Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Druksensoren waken over optimale productieprocessen
Wanneer bij Barry Callebaut de opslagtanks worden gevuld, is perfecte hygiëne een absolute vereiste.”

Druksensoren waken over optimale productieprocessen

De Zwitserse groep Barry Callebaut is de grootste chocolade- en cacaoproducent ter wereld. Wanneer in Wieze, de grootste chocoladefabriek van de groep en tegelijkertijd ter wereld, de opslagtanks worden gevuld, is perfecte hygiëne een absolute vereiste. Dit proces wordt betrouwbaar bewaakt door VEGABAR druksensoren.

Om de benodigde chocoladesoorten altijd in de juiste hoeveelheden beschikbaar te hebben, worden zij ondergebracht in tanks en bij een temperatuur van ongeveer 40 °C gelagerd.

Barry Callebaut produceert jaarlijks vele tonnen van de allerbeste chocolade- en cacaoproducten in zijn meer dan zestig productievestigingen wereldwijd. Met meer dan 20.000 bioactieve bestanddelen gelden cacaoproducten als een nieuwe superfood. Daarom is de productie van chocolade, net als die van wijn, een kwestie van vakkennis en ervaring. Om de benodigde chocoladesoorten altijd in de juiste hoeveelheden beschikbaar te hebben, worden zij ondergebracht in tanks en bij een temperatuur van ongeveer 40 °C gelagerd. Deze dubbelwandige tanks hebben elk een volume dat voldoende is om 1 miljoen pralines te maken. De tanks worden verwarmd met water, terwijl roerwerken de vloeibare massa’s in de gewenste toestand houden. De twee VEGABAR druktransmitters, die twee niveauwaarden aan de boven- en onderkant van de tank bepalen en ten opzichte van elkaar compenseren, bewaken betrouwbaar de toevoer naar de productielijn als een drukverschilmeetsysteem. Hun meetwaarden dragen ze over aan het procesregelsysteem van de installatie. Tanks waarvan het niveau tot onder een bepaalde drempelwaarde daalt, worden zo binnen het gedefinieerde tijdvenster betrouwbaar bijgevuld.

De twee VEGABAR druktransmitters, die twee niveauwaarden aan de boven- en onderkant van de tank bepalen en ten opzichte van elkaar compenseren, bewaken betrouwbaar de toevoer naar de productielijn als een drukverschilmeetsysteem.

Lekkernij voor de keramische meetcel van VEGA

Voor toepassing op de chocoladetanks adviseerde VEGA het gebruik van VEGABAR druksensoren met uiterst robuuste keramische meetcel. Bij hygiënische toepassingen zijn meestal frontbondige metallische membranen de eerste keuze. Maar bij dit speciale medium heeft de CERTEC® meetcel van VEGA meer te bieden: ook deze onderscheidt zich door zijn hygiënische, frontbondige design en zijn modulaire aansluitconcept. De VEGABAR druksensoren zijn gecertificeerd volgens 3A en EHEDG en zijn door hun chemische resis-tentie bestand tegen hoge en zelfs extreme temperaturen. Ze werken driftvrij en zonder olie. Daarbij zijn ze zo robuust dat ook vaste, abrasieve bestanddelen in vloeistoffen er geen vat op hebben. Perfect voor chocolade; helemaal omdat deze viskeus en vaak kleverig is en een sterke neiging heeft tot aangroei. De meting in de opslagtanks blijft dankzij de robuuste keramische meetcel van VEGA ook stabiel bij harde ingrediënten. Noten of cacaoboonschillen zijn dan ook geen uitdaging.

VEGABAR meetinstrumenten al 30 jaar driftvrij in gebruik

Bij Barry Callebaut houden de VEGABAR drukmeetinstrumenten al sinds 1990 betrouwbaar en vrijwel driftvrij stand tegen de veeleisende uitdaging die chocolade heet. Drift is een verschijnsel dat sluipend zijn intrede doet bij drukmetingen. Bij sensoren met metallische meetcel moet daar rekening mee worden gehouden. Hoe vaker het dunne metalen membraan wordt belast, des te minder goed het terugkeert naar zijn gespecificeerde nulpunt. Voor de gebruiker betekent dit extra werk (herkalibreren). De keramische CERTEC® meetcellen werken daarentegen praktisch driftvrij. De hardheid van keramiek perkt de mate van beweging dusdanig in dat er beduidend minder materiaalvermoeiing optreedt met veel langere herkalibratiecycli als gevolg.

De keramische CERTEC® meetcellen van VEGA werken praktisch driftvrij. De hardheid van keramiek perkt de mate van beweging dusdanig in dat er beduidend minder materiaalvermoeiing optreedt met veel langere herkalibratiecycli als gevolg.

Voordelen van de verschildrukmeting

Bij Barry Callebaut zijn ze klaar voor de toekomst: van nieuwe creaties voor de gastronomie tot keukenglazuur die in de discounter te koop is. En de meettechniek in de opslagtanks is het ook. De toegepaste elektronische drukmeettechniek draagt bij aan het veilige beheer en de nauwkeurige en efficiënte controle en regeling van het proces. In principe zijn alle VEGABAR druksensoren geschikt voor dit meetprincipe, omdat zij met een tweede sensor kunnen worden gecombineerd tot een elektronisch verschildruksysteem. Vergeleken met een conventionele meetoplossing is de installatieprocedure vereenvoudigd, omdat er zonder thermische isolatie kan worden gewerkt. Tegelijkertijd maakt het gecombineerde meetsysteem een hogere nauwkeurigheid mogelijk, terwijl er geen rekening hoeft te worden gehouden met temperatuurinvloeden. De sensoren worden via een kabel verbonden en elk afzonderlijk geïnstalleerd.

De toegepaste elektronische drukmeettechniek van VEGA draagt bij aan het veilige beheer en de nauwkeurige en efficiënte controle en regeling van het proces.

Productie zonder onderbrekingen dankzij VEGA

Ongeacht de kwaliteit van het eindproduct: de Barry Callebaut filosofie betekent dezelfde compromisloze zorgvuldigheid voor de volledige productielijn – van de gebruikte grondstoffen tot en met de meettechniek. Met behulp van de VEGABAR verschildrukmeting kan Barry Callebaut in Wieze geautomatiseerde processen in bedrijf hebben en constant gevulde tanks waarborgen. Daarmee is een productie zonder onderbrekingen gewaarborgd en worden dure procesonderbrekingen op betrouwbare wijze voorkomen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?