Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Groenten en fruit blijven langer vers dankzij gecontroleerde atmosfeer
Appels, peren en dergelijke kunnen drie tot vier keer langer bewaard worden in CA / DCA-opslag dan onder normale omstandigheden.

Groenten en fruit blijven langer vers dankzij gecontroleerde atmosfeer

Om het hele jaar door seizoensgebonden groenten en fruit aan te bieden, moet het enkele maanden worden bewaard in opslagruimten met een gecontroleerde atmosfeer (CA). Vochtigheids-, temperatuur- en CO2-sensoren zijn van cruciaal belang om de uitdagende omstandigheden in deze ruimten te kunnen garanderen. 

Om ervoor te zorgen dat fruit zo lang mogelijk zijn consistentie, ingrediënten, kleur en smaak behoudt, wordt het bewaard in koelcellen bij constant lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Daarnaast heeft de samenstelling van de opslagatmosfeer ook een grote invloed op de opslagcapaciteit. De ideale samenstelling van de atmosfeer in CA-opslag hangt af van het specifieke fruit- of groentetype. Typische opslagomstandigheden liggen meestal in de volgende bereiken: < 2% O2 ; 0,5 – 5 °C; 0-5% CO2 en tot 98% RH. 

DCA-opslag

DCA-opslagtechnologie, waarbij DCA staat voor Dynamic Controlled Atmosphere, is een verbetering ten opzichte van conventionele CA-opslag. Het houdt rekening met het feit dat de opgeslagen vrucht voortdurend warmte, water, koolstofdioxide en ethyleen (C2H4) afgeeft aan de omgevingslucht door cellulaire ademhaling, waardoor de samenstelling van de opslagatmosfeer verandert. Bij DCA-opslag worden daarom het zuurstofgehalte en de ethyleen- en kooldioxideconcentraties continu gemonitord en dynamisch gecontroleerd. Het doel is om een zo laag mogelijk zuurstofgehalte te bereiken, net boven het anaerobe compensatiepunt (ACP) oftewel de kritische zuurstofconcentratie waarbij fermentatie optreedt in het fruitmetabolismeproces.

CaTeC bv biedt vochtigheids-, temperatuur- en CO2-sensoren van E+E Elektronik die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in veeleisende omstandigheden.

Zuurstofgehalte

In zogenaamde Ultra Low Oxygen  (ULO) of Extreme Low Oxygen  (XLO) opslagfaciliteiten wordt het zuurstofgehalte geleidelijk verlaagd tot ongeveer 0,7 tot 1%. Dit brengt het opgeslagen fruit in een soort ‘coma’ en vermindert de fruitstofwisseling tot het absolute minimum. Rasspecifieke O2–  en CO2-waarden mogen in dit proces niet worden overschreden of overschreden, anders wordt de vrucht beschadigd door een gebrek aan zuurstof of een te hoge CO2-concentratie.  

Nauwkeurige sensoren 

Om ideale opslagomstandigheden te garanderen, zijn CA / DCA-opslagruimten uitgerust met een breed scala aan technische systemen voor koeling, airconditioning, bevochtiging en gasbeheer. Een voorwaarde voor een nauwkeurige controle van de opslagomstandigheden is een continue bewaking van de relevante klimaatparameters met behulp van geschikte sensoren. Betrouwbare meetapparatuur die exacte meetwaarden leveren zijn daarbij van groot belang. 

Meten is weten

Vochtigheid, temperatuur en CO2 behoren tot de belangrijkste parameters die moeten worden bewaakt in CA / DCA-opslag. Vanwege de uitdagende omstandigheden in de opslagruimten, ontstaan de volgende eisen aan de sensoren: een hoge meetnauwkeurigheid (<2% RV) en langdurige stabiliteit onder omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, een contaminatiebestendig meetprincipe, idealiter met automatische kalibratie, weerstand tegen chemische verontreiniging, condensatiebestendig, robuuste behuizing met beschermingsklasse IP65 of hoger en eenvoudig onderhoud en sensorvervanging in geval van service. 

Om ideale opslagomstandigheden te garanderen, zijn CA / DCA-opslagruimten uitgerust met een breed scala aan technische systemen voor koeling, airconditioning, bevochtiging en gasbeheer.

EE211 en EE872 

CaTeC bv  biedt vochtigheids-, temperatuur- en CO2-sensoren van E+E Elektronik die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in veeleisende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de EE211 en de EE872. Zo is de EE211 vochtigheids- en temperatuursensor voorzien van een verwarmde vochtigheidssonde en een vervangbare temperatuurvoeler. De combinatie van afgedichte elektronica en unieke E+E-sensorcoating zorgt voor een hoge meetnauwkeurigheid, zelfs onder uitdagende omgevingsomstandigheden. De EE872 CO2-sonde met verwarmde, gemakkelijk vervangbare sensormodule is bijzonder geschikt voor omgevingen met een hoge luchtvochtigheid en condensatie. CO2-meting is gebaseerd op het vervuilingsbestendige NDIR dual golflengte principe en compenseert automatisch verouderingseffecten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details