Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Automatische inspectie met machine vision

Automatische inspectie met machine vision

Kwaliteit borgen en efficiëntie verhogen

In de foodsector zijn efficiëntie én kwaliteitsborging essentieel. Een fout in de productieketen – bijvoorbeeld door een afwijkende vorm, maat of textuur, een fout etiket of een fysieke verontreiniging – kan leiden tot afgekeurde eindproducten, terugroepacties, imagoschade of gezondheidsrisco’s. Automatische kwaliteitsinspectie met machine vision, AI en innovatieve technologieën borgt de kwaliteit, minimaliseert fouten en zorgt voor een efficiënte productie.

Met machine vision systemen is het mogelijk om gedetailleerde gegevens over de kwaliteit van elk product in de productielijn te verzamelen. Dit biedt waardevolle informatie voor kwaliteitsverbetering en compliance. “Automatische inspectie gebeurt op hoge snelheid. Typische beeldopnametijden variëren van 0,1 tot 0,2 seconde per camera. Dit betekent dat vision systemen tot honderden producten per minuut kunnen controleren”, vertelt Paul Bakker, accountmanager bij EKB, gespecialiseerd in totaaloplossingen op het gebied van industriële automatisering.

3 kopie
Conveyor at the plant for the production and bottling of juices in cardboard packaging.

Vision systemen zijn snel én nauwkeurig. “Het menselijk oog ziet niet alles. Dankzij vroeg­tijdige, snelle en nauwkeurige identificatie van afwijkingen, defecten of verontreinigingen kun je verspilling en retouren verminderen. Dit leidt tot kostenbesparing en een consistente hoge kwaliteit. Het draagt bij aan de klantloyaliteit en versterkt het merkvertrouwen.” 

Transparante folie

Tycho Scholtens, business developer vision bij EKB vult aan: “Voor het menselijk oog is het beoordelen van voedingsmiddelen zoals kazen of vleeswaren verpakt in transparante folie soms lastig. Hiervoor hebben we een techniek ontwikkeld zodat de folie geen belemmering vormt om de kwaliteit van de voedings­middelen te controleren. Het stelt onze klanten in staat om ook defecten zoals vlekjes, vorm-, textuur- en kleurdefecten van al ingepakte producten te bepalen.”

Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) levert eveneens een bijdrage aan automatische kwaliteitsinspectie. Scholtens: “Als je volgens een vast recept producten maakt, is het beter om dit te programmeren middels ‘rule based vision’. Heb je echter te maken met kleine volumes met een hogere variabiliteit, dan kun je aan de hand van een AI-model het systeem met deze variaties leren omgaan. Dit is eenvoudiger dan herprogrammering.”

1 kopie 1
Het vision-systeem bij DOC Kaas controleert automatisch de boven- en onderzijde van de kaas op vervuiling en beschadigingen, om een consistente productkwaliteit te waarborgen voordat de kazen de fabriek verlaten.

Flexibiliteit versus zekerheid

Scholtens licht dit toe met een voorbeeld: “Bij chocoladerepen zijn er diverse afwijkingen in de structuur die niet eenvoudig in een aantal programmeerregels te beschrijven zijn. Met een AI-model kun je met veel minder moeite afwijkingen in vorm, structuur en kleur goed beoordelen zodat de productkwaliteit consistent is. Het is flexibel en makkelijk te implementeren. Goed trainen is echter wel noodzakelijk. Het afkeurpercentage is vaak hoger dan in toepassingen die op de traditionele manier zijn ingericht en waarbij je de afkeurgrens kunt instellen. Beide opties zijn dus mogelijk. Het gebruik van programmeertaal leidt tot meer zekerheid, terwijl je met AI juist meer flexibiliteit creëert. Vaak is een combinatie van de twee de beste oplossing” 

Grondige voorstudie

AI wordt met andere woorden gebruikt in functie van de toepassing. Het doel van de klant staat altijd voorop. Bakker: “Om na te gaan of een oplossing mogelijk is, beginnen we met een quickscan. Indien mogelijk zullen we een aantal producten van de klant meenemen naar ons vision lab om daar een aantal tests uit te voeren. Op die manier krijgen we een indicatie van de complexiteit van het vraagstuk en kunnen we onze klant een algemeen beeld geven van de oplossing, de investering die ermee gepaard gaat en welke waarde het voor de klant oplevert. Als de oplossing en investering passen bij de businesscase van de klant, volgt een proof of concept. Hierdoor weet je ook meteen of het technisch haalbaar is om de gewenste nauwkeurigheden of snelheden te behalen en het systeem te integreren in het productieproces en te koppelen aan de machinebesturing of het MES-systeem. Je neemt hierdoor veel risico weg bij de klant vóór het project start.”

4 kopie
Raw meat production

Ook tijdens en na de oplevering blijft EKB betrokken. Bakker: “Wij verzorgen het traject van A tot Z en integreren machine vision systemen naadloos in het productieproces. Daarnaast staat onze 24/7 servicedesk klaar om issues die mochten ontstaan, meteen op te lossen. We bieden met andere woorden niet zomaar producten aan, maar diensten en totaaloplossingen die klanten ontzorgen.”

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met EKB Groep.

EKB logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
EKB logo Telefoonnummer 0251 – 261 920 E-mailadres [email protected] Website ekb.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten