Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Innovatieve pompen voor de dynamische voedingsindustrie
Netzsch pompen in een brouwerij die additieven doseren.

Innovatieve pompen voor de dynamische voedingsindustrie

Precies 150 jaar geleden werd Netzsch pompen opgericht. Een mooi moment om kort terug te blikken, maar vervolgens vooral naar de toekomst te kijken. De voedingsindustrie – een van de vele sectoren die het bedrijf bedient – ontwikkelt zich namelijk razendsnel en vraagt hiermee voortdurend om nieuwe pompoplossingen voor onder meer het transport van slurries en droge stof. Een kolfje naar de hand van de enthousiaste ontwikkelaars van Netzsch.

Peripro® slangenpompen zijn bestand tegen agressieve en schurende media en kunnen een vastestofgehalte tot 70% verpompen.

Toen de broers Thomas en Christian Netzsch in 1873 een bedrijf startten in de keramische sector, kon geen van tweeën bevroeden dat hieruit de Netzsch Group zou ontstaan. Een bedrijf dat anno 2023 met 3.500 medewerkers in 130 verkoop- en productiecentra in 23 landen actief is met de productie, verkoop en het onderhoud van pompen. Een bijzonder bedrijf ook, omdat het er – ondanks de wereldwijde dekking – voor gekozen heeft de productie naar de lokale markt te brengen. Eenvoudig om te besparen op transport en logistieke kosten maar vooral om te kunnen inspelen op de regionale behoeften. Tevens worden alle reserveonderdelen in eigen huis geproduceerd en zijn zij uit voorraad leverbaar, zodat de gebruiker alle mogelijkheden heeft om de kwaliteit van haar pompen te garanderen.

Notos® pompen zijn ontworpen voor het verpompen van uiteenlopende viscositeiten en daarnaast kwetsbare of chemisch agressieve media.

Programma

De focus op pompen ontstond toen Erich Netzsch kort na de Tweede Wereldoorlog de rechten om het principe van de excentrische wormpomp te gebruiken, overnam van de ontwikkelaar. Het bleek het begin van een indrukwekkende hoeveelheid technische ontwikkelingen die onder meer leidden tot de Nemo® excentrische wormpompen, Tornado® lobbenpompen, Notos® schroefspindelpompen, Netzsch versnijders en Peripro® slangenpompen. Een deel van deze pompen is bij uitstek geschikt voor toepassing in de voedingsindustrie. Zo is de Tornado lobbenpomp olievrij, omdat de tandwielen zijn vervangen door een getande riem. Ook de schroefspindelpompen zijn doorontwikkeld conform de eisen die aan hygiënische pompen worden gesteld, wat tevens geldt voor de wormpompen. Tot slot worden de slangenpompen al jaar en dag ingezet om kwetsbare voedingsmiddelen beheerst te transporteren.

Specifieke eisen

Netzsch pompen ontwikkelt gráág voor de voedingsindustrie, eenvoudig omdat het een dynamische en bovendien zeer gevarieerde sector is. Er is een diversiteit aan levensmiddelen die allemaal hun eigen eisen hebben wanneer het om verpompen gaat. Het is immers nogal een verschil of het gaat om het transport van kipnuggets, kleverige laagvisceuze aardbeiensiroop, hoogvisceuze groentepulp of yoghurt met kwetsbare stukjes mango. Ook aanverwante processen vragen om speciale pompen. Bijvoorbeeld doseerpompen die met een hoge nauwkeurigheid kleur- of smaakstoffen toevoegen. Maar bovenal ontwikkelt de voedingsindustrie zich voortdurend. Onder meer het wereldwijde voedseltekort dwingt producenten om anders en efficiënter om te gaan met de kostbare grondstoffen. Dit leidt onder meer tot werken met slurries en droge stoffen die uiteraard middels pompen worden getransporteerd. Tevens is er een trend om proces- en afvalwater in het eigen bedrijf te zuiveren waarvoor Netzsch een toenemend aantal wormpompen levert. 

Pompen zijn in de voedingsmiddelenindustrie geschikt voor een diversiteit aan producten, van yoghurt tot kipnuggets.

Maximale kruisbestuiving

Daarbij profiteert de voedingsindustrie niet alleen van het feit dat Netzsch een eigen R&D-afdeling heeft, maar tevens kennis heeft van een diversiteit aan sectoren. Hierdoor is een maximale kruisbestuiving mogelijk om voor specifieke vraagstukken uit de voedingsmiddelenindustrie snel tot een optimale oplossing te komen. Vraagstukken die door de medewerkers worden aangepakt, met een grote dosis kennis en ervaring en aangevuld met een zeldzaam enthousiasme om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details