Product-, doos- en palletcodering maakt traceerbaarheid mogelijk en helpt deze verliezen te beperken. Markem-Imaje lanceerde onlangs een codeerder die ook kleinere spelers kan ondersteunen.
Variabele gegevens zoals lotnummers, houdbaarheidsdata en GS1-128 barcodes maken een veilig gebruik en traceerbaarheid mogelijk. Eenvoudig is het echter niet om product-, doos- en palletcodering kosteneffectief, nauwkeurig en met de snelheid die de markt tegenwoordig vereist, in te zetten. Codes kunnen namelijk onjuist zijn, onleesbaar of zelfs volledig ontbreken op verpakkingen. Daarnaast kunnen ze onjuist zijn opgeslagen in back-officesystemen. Hierdoor neemt de kans op verspilling toe en verdwijnt de mogelijkheid om producten te traceren. De veiligheid komt hierdoor in het gedrang.
De effectiviteit van de codering hangt met andere woorden af van de nauwkeurigheid, kwaliteit en juistheid van de informatie. Om dit te kunnen garanderen, moeten de juiste apparatuur en software goed samenwerken. Guillaume Montagnat, product marketing manager van Markem-Imaje legt uit hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld om fabrikanten te ondersteunen om deze uitdagingen beter het hoofd te bieden in een wereld die steeds digitaler wordt. Markem-Imaje ondersteunt klanten om duurzame en correcte codes van elk type te genereren, met zo weinig mogelijk kopzorgen. Het bedrijf is geëvolueerd van printerleverancier naar het leveren van schaalbare, kant-en-klare oplossingen die zich in duizenden installaties wereldwijd hebben bewezen.
“Wij ontwikkelen relevante software en printers in eigen huis”, zegt Montagnat. “Dit betekent dat we een naadloos geïntegreerd pakket leveren met minder integratie- en operationele problemen dan wanneer we producten en systemen van meerdere toeleveranciers combineren. Onze codeerders leveren hoogwaardige codes terwijl onze Packaging Intelligence oplossingen ervoor zorgen dat de gegevens correct en conform zijn en worden geproduceerd met minimale verspilling en maximale efficiëntie. Ons informatiebeheersysteem CoLOS werkt daarbij naadloos samen met back-officesystemen (ERP, WMS, MES) om de gegevensi-nvoer en rapportage te automatiseren. Hierdoor worden vertragingen, fouten, terugroepacties en herbewerking als gevolg van handmatige processen tot een minimum beperkt. De Mark & Read applicatie kan zelfs controleren of de afgedrukte codes aanwezig en leesbaar zijn en de juiste gegevens bevatten. Merkeigenaren hebben van fabriek tot consument end-to-end zicht op hun producten, met datagedreven informatie voor realtime besluitvorming. De oplossing helpt hen ook namaak te bestrijden, oneigenlijk gebruik op te sporen en wereldwijd aan regelgeving te voldoen.”
De meest recente productlancering van het bedrijf is bedoeld om ook kleine bedrijven te ondersteunen. Montagnat. “Veel bestaande codeermachines zijn vaak duur, ingewikkeld in gebruik, of beperkt in wat ze kunnen coderen. Productietoename en productdiversificatie bezorgen kleinere ondernemingen vaak grote kopzorgen. Met de 9330 continue inkjetcodeerder hebben we de focus gelegd op het eenvoudig installeren, gebruiken, onderhouden en schalen. Zodra de printer is aangesloten, is hij al gebruiksklaar. Daarnaast zorgt een slim systeem voor snelle en foutloze cartridgewissel. Het model print meer dan 8.000 uur voor preventief onderhoud nodig is. Het onderhoud bestaat uit het eenvoudig uitwisselen van het all-in-one inktcircuit. In minder dan zes minuten is de klus geklaard.” Het hydraulische systeem verlaagt het additievenverbruik met 50% ten opzichte van vergelijkbare concurrerende modellen. Montagnat. “Er is zelfs een standaard MEK-vrije inkt voor meer veiligheid en eenvoudiger exporteren en een semi gepigmenteerde gele inkt voor donkere substraten, wat niet gebruikelijk is voor een instapmodel inkjetprinter.”