Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Bij gebrek aan opslagruimte biedt geautomatiseerd magazijn de oplossing
Bij Ter Beke in Veurne worden dagelijks grote hoeveelheden fijne vleeswaren versneden en verpakt.

Bij gebrek aan opslagruimte biedt geautomatiseerd magazijn de oplossing

Toen men bij Ter Beke in Veurne het machinepark wou uitbreiden, moest het etikettenmagazijn wijken. De teamleider verpakking van de Belgische verse voedingsgroep ging op zoek naar een oplossing om alle etiketten op een overzichtelijke en efficiënte manier op te slaan en een goede opvolging te hebben. Er werd geïnvesteerd in een geautomatiseerd torenmagazijn type Hänel Lean-Lift®. De specialisten van DDD Technics stonden in voor de engineering, montage, inbedrijfstelling en nazorg van de ‘Kasse’ bij Ter Beke.

Elke operator krijgt via een badgelezer toegang tot het systeem. Ze scannen de code op hun lijst en met behulp van het intuïtieve touchscreen kunnen ze de correcte etiketten laten ophalen.

Ter Beke is een specialist in de productie en verkoop van fijne vleeswaren en vers bereide gerechten met twaalf industriële vestigingen in binnen- en buitenland. Onder het motto ‘Driven by the zeal for your everyday meal’ streven ze ernaar om lekkere kwaliteitsproducten op elke eettafel te brengen. “In België beschikken we over productiefaciliteiten in Wommelgem, Lievegem, Veurne, Wanze en Marche-en-Famenne. In onze vestiging in Veurne worden dagelijks grote hoeveelheden van de eigen charcuterie en vleeswaren van externe producenten versneden en verpakt”, vertelt teamleider verpakking en preventieverantwoordelijke Hans Goethals. “De groep is gestaag gegroeid met nieuwe productievestigingen én een verhoogde capaciteit op bestaande sites. Ook in Veurne was een uitbreiding van het machinepark nodig, waardoor beslist werd om de magazijnruimte voor de etiketten in te nemen.”

De Hänel Lean-Lift® in de verpakkingsafdeling is 2.460 mm breed, 825 mm diep en 7.500 mm hoog en uitgerust met 70 plateaus.

Een ‘Kasse’ voor de opslag van etiketten

Aangezien verschillende vleeswaren voor diverse partners versneden en verpakt worden, zijn ook heel wat verschillende types etiketten op voorraad. Die labels lagen verspreid op rekken en paletten: visueel niet aantrekkelijk, verhoogde kans op fouten en moeilijk om de stock correct bij te houden. “Aangezien er geen plaats meer was voor een bijkomend magazijn, moesten we inventief zijn”, legt de teamleider uit. “Zo groeide het idee van een soort paternosterkast, zoals in de apotheken. We maakten een overzicht van alle mogelijkheden in de markt en bezochten een aantal fabrikanten en leveranciers. We kwamen uiteindelijk bij DDD Technics en het geautomatiseerde torenmagazijn Hänel Lean-Lift® terecht. Intussen is de ‘Kasse’, zoals we ze bij ons noemen, bijna een jaar in gebruik en omvat ze ongeveer 120 verschillende referenties.” Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics, vult aan: “We wisten de klant te overtuigen met de ruime stockagemogelijkheden en functionaliteiten van het systeem, maar vooral met de eenvoud in gebruik. In mei 2021 installeerden we een Hänel Lean-Lift® van 2.460 mm breed, 825 mm diep en 7.500 mm hoog met 70 plateaus, waarmee alle etiketten op een overzichtelijke manier opgeslagen worden. Via ‘artikelbeheer’ kan men op elk moment vanop afstand de stock beheren en het ‘bewegingsjournaal’ noteert alle in- en uitgaande opdrachten. Onze collega Sam Swerts hielp bij het ontwikkelen van de software, want dit magazijn werd gekoppeld aan een badgelezer en scanner van Ter Beke.”

De ‘Kasse’ omvat ongeveer 120 referenties op 70 plateaus. De opgevraagde artikelen worden binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening gebracht.

Efficiënter werken met minder fouten

In deze toepassing halen alle operatoren zelf de etiketten uit het magazijn. Ze weten perfect hoeveel etiketten ze nodig hebben en krijgen via een badgelezer toegang tot het systeem. Ze scannen de code op hun lijst en met behulp van het intuïtieve touchscreen worden de etiketten binnen enkele seconden automatisch naar de werkopening gebracht. Een led toont op welke locatie op de plateau de labels zullen liggen. “We zijn heel tevreden van deze investering. We hebben een overzichtelijk magazijn op een beperkte ruimte en elke operator kan er snel en efficiënt mee overweg. Zo verliezen we geen tijd meer bij het zoeken naar etiketten en het risico op fouten wordt gevoelig gereduceerd. Bovendien kunnen we onze voorraad en de bewegingen op de voet volgen”, sluit Goethals af. “Onze operatoren krijgen een extra verantwoordelijkheid, wat hen aanzet om nog beter en efficiënter te werken. Problemen zijn er nog niet opgetreden, maar op al onze vragen kregen we van het team van DDD Technics onmiddellijk een antwoord.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details