Geregeld wordt omwille van budgetredenen voor een vloer van mindere kwaliteit gekozen. Nochtans kan een foute vloerkeuze ernstige gevolgen hebben. Kruisbesmettingen tussen voedsel, vloeroppervlakken en apparatuur vormen immers een typische oorzaak van voedselvergiftiging.
Tekst en beeld Master Builders Solutions Belgium nv
Een bekend probleem ten gevolge van een foute vloerkeuze is bijvoorbeeld dat het oppervlak niet naar behoren gereinigd kan worden, waardoor bacteriën en schimmels ontstaan. Onvoldoende slijtvaste vloeren kunnen dan weer beschadigd geraken, barsten of delamineren, met als gevolg dat vuil, stof of andere deeltjes in het voedsel terechtkomt. En niet alleen geven gebrekkige vloeren micro-organismen de kans om zich verder te vermenigvuldigen, ze kunnen daarnaast ook ongedierte aantrekken, zoals vliegen, kevers en knaagdieren. Dat maakt de kans op besmetting nog groter.
Het eisenpakket voor vloeren in de voedselverwerkende industrie liegt er niet om: het oppervlak moet hygiënisch en slijtvast zijn en weerstand bieden tegen zware impact, chemicaliën en grote temperatuurschommelingen. Duurzaamheid en hygiëne gaan immers hand in hand. Daarnaast moet de vloer vlekbestendig en goed reinigbaar zijn en kunnen weerstaan aan de vaak frequente en intensieve schoonmaakbeurten. Conformiteit met de HACCP-normen is een absolute must. Bijkomende aandachtspunten zijn een goede slipweerstand – elk residu houdt nu eenmaal een mogelijk risico op uitglijden in – en, in de meeste geautomatiseerde productievestigingen, antistatische eigenschappen. Voor de algemene prestaties is het dan weer van belang dat de vloer gemakkelijk geplaatst kan worden. Denk maar aan de gevolgen die de plaatsing heeft op de productie, van het aantal productiestops tot de impact op de directe omgeving.
Met de innovatieve en snel uithardende Ucrete vloeren biedt Master Builders Solutions Belgium nv een antwoord op alle bovenstaande vereisten. Het beste bewijs? Ucrete wordt wereldwijd al meer dan vijftig jaar in agressieve procesomgevingen toegepast, en steeds vaker maakt de vloer zijn opwachting in voedselverwerkende bedrijven en de extreem veeleisende vleesverwerkende industrie in het bijzonder. Daar worden de vloeren soms al meer dan 35 jaar intensief gebruikt. Een ijzersterk resultaat als je bedenkt met hoeveel mensen, machines en chemicaliën ze dagelijks in contact komen.
Ucrete vloeren voldoen aan alle emissienormen voor binnenvloeren. Dit wordt bevestigd door het Indoor Air Comfort Gold certificaat van Eurofins. Ze zijn geurloos en vlekbestendig en kunnen bij een temperatuur van 10 °C al na vijf uur opnieuw in gebruik genomen worden. Op die manier worden comfort, een optimale voedselveiligheid én een vlotte heropstart gegarandeerd.