Fogging is een techniek voor oppervlaktedesinfectie die aan belang blijft winnen. Dat heeft er alles mee te maken dat door verneveling het oppervlaktedesinfectiemiddel ook op moeilijk bereikbare plaatsen geraakt. Met de toevoeging van Kenolox 10 aan zijn portfolio kan Ecolab deze techniek nu ook aanbieden aan zijn klanten. Na het foggen en respecteren van de voorgeschreven contacttijd is de productieruimte meteen weer klaar voor gebruik. Er hoeft immers niet nagespoeld te worden.
Twee jaar geleden nam Ecolab CID Lines over. Dat opende voor Ecolab de deur om zijn gamma aan reinigingstechnieken te vullen met fogging. “Oppervlaktedesinfectie gebeurt klassiek door het oppervlak af te vegen, te besproeien of in te schuimen. Wij voegen daar nu fogging aan toe. Een techniek waarbij desinfectans onder hoge druk in de ruimte verneveld wordt. Wanneer de microdruppels neerslaan op een oppervlak, zorgen ze voor een desinfecterende werking. Kenolox 10 is specifiek goedgekeurd voor gebruik in vernevelingsapplicaties en doodt met een grote doeltreffendheid bacteriën, virussen en schimmels af. Niet ter vervanging van andere reinigingsmethodieken, eerder een interessante aanvulling. Vooral dan voor moeilijk bereikbare oppervlaktes of een hardnekkige contaminatie, maar ook voor die bedrijven die hun hygiënepraktijken weer een niveau hoger willen brengen, bijvoorbeeld door een extra desinfectie in te lassen na de productiestop op vrijdag”, verduidelijkt Arne Daneels, Marketing Associate Benelux voor Ecolab.
Het grote voordeel van Kenolox 10, op basis van 1% melkzuur en 1% waterstofperoxide, is dat het geen alcohol bevat en er ook niet moet nagespoeld worden door de gunstige MRL-waarde. Kenolox 10 is overigens niet corrosief en dus geschikt voor alle materialen. Van zodra het foggen is afgelopen, kan de productie meteen weer opstarten. Daneels: “De contacttijd bedraagt vier uur. Gedurende die periode moet de ventilatie uit en mogen er zich geen mensen meer in de te foggen ruimte bevinden. Alles gebeurt volautomatisch, zodat fouten in de dosering uitgesloten zijn. Er wordt gedurende één uur verneveld aan een concentratie van 30 ml/m³. Daarna krijgt het desinfectans nog drie uur de tijd om zijn desinfecterende werking te realiseren. Belangrijk daarbij is dat we altijd ter plaatse gaan kijken bij de klant om te zien hoe zijn productieruimte eruit ziet. Op basis van de situatie kijken we hoe we het toestel of de toestellen het beste kunnen plaatsen voor een optimaal effect en welk protocol de gebruiker moet toepassen om de desinfecterende werking en de veiligheid voor medewerkers te garanderen.”
Fogging wordt volop toegepast in de zuivelindustrie, in rijpingskamers, in slachterijen, bij vleesverwerkende bedrijven … omwille van de uitstekende hygiënische resultaten die het kan voorleggen. Voor de toestellen is er keuze uit een mobiele en een stationaire versie die op de muur gemonteerd wordt, beiden uit het Fog-it gamma van Nilfisk. “Voedingsbedrijven zijn vooral gebaat met de mobiele versie die ze dan kunnen neerzetten in de productieruimte die ze willen behandelen. De mobiele versie beschikt overigens over een telescopische mast waarop de nozzles zich bevinden. Op die manier kunnen we zorgen voor een optimale oriëntatie van de verneveling. 1 l Kenolox 10 volstaat al om bijna 30 m³ te behandelen. Het is dus een bijzonder efficiënte techniek. Daarnaast kunnen we ook nog een meetinstrument leveren dat controleert of de verzadiging van de lucht voldoende is afgenomen (tot onder 0,86 ppm) om de ruimte weer te mogen betreden”, geeft Daneels nog mee.