Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Wat de GS1 Digital Link standaard en 2D barcodes voor u kunnen betekenen

Wat de GS1 Digital Link standaard en 2D barcodes voor u kunnen betekenen

De GS1 Digital Link standaard maakt het mogelijk voor voedingsbedrijven om op een uniforme en dus inzichtelijke manier informatie uit te wisselen over de volledige toevoerketen. Markem-Imaje werkt nu al samen met klanten in pilootprojecten om met 2D-barcodes een digitale ervaring te creëren voor retailers en consumenten. Een gesprek met global strategic accountmanager Erik Lagarde.

Waarom beweegt de voedingsindustrie steeds meer naar 2D-codes?

Wat er recent veranderd is, zijn de mogelijkheden die barcodes te bieden hebben. Een web-enabled 2D-barcode geeft de gebruiker een schat aan informatie waarmee hij sneller kan reageren op trends door de volledige waardeketen. Wat is de nutritionele waarde? Maar ook live informatie, bijvoorbeeld wanneer er een recall nodig is.  Ze kan ook dienen om de authenticiteit te verifiëren. Het gaat immers om een geconnecteerde code die alle stakeholders in de toevoerketen in staat stelt om beter te verbinden met elkaar. Dat komt de transparantie en de traceerbaarheid ten goede, terwijl het engagement van de consument verhoogt. Het biedt duurzame mogelijkheden: stel je voor dat we de ellenlange lijst van ingrediënten niet meer in verschillende talen op de verpakking moeten zetten. Dat één 2D-code volstaat. Dan zouden we veel minder verpakkingsmateriaal nodig hebben. 

Deze ontwikkelingen worden vaak in één adem genoemd met GS1 Digital Link? Is dat een nieuwe richtlijn, zoals het Europese Digitale Product Paspoort?

GS1 Digital Link is een nieuwe standaard om GS1 identificatiegegevens te koppelen met het internet. Dit vormt eigenlijk de infrastructuur waarop het Europese Digitale Product Paspoort gebouwd is. Zonder kunnen we de doelstelling om sleutelinformatie uit te wisselen met alle relevante actoren in verband met duurzaamheid en circulariteit niet waarmaken. In Europa, maar ook daarbuiten. Door GS1 Digital Link toe te passen kunnen bedrijven conform de wettelijke verplichtingen opereren, gestipuleerd in de Amerikaanse Food Safety Modernization Act, die in 2026 in voege komt.

Waarom is Markem-Imaje een goede partner voor voedingsbedrijven?

We werken al samen met marktleiders aan pilootprojecten. Daarin integreren we het in-line printen van 2D-barcodes en creëren we een digitale beleving. De voorbije jaren heeft Markem-Imaje hard geïnvesteerd in innovatie om klanten te ondersteunen in nieuwe eisen rond printen, inspectie en het (de)coderen van wisselende productdata in 2D-barcodes. Ons portfolio van printers kan op een brede waaier van materialen aan de slag. Onze softwareoplossingen zorgen voor een end-to-end verhaal, van simpele codes en ontwerp van boodschappen, tot de validatie van codes en verpakkingen, tot traceerbaarheid, authenticatie en digitale, geconnecteerde productbelevingen op maat van de consument. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details