Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Is de droge desinfectie van Nocotech effectief?

Is de droge desinfectie van Nocotech effectief?

Nocotech is een geautomatiseerd desinfectiesysteem bestaande uit een machine; bijv. een Nocomax, en vloeistof; Nocolyse Food vloeistof met 7,9% H₂O₂ (waterstofperoxide). Tezamen maken ze een droge desinfecterende damp.

Hoe werkt dat?

Door de ultra-snelheid-turbine in de Nocotech-machine wordt geïoniseerde lucht gemaakt en met een enorme snelheid uit de machine geblazen. De geïoniseerde lucht wordt onderweg nog verwarmd om de oxidatie met de vloeistof te versterken. Tijdens het proces van het uitblazen van de geïoniseerde lucht wordt door een venturi-effect enkele milliliters Nocolyse Food-vloeistof toegevoegd aan de geïoniseerde lucht. De moleculen van de Nocolyse Food vloeistof vallen uit elkaar wanneer deze in aanraking komen met de “statische” verwarmde lucht.

Vervolgens krijgt de vloeistof een “gasachtige” vorm, bestaande uit OH¯ ionen. Het is een droge damp geworden, een wolk van ionen. De ionen vullen de gehele ruimte, van plafond tot vloer en alles wat in de ruimte aanwezig is. De eigenschap van ionen (geladen deeltjes) is dat zij willen oxideren met alles wat organisch is. Dus ook micro-organismen. En niet een paar soorten micro-organismen, alle soorten micro-organismen.

Als droge damp is de waterstofperoxide (H₂O₂) maar liefst 16 sterker dan in vloeibare vorm. Dus geen enkel micro-organisme is hier tegen bestand.

Het voordeel van de droge ionen-damp is dat deze op alle plekken in de ruimte komt. Dus bijv. ook de onderkant van een werkbank, een lopende band of in een verdamper.

Nog een voordeel: H₂O₂ in vloeibare vorm is een uitstekend desinfectiemiddel, maar heeft als nadeel dat het sterk corrosief is op alle metalen. Als droge damp is H₂O₂ maar liefst 16 sterker dan in vloeibare vorm. En heeft dan het voordeel dat het ook de corrosieve eigenschap verliest nadat de moleculen uit elkaar zijn gevallen. Metaal, schakelkasten en elk ander oppervlak ondervinden geen enkel nadeel.

En verder is het fijn dat er geen ongewenst residu achterblijft. Dus naspoelen is overbodig. Dat scheelt enorm in waterverbruik en is beter voor het behoud van de machines in de productieruimte.

Effectief?

Nocotech is oorspronkelijk ontwikkeld voor de medische industrie maar in Nederland wordt het vooral in de voedingsindustrie gebruikt. Daar wordt dagelijks gedesinfecteerd. En eigenlijk is dat een preventieve desinfectie om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden. Zolang de reductie van Nocotech-behandeling sterker is dan de toename van micro-organismen tijdens een productiedag, daalt de infectiedruk. In de praktijk zien we dat de minimale dosering genoeg is om goede resultaten te behalen. Die minimale dosering is slechts 1 ml/m³. Maar hoe effectief is het als je het gaat meten in een laboratorium?

Dat is door Nutrilab onderzocht.

Uitslag test.

De Nocotech methode is door verschillende onafhankelijke laboratoria getest op een aantal type micro-organismen. Interessant om te weten is, hoe groot de reductie is met een dosering van 1 ml/m³, zoals in de voedingsindustrie gebruikt wordt. Hierbij enkele testresultaten uitgevoerd door Nutrilab. In de 1e kolom staan de soorten micro-organismen, in de 2e kolom staan de beginwaarden. Dat zijn dus de besmettingen per soort. In de 3 navolgende kolommen is de reductie te zien van telkens 1 behandeling.

Voor elke soort is een forse reductie gemeten. Uiteraard is een laboratorium opstelling de optimale situatie maar het geeft aan dat Nocotech een zeer effectieve manier is van desinfecteren.

Interesse? Kijk op: www.simpeldesinfecteren.nl of mail naar: info@simpeldesinfecteren.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details