Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Veiligheid en innovatie gaan hand in hand

Veiligheid en innovatie gaan hand in hand

Machines moeten niet alleen goed functioneren, maar ook veilig zijn. “Niet alleen producten zoals veiligheidsschakelaars, veiligheidsvergrendelingen, sensoren en lichtschermen verhogen de veiligheid, er is ook kennis en expertise nodig om zowel productief als veilig te kunnen opereren”, stelt Gijsbert Heenck, Managing Director bij Schmersal Nederland. De Schmersal Groep is een internationale onderneming die zich richt op industriële veiligheid met zowel een uitgebreid assortiment aan veiligheidscomponenten en -systemen als diensten zoals veiligheidsconsultancy.

“Steeds meer bedrijven zoeken de ondersteuning van gekwalificeerde experts om complexe veiligheidsvraagstukken het hoofd te bieden. De Schmersal Groep heeft daarom niet alleen een ruim assortiment aan veiligheidsoplossingen, maar heeft ook de divisie tec.nicum opgericht. tec.nicum biedt een breed scala aan diensten op het gebied van machineveiligheid en arbeidsveiligheid”, legt Heenck uit.


Het aanbod van tec.nicum omvat de volgende vier zuilen: Academy, Consulting, Engineering en Integration. “We willen aan de hand van deze vier zuilen de best mogelijke veiligheidstechnische oplossing voor elke individuele toepassing ontwikkelen en realiseren. Onze diensten zijn wereldwijd beschikbaar en zijn ondersteund door een netwerk van TÜV Rheinland-gecertificeerde Functional Safety Engineers en Machinery CE Experts.” 

Academy

tec.nicum academy biedt een seminarprogramma, gericht op machine- en fabrieksveiligheid. “We verzorgen hier klassikale trainingen, in-house seminars, online trainingen en workshops, waarvan de inhoud nauwkeurig is afgestemd op de behoeften van onze klanten. Deze trainingen worden gegeven door een internationaal team van gecertificeerde veiligheidsexperts met jarenlange praktijkervaring. Dat zorgt voor een hoge kwaliteit van kennisoverdracht. tec.nicum academy ondersteunt fabrikanten en gebruikers met de nodige kennis voor de implementatie van regionale wettelijke vereisten voor de veiligheid van machines en werkplekken, zowel via face-to-face evenementen in de trainingscentra, als in-house seminars op locatie of via ons online platform.”

Consulting

De tweede zuil – consulting – richt zich op het ondersteunen van bedrijven bij het waarborgen van machineveiligheid en het voldoen aan relevante veiligheidsnormen. “tec.nicum biedt hulp bij de selectie van beschermingsmiddelen en veiligheidscomponenten die voldoen aan de normen en controleert de veiligheid van machines en installaties in de productie. Onze experts hebben uitgebreide ervaring met risicobeoordelingen volgen ISO 12100:2010 en conformiteitsbeoordelingen als voorwaarde voor CE-markering. Op verzoek kunnen we adviseren bij de voorbereiding van de volledige technische documentatie. Het doel is om objectief de best mogelijke veiligheidstechnische oplossing voor elke individuele toepassing te ontwikkelen en te realiseren.”

Engineering

Ten derde biedt tec.nicum engineeringsdiensten aan die essentieel zijn voor de veiligheid en efficiëntie van machines en productielijnen. “De technische planning van veiligheidsoplossingen voor machines en installaties staat hier centraal. Dit is een cruciale fase die de basis legt voor de kwaliteit van latere implementaties. Onze experts hebben veel ervaring met de validatie van veiligheidsfuncties volgens ISO 13849-2. Dat helpt om te verzekeren dat alle veiligheidsfuncties voldoen aan de normatieve eisen.” Hiervoor worden metingen en technische tests gebruikt om aan te tonen dat alle veiligheidsfuncties voldoen aan deze eisen. “Onze experts zien zichzelf niet alleen als consultants, maar ook als ingenieurs die intensief nadenken over klantspecifieke projecten. Ze houden daarbij de technische details in het oog, naast het grotere geheel. Hun doel is om technische veiligheidsoplossingen te ontwikkelen die niet alleen veilig zijn, maar ook bijdragen aan de verhoging van de beschikbaarheid van de fabriek en de productie-efficiëntie.”

Integration

De tec.nicum integration diensten – de laatste zuil – zijn gericht op de praktische implementatie van veiligheidsoplossingen, van planning tot uitvoering. De installatie van beschermingsinrichting en integratie van veiligheidscomponenten in machines en systemen komt hier aan bod. “Onze experts plannen vaste of bewegende afschermingen of complete machinebehuizingen, afgestemd op de individuele eisen van de betreffende industrie en het betreffende bedrijf.”

Objectief

tec.nicum onderscheidt zich van vergelijkbare dienstverleners door haar onafhankelijke en objectieve adviesbenadering. “Daarbij is het doel om de best mogelijke veiligheidsoplossing te implementeren, ongeacht van welke fabrikant de veiligheidsproducten afkomstig zijn”, besluit Heenck.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details