Brouwerij Lindemans viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. Al zes generaties brouwt de familie Lindemans lambiekbieren. Dat gebeurt nog steeds in Vlezenbeek, waar Joos Frans Lindemans in 1822 in het huwelijksbootje stapte met brouwersdochter Francisca Josina Vandersmissen. Daarmee stapte de landbouwersfamilie definitief in de bierwereld. 2022 wordt eveneens een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de brouwerij, want in het najaar opent de familie Lindemans een tweede productiesite in Ruisbroek, Lindemans Satellite Brewery genaamd. Met dit investeringsproject willen de neven Dirk en Geert Lindemans de toekomstige groei ondersteunen en het familiebedrijf de derde eeuw inleiden. De totale investering bedraagt ruim 28 miljoen euro.
De voorbije jaren is de export van Lindemans-bieren flink toegenomen. Door de grotere productie heeft het bedrijf ook nood aan bijkomende stockageplaats. Op de historische brouwerijsite in Vlezenbeek kan er bijna niet meer worden uitgebreid. Bovendien wil Lindemans zijn productportfolio verder diversifiëren.
“In de toekomst willen wij creatief en innovatief blijven werken met lambiek. Dit kan binnenkort ook in combinatie met hogegistingsbieren, die we in de nieuwe Lindemans Satellite Brewery in Ruisbroek zullen brouwen”, zegt Dirk Lindemans, CEO van Brouwerij Lindemans. “In de nieuwe brouwerijsite aan het Kanaal Brussel-Charleroi zal geen lambiek worden gemaakt. We hebben daar trouwens geen koelschip. De lambiekproductie blijft dus in Vlezenbeek. In Ruisbroek zullen enkel bieren van hoge gisting worden gebrouwen. In een oververzadigde markt gaan we niet met reeds bestaande biertypes komen. We zoeken naar nieuwe type bieren en producten op basis van gemengde fermentatie. Als eindproduct zullen we dus blends maken met lambiek.”
Op de Lindemans Satellite Brewery–site werd een gloednieuwe brouwzaal met maalderij en fermentatiezaal en stockageruimte gebouwd. De brouwzaal kan tevens dienstdoen als ontvangstruimte voor evenementen. In het gebouw is er ook plaats voorzien voor kantoren, vergaderzalen en een laboratorium.
Geert Lindemans, CEO van Lindemans: “In de nieuwe brouwzaal kunnen we per brouwbeurt tot 12.000 liter produceren. Op termijn kunnen we tot zes brouwsels per dag gaan. Met de huidige gistings- en lageringscapaciteit bedraagt het jaarlijkse productievolume zo’n 150.000 hectoliter. Die capaciteit kan zelfs nog opgeschroefd worden.”
Hij voegde eraan toe: “De installatie bestaat uit twee beslagkuipen, een filtreerkuip, een kookketel en een whirlpool. De twee identieke maischketels bieden een grotere flexibiliteit en meer mogelijkheden om te brouwen. De brouwinstallatie is uitgerust met dryhopping-technologie. Hierdoor kunnen aan het brouwsel speciale hopsoorten of kruiden worden toegevoegd zonder het zuurstofgehalte in het bier te verhogen, hetgeen de kwaliteit ten goede komt.”
In de fermentatiezaal staan 10 cilindrisch conische tanks (CCT’s) met een netto-inhoud van 720 hectoliter en 6 CCT’s met een netto-inhoud van 120 hectoliter.
Binnen zijn er ook drie gistpropagatietanks, drie gistopslagtanks, een gistafvaltank en een installatie voor het behandelen van zowel put- als kraantjeswater. Naast het gebouw staan nog twee moutsilo’s en een tarwesilo van telkens 70 kubieke meter, een drafsilo, en een weegbrug.
Geert Lindemans: “Een deel van onze lambiekvoorraad zal in het nieuwe gebouw in Ruisbroek worden opgeslagen. In totaal zal er 16.500 hectoliter lambiek in 33 lambiekopslagtanks van telkens 500 hectoliter kunnen worden gestockeerd. Op die manier komt er in Vlezenbeek ruimte vrij.”
Op de site in Vlezenbeek rijpt naast 70.000 hectoliter lambiek in lambiekopslagtanks, ook nog 200.000 liter lambiek in 20 grote houten foeders. Na de renovatie van de historische site in Vlezenbeek is Lindemans van plan om nog bijkomende foeders aan te kopen.
De werken aan de Lindemans Satellite Brewery in Ruisbroek zijn gestart in december 2020. Verwacht wordt dat het gebouw zal opgeleverd worden in april 2022.
In november 2021 werd de brouwinstallatie voor het eerst getest. Brewery manager Jan Verzelen: “We zijn nog volop bezig met proefdraaien. Dat zal nog enige tijd duren. Verwacht wordt dat het eerste bier dat met de nieuwe brouwinstallatie geproduceerd werd, pas in het vierde kwartaal van 2022 op de markt zal komen.”
De officiële inhuldiging van het gebouw vindt eveneens in de tweede helft van dit jaar plaats.
Bij het ontwerp van de brouwinstallatie werden verschillende technologieën op het vlak van energierecuperatie in het concept geïntegreerd.
Jan Verzelen: “Zo laten we de waterdamp, die vrijkomt tijdens het koken, in twee stappen condenseren en wordt de warmte opgeslagen in een EST (energy storage tank). Die warmte kan op haar beurt gebruikt worden om wort van een volgend brouwsel voor te verwarmen. Het laatste water dat gebruikt wordt bij het spoelen van de draf, wordt gerecupereerd in het beslag van het volgende brouwsel.”
Het gebouw wordt (gedeeltelijk) verwarmd met de restwarmte van de gassen van de stoomketel. Daarnaast wordt de warmte van de koel- en persluchtcompressoren ook gebruikt voor het aanmaken van warm water en gebouwverwarming.
Het afvalwater wordt gezuiverd in een speciaal daartoe aangelegde waterzuiveringsinstallatie.
Op dit ogenblik telt Lindemans 70 medewerkers. Door de ingebruikname van de nieuwe site in Sint-Pieters-Leeuw en de daarbij gepaard gaande capaciteitstoename werden 7 bijkomende arbeidsplaatsen gecreëerd.
Met het oog op de uitbreiding van de activiteiten is Lindemans nog op zoek naar bijkomende medewerkers voor zowel de site in Ruisbroek als die in Vlezenbeek. Het zijn vooral technici, operatoren en logistieke medewerkers waarnaar we op zoek zijn. Op termijn zullen er ook een aantal mensen worden aangeworven in ondersteunende diensten zoals de administratie, marketing en verkoop.