Het beste voorbeeld daarvan zijn de Hygienic Design kasten van Rittal. Dankzij hun IP69K uitvoering zijn ze bestand tegen de intensieve reinigingsprocessen eigen aan de voedingsindustrie, zodat ze nooit te lijden hebben onder insijpelend vocht. Dat ondervond ook Solina aan de lijve. Deze stilstanden behoren voorgoed tot het verleden.
Van ingrediënten, blends en compounds voor vleestoepassingen tot componenten voor kant-en-klare maaltijden, van kleurstabilisatoren tot aromatische oliën en coatings. Solina Belgium, onderdeel van Solina Group, biedt de ideale oplossing voor specifieke behoeften en eisen van de klant. Dat gebeurt in België vanuit vier vestigingen. In Izegem wordt er gemixt. “Hier worden ingrediënten minutieus samengevoegd tot smaaksensaties voor frietcoatings, gaarkruiden, paneermeel … Elke dag wordt er 22 à 23 ton in big bags vervoerd naar de site in Eke, waar de producten vervolgens een verpakking op maat van de klant krijgen. Dat gebeurt met een team van ongeveer 25 medewerkers.” Aan het woord is Dirk Coucke. Hij ziet toe op de productieplanning in functie van de bestellingen.
Zoals het de voedingsindustrie betaamt, wordt bij Solina ook dagelijks intensief gereinigd om de hygiëne te vrijwaren. Maar water en elektriciteit gaan helaas niet zo goed samen. Dat laat zich vaak zien aan de elektrische kasten. “Dit is een algemeen voorkomend probleem in de voedingsindustrie”, weet -Dieter Vergote van integrator EMV Technics uit Wielsbeke. “Kasten die zich in de productieruimte bevinden hebben vaak te lijden onder insijpelend vocht, te wijten aan de reinigingsprocessen. Hoge druk, hoge temperaturen, chemicaliën … ze hebben hun invloed op het materiaal. De -ellende begint dan wanneer de ochtendploeg de dag erna wil opstarten.” Die problemen klinken Coucke bekend in de oren. “Vooral op maandag kenden we die opstartproblemen. Omdat er geregeld pannes voorkwamen, werd er daarom onderzocht hoe we tot een betere oplossing konden komen.”
Voor EMV Technics is die duidelijk: de HD kasten van Rittal. Met zijn naadloze siliconen-afdichting tussen de behuizing en deksel en zijn hygiënische zeskantsluiting, is deze reeks specifiek ontwikkeld voor gebruik in de voedingsindustrie. De kasten zijn dan ook volledig uitgevoerd in rvs en beschikken over alle nodige certificaten voor gebruik in voedingsomgevingen. “Je merkt het verschil met klassieke kasten. Over elk detail is nagedacht. De afgeronde sloten, de interne scharnieren, de geborstelde afwerking, de afstandshouder die voldoende ruimte laat om er eenvoudig achter te kunnen reinigen … alles zit net dat stukje ingenieuzer in elkaar. En dat moet je als integrator ook respecteren door de juiste technieken toe te passen. Boren is bijvoorbeeld uit den boze. Ik zorg er dan ook voor dat alles water-dicht gelast wordt. Dat maakt het verschil in een voedingsomgeving. Ik werk altijd met -Rittal, omdat ik ervan overtuigd ben dat de kwaliteit van hun kasten een meerwaarde betekent voor mijn klanten”, vat Vergote samen.
In de productie bij Solina Izegem werden vier jaar geleden de vier kasten vervangen door de Hygienic Design serie. “Dit fungeerde eigenlijk als een testproject voor de grotere site van Solina in Eke”, vertelt Coucke. “En met succes. Sinds deze kasten hun intrede deden behoren dergelijke storingen volledig tot het verleden. We hebben er geen problemen meer mee gehad. Het water blijft er ook nooit op staan omdat het dak van de kast een hellingsgraad van 30° heeft meegekregen. Een investering die zichzelf zeer snel terugbetaalde, omdat de duurzaamheid en de continuïteit van onze productie zo gegarandeerd blijft.”