Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Elegante oplossing voor het hygiënisch verpompen van moeilijke media
De NOTOS® 2NSH schroefspindelpomp.

Elegante oplossing voor het hygiënisch verpompen van moeilijke media

Veel producten in de voedselverwerkende en drankenindustrie vereisen bijzonder hygiënisch en veilig verpompen. Denk aan babyvoeding, ketchup of siroop. Om voor deze complexe taken betere, meer op maat gemaakte oplossingen te bieden, breidt de wereldwijde pompexpert NETZSCH Pumps & Systems zijn portfolio hygiënische pompen met een nieuw model uit.

De NOTOS® 2NSH schroefspindelpomp, met debieten tot 200 m³/u en een opvoerdruk tot 16 bar, verplaatst media contactloos tussen de binnenwand van het pomphuis en de schroeven en tussen de twee schroeven, om zo een uniforme productstroom te garanderen. Omdat de pomp volledig in rvs is uitgevoerd en de schroeven elkaar niet raken, vormt ze geen enkel risico op verontreiniging. Bovendien kan de pomp efficiënt gereinigd (CIP) en gesteriliseerd (SIP) worden.

De pomp is tevens verkrijgbaar in FSIP® versie (Full Service In Place).

Grote volumes verpompen

De nieuwe hygiënepomp is gebaseerd op het tweeschroefs 2NS model uit de beproefde NETZSCH NOTOS® schroefspindelpompserie. Het bijzondere aan deze pompen is dat ze grote volumes kunnen verpompen terwijl ze drukken tot 16 bar kunnen beheren met een kleine footprint. “Tijdens de werking van de pomp vormen de twee in elkaar grijpende, tegengesteld draaiende schroeven kamers in combinatie met het pomphuis”, legt Joaquim de Matos, manager van de NETZSCH filialen in de Benelux, uit. “In deze kamers wordt het medium in een continue axiale beweging van de pompinlaat naar de perszijde verplaatst.” De conventionele variant van de NOTOS® 2NSH kan verder met een verwarmingsmantel uitgerust worden en gebruikt worden voor het legen van vaten. Dankzij de verwarmingsmantel kan het medium met een constante temperatuur verpompt worden.

Zachte, contactloze bediening

Voor een veilige werking met moeilijke media is de NOTOS® hygiënische pomp uitgerust met rvs schroeven met een hoogrendements-profiel dat een hoog debiet mogelijk maakt met een lage vloeistofafschuiving. De schroeven zijn verkrijgbaar met verschillende spoedvarianten, die allemaal nauwkeurig uitgebalanceerd zijn en een hoge efficiëntie bieden. De rvs assen zijn ontworpen voor hoge koppelniveaus en kunnen in beide richtingen draaien. “Besmetting is hier niet mogelijk omdat de schroeven elkaar niet raken”, aldus de Matos. “Om dezelfde reden is drooglopen bij dit type pomp geen probleem. Op voorwaarde, ten minste, dat de mechanische asafdichtingen correct zijn geconfigureerd. Dit pomptype is dan ook ideaal voor systemen met een verhoogd risico op drooglopen. De unit zal in dat geval immers geen schade aanrichten of ondervinden.”

Dit pomptype is ideaal voor systemen met een verhoogd risico op drooglopen. De unit zal in dat geval immers geen schade aanrichten of ondervinden.

FSIP® versie voor eenvoudig onderhoud

De pomp is tevens verkrijgbaar in FSIP® versie (Full Service In Place). “FSIP is een ontwerpconcept dat reeds in tal van NETZSCH producten in geïmplementeerd om onderhoudstaken voor servicepersoneel te vereenvoudigen. Voor de 2NSH betekent dit dat de schroeven en de mechanische afdichting volledig kunnen worden geïnstalleerd en verwijderd, zonder dat de pomp van de productielijn gehaald moet worden. Dit kan de uitvaltijd voor onderhoud aanzienlijk verminderen en biedt daarom een hoog niveau van gemak en betrouwbaarheid in de betrokken processen.” Meer specifiek is de FSIP® versie van de NOTOS® 2NSH voorzien van een speciaal pomphuis, dat toelaat om de pomp snel en eenvoudig te verwijderen, zonder de unit van de leiding te scheiden. Ook de schroeven kunnen vervangen worden zonder de lagers te verwijderen. Er zijn verschillende schroeven van dezelfde maat met verschillende spoed verkrijgbaar. De as is afgedicht met onderhoudsvriendelijke mechanische cartridge-afdichtingen.

De pomp is uitgerust met rvs schroeven met een hoogrendementsprofiel.

Vereenvoudigd reinigingsproces

Met oog op hygiënische en veeleisende toepassingen is het ontwerp van de NOTOS® gericht op een ideale reinigingsprocedure. Zo heeft de unit intern geen enkele dode ruimte en zijn alle oppervlakken die in contact komen met het medium mechanisch gepolijst tot een Ra-waarde van < 0,8 µm. Dat maakt een efficiënte reiniging van de 2NSH mogelijk. Een vereenvoudigd CIP-proces biedt daarnaast extra voordelen. “De 2NSH heeft geen extra reinigingspomp nodig”, aldus de Matos. “Tijdens het reinigen kan het debiet van deze hygiënepomp namelijk aanzienlijk verhoogd worden. De reinigingsoplossingen gaan zodoende met het vereiste hoge debiet door de pomp en de stroomafwaartse systeemcomponenten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details