Het energiemedium lucht is weliswaar wereldwijd nagenoeg onbeperkt beschikbaar, de kwaliteit is echter niet overal gelijk. De lucht verschilt in de verschillende klimaatzones sterk vanwege verschillende belastingen door emissies van verkeer, industrie, landbouw en andere invloeden. Net als veel andere systemen wordt persluchtbehandeling beïnvloed door extreme klimatologische omstandigheden.
Stijgende temperaturen: hittegolven en dergelijke oefenen een bijzondere druk uit op koeldrogers. Deze kunnen het drukdauwpunt niet langer handhaven en de lucht blijft te vochtig. Dit leidt tot klontering en corrosie. De inlaattemperatuur van de compressoren stijgt ook door de hoge buitentemperaturen, waardoor het oliedampgehalte in uw perslucht toeneemt.
Hoge luchtvochtigheid: zware regen- en onweersbuien doen niet alleen de rivieren stijgen. De hoge vochtigheid vormt een risico op overbelasting van de condensaatafvoeren en olie/waterscheiders, die dan vaak overlopen.
Saharastof: het fijne stof belast de filters in je systemen. Dit leidt onder andere tot een hogere energiebehoefte.
Het resultaat zijn defecte, haperende productieprocessen en economische schade. Klimaatverandering vraagt om een nieuwe aanpak van persluchtbehandeling, waarbij de kwaliteit van de perslucht wordt afgestemd op de betreffende eisen.
In de norm ISO8573-1 is het toelaatbare gehalte aan vuile stoffen per kubieke meter perslucht vastgelegd. Vaste stofdeeltjes, water en olie worden genoemd als de drie primaire vuile stoffen. Speciale aandacht gaat ook uit naar de belasting door kiemen en bacteriën. In de DIN-ISO norm 8573-1 zijn echter geen grenswaarden voor kiemen/micro-organismen vastgelegd.
Bij het genereren van perslucht wordt omgevingslucht aangezogen en gecomprimeerd door een compressor. Daardoor belanden ook stof, vocht, olie, aërosolen en microbiologische bestanddelen in vermenigvuldigde hoeveelheden in de perslucht.
Water is de meest problematische van alle verontreinigingen in perslucht. Water leidt niet alleen tot schade door corrosie, maar bevordert ook de groei van micro-organismen, die schadelijk zijn voor personeel en die producten en processen kunnen contamineren.
Omgevingslucht bevat olie in gasvormige toestand (oliedamp). Typische waarden voor de contaminatie liggen tussen de 0,05 en 0,5 mg/m³. In dichtbebouwde, stedelijke of industriële omgevingen kan het gehalte echter hoger zijn.
Persluchtsystemen bevatten grote hoeveelheden microbiologische verontreinigingen en warme, vochtige systemen vormen een ideale groeiomgeving daarvoor.
Het ontwerp en de dimensionering van persluchtcomponenten zijn doorslaggevend voor de kwaliteit en een efficiënte behandeling draagt aanzienlijk bij aan een verlaging van de operationele kosten. Neem uw installatie daarom regelmatig onder de loep en raadpleeg de expert voor advies.
Neem dan rechtstreeks contact op met Beko Technologies.