met het verhoogde ‘gezondheidsbewustzijn’. Door onderzoeken wordt steeds duidelijker welke producten een positieve of juiste een negatieve bijdrage leveren aan de gezondheid. Puur en plantaardig komt dan vaak als winnaar uit de bus wat betekent dat de huidige en toekomstige productie- en verpakkingsmachines worden afgestemd op de verwerking van juist deze producten. 

peeling cutting vegetables kitchen
Sommige werkzaamheden worden nog steeds handmatig uitgevoerd.

Milieubewust

Tot slot de invloed van de consument op de verpakking. Enerzijds is de consument van nu nog steeds op zoek naar ‘handig en makkelijk’. Zelf koken is sowieso geen favoriete hobby van veel werkende mensen en dus moet voedsel snel, eenvoudig maar het liefst ook gezond te bereiden zijn. De juiste hoeveelheden in verpakkingen die geschikt zijn voor een magnetron of in een keer in de airfryer zijn te deponeren, hebben de voorkeur.

Last but nog least moet de verpakking het liefst recyclebaar of composteerbaar zijn. Enerzijds worden bedrijven hiervoor al aangejaagd door de overheid die verplichtingen stelt aan de verpakkingsmaterialen. Anderzijds zal de fabrikant hiermee wel in staat moeten zijn om de voedselveiligheid te garanderen. Een combinatie die vráágt om nieuwe ontwikkelingen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten