Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hoe kabelrupsen van igus kampioen worden op het gebied van energiebesparing

Hoe kabelrupsen van igus kampioen worden op het gebied van energiebesparing

Schakels van rol-kabelrupsen verminderen energieverbruik voor de E4.1 kabelrups-serie met 37%

Goed nieuws voor gebruikers van de igus E4.1 kabelrups-serie: nieuw ontwikkelde schakels van rol-kabelrupsen verminderen het benodigde aandrijfvermogen met 37%. Hierdoor kunnen klanten hun elektriciteitskosten verlagen in tijden van sterk stijgende energieprijzen.

De groothandelsprijzen voor elektriciteit rijzen de pan uit. Dit is een serieuze uitdaging voor het concurrentievermogen van veel industriële bedrijven, dus het besparen van elektriciteit staat op de agenda. Dit geldt voor volledige productielijnen, afzonderlijke machines of componenten zoals kabelrupsen die kabels en slangen voor energie, data en hydrauliek in industriële installaties geleiden. In de regel glijdt de bovenloop van een kabelrups over de onderloop. Op korte rijwegen is energie geen probleem, omdat de hoogwaardige kunststoffen van igus zorgen voor een wrijvingsarme werking. Bij langere rijwegen (enkele honderden meters en langer) en een hoog laadvermogen (tot 100 kg/m) nemen de wrijvingscoëfficiënten toe en daarmee ook het energieverbruik.

E4.1R: Rollen in plaats van glijden bespaart energie

Al 20 jaar biedt igus kabelrupsen aan voor lange rijwegen, waarbij de bovenloop over de onderloop rolt, waardoor wrijving en slijtage wordt verminderd. “Vanwege stijgende prijzen en energiekosten zijn veel industriële bedrijven geïnteresseerd geraakt in kostenbesparende maatregelen. Ze vragen zich af hoe de bedrijfskosten kunnen worden verlaagd met de gebruikte componenten, zoals kabelrupsen – vooral bij lange afstanden met hoge extra belastingen”, zegt Jörg Ottersbach, hoofd van de business unit kabelrupsen bij igus. “Ons antwoord is dat we ook een versie van onze E4.1, de E4.1R, met geïntegreerde rollen aanbieden. Deze serie is een van onze best verkochte kabelrupsen en een universele oplossing voor 90% van de glijdende toepassingen.” Rollen verminderen het aandrijfvermogen tot 37% – besparingen die de energiebehoefte minimaliseren nu de elektriciteitsprijzen stijgen. Een prettige bijkomstigheid is dat de E4.1R dankzij de rollen soepeler loopt, met minder geluid en trillingen. De schakels van rol-kabelrupsen zijn ook volledig compatibel met het gehele modulaire systeem van de E4.1-serie, zodat bijvoorbeeld indoor lineaire robots in de machine-industrie achteraf nog kunnen worden ingebouwd. Naast de interne hoogtes van 42 en 56 mm is er voor de E4.1R een hoogte van 80 mm beschikbaar. Tel daar meerdere breedtes en radii bij op en je hebt in totaal meer dan 900 varianten voor individuele toepassingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details