Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Nieuwe component zorgt voor compacte en robuuste veiligheidsvergrendeling

Nieuwe component zorgt voor compacte en robuuste veiligheidsvergrendeling

Veiligheid is cruciaal in elke productieomgeving. Om erover te waken dat de mangaten in zijn tanks hermetisch vergrendeld zijn, rekent BW Procestechniek al jaren op de veiligheidscomponenten van Schmersal. Voor de bouw van de nieuwe brouwerij voor Heineken op Réunion tekent het voor een Belgische primeur met de installatie van de AZM40, de kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld.

De BW in BW Procestechniek staat voor Borsbeekse Werkhuizen, waar de wortels van het bedrijf liggen. Het ontstond een dertigtal jaar geleden als lokale speler in Borsbeek in technologie voor de voedingsindustrie, maar ging zich doorheen de jaren meer en meer specialiseren in brouwerijen. Vandaag zijn brouwerijen uit binnen- en buitenland er kind aan huis. “Een wereld apart waarin we door onze opgebouwde ervaring en flexibiliteit het verschil kunnen maken”, geeft projectmanager Bart Courtens aan. “Sinds 2013 opereren we vanuit Lier, omdat er geen plaats meer was voor verdere uitbreiding in Borsbeek. Het gaf ons de nodige ademruimte om ook grotere projecten aan te kunnen.” 

De AZM40 is de kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld.

Brouwzaal voor Ile de la Réunion

Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe brouwzaal die BW Procestechniek volop aan het bouwen is voor Heineken. “Het gaat om een volledige brouwzaal  en de moutbehandeling, één van de grootste projecten die we al behandeld hebben”, geeft Courtens aan. De brouwzaal is bestemd voor Saint-Denis op Réunion en zal per brouwsel 100 à 120 hl bier afleveren. Hoe ze daarvoor bij een kleine Belgische kmo kwamen aankloppen? “De huidige brouwzaal kreeg rond 2008 reeds een retrofit van ons. We voorzagen ze van nieuwe kleppen, piping, automatisering … om nog vijf jaar mee te kunnen. Het werd uiteindelijk meer dan het dubbele, waardoor we voor deze tender zeker een streepje voor hadden. Daarnaast waren we uiteraard vertrouwd met de situatie ter plaatse. Het was immers een hele puzzel om alles in het smalle gebouw in te passen. Daarom werken we bijvoorbeeld in etages.”

AZM veiligheidsvergrendeling

De constructie stond op het moment van dit schrijven opgesteld in Lier, klaar voor inspectie van Heineken. Een opvallende nieuwe component in de installatie is de AZM40, die op elk mangat van de tanks voor een veilige vergrendeling zorgt. Heineken draagt veiligheid immers hoog in het vaandel. Courtens: “De klassieke veiligheidsvergrendeling die we toepassen in onze projecten werkt volgens het sleufprincipe. Dat maakt dat er een constante uitlijning van de klep ten opzichte van de tank nodig is, want er is weinig spelingsruimte om de twee componenten correct in elkaar te klikken. Wie er onachtzaam mee omgaat, zal schade veroorzaken.” Courtens zocht daarom naar een robuustere oplossing, die tegelijk compact bleef. De lancering van de AZM40 van Schmersal kwam dan ook als geroepen.

Bart Courtens (BW Procestechniek): “Hoewel het een eerste kennismaking was met deze technologie, liep de installatie bijzonder vlot omwille van de uitgebreide installatiemogelijkheden.”

Robuust en compact alternatief

De AZM40 is de kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld. Ondanks de compacte afmetingen beschikt deze veiligheidsvergrendeling over een verbluffende vasthoudkracht van 2.000 N. Voor als het echt vergrendeld moet zijn dus. “Wat mij bij de demo door Johan Van den Broeck van Schmersal België meteen beviel was het ontwerp.Het ziet er al bij een eerste oogopslag strakker en robuuster uit. Het grotere magnetische contactoppervlak maakt dat er meer tolerantie is bij een verkeerde uitlijning en de veiligheid toch verzekerd blijft. Daarnaast biedt de AZM40 meer mogelijkheden. Dankzij de hoekflexibiliteit kan de veiligheidsvergrendeling op verschillende manieren gemonteerd worden, in functie van de beschikbare ruimte. De samenwerking liep ook vanaf de eerste seconde bijzonder vlot. De enige ongemak was het wachten tot de officiële lancering”, vertelt Courtens met een knipoog. 

Installatiegemak

In deze brouwzaal zullen in totaal twaalf AZM40’s geïntegreerd zitten. “Hoewel het een eerste kennismaking was met deze technologie en zelfs een Belgische primeur, liep de installatie bijzonder vlot, net omwille van de uitgebreide installatiemogelijkheden”, geeft Courtens nog mee. “We hebben in onze branche eigenlijk relatief weinig veiligheidscomponenten nodig. Maar we weten dus waar aan te kloppen. Misschien moeten we het gamma van Schmersal zelfs nog eens grondig onder de loep nemen om te zien of we elders nog verbeteringen kunnen aanbrengen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?