Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
wheyco zet belangrijke stap naar condition-based onderhoud

wheyco zet belangrijke stap naar condition-based onderhoud

In de voedingsmiddelenindustrie staan productiviteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid altijd hoog op de agenda. Dat geldt ook voor wheyco, dat wei verwerkt tot eiwit- en permeaatpoeder. De talloze motoren voor onder meer pompen, ventilatoren en roerwerken zijn voorzien van softstarters om mechanische belasting van apparatuur zoveel mogelijk te beperken. Recent werd met de PSTX- en PSE-series van ABB een nieuwe generatie softstarters ingevoerd. itsme vormde de vitale schakel tussen ABB en wheyco.

Nabij Hoogeveen, in het mooie Drenthe, ligt het Zuivelpark. Hier bevinden zich wheyco en DOC Kaas, twee onderdelen van de DMK Group die meerdere schakels in de kaasketen vertegenwoordigen. De wei die vrijkomt bij de kaasproductie door DOC Kaas, gaat via een buizenstelsel naar de weifabriek van wheyco. Hier wordt er eiwit- en permeaatpoeder van gemaakt; belangrijke ingrediënten voor bijvoorbeeld sport-, dieet- en seniorenvoeding, maar ook voor bakkerijproducten, chocola en diervoeding.  Doordat de twee productielocaties ‘buren’ zijn, is er voor het vervoer van de wei geen vrachttransport nodig. Dat draagt bij aan een duurzaam productieproces.

Complex proces

De verwerking van wei is een complex proces dat uit meerdere fasen bestaat. Na pasteurisatie wordt de wei gesplitst met ultrafiltratie. Hierbij worden de eiwitmoleculen (wei-proteïneconcentraat) gescheiden van kleinere moleculen, zoals lactose en mineralen (weipermeaatconcentraat). Vervolgens wordt het weipermeaat verder ingedikt door middel van verdamping en tenslotte tot poeder gedroogd door de sproeidroger. Het wei-eiwitconcentraat wordt meteen gedroogd op de sproeidroger. In het hele proces van pasteuriseren, filteren, drogen en koelen zijn pompen, ventilatoren en roerwerken onmisbare ‘ingrediënten’.

“Uitval kost ons veel geld. Omdat wei nagenoeg direct moet worden verwerkt, heeft uitval niet alleen productieverlies tot gevolg maar moet de wei ook elders worden verwerkt.”

Productiviteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van apparatuur spelen in het proces een vitale rol. Jeroen Meijer is als E&I engineer en installatieverantwoordelijke binnen wheyco nauw betrokken bij alle elektrotechnische vraagstukken. “Als de wei uit het productieproces van DOC Kaas vrijkomt, hebben wij een afnameplicht. Je praat dan al snel over grote hoeveelheden wei die binnenkomen. Dat betekent dat onze apparatuur en productiecapaciteit altijd beschikbaar moeten zijn. Uitval kost ons veel geld. Omdat wei nagenoeg direct moet worden verwerkt, heeft uitval niet alleen productieverlies tot gevolg maar moet de wei ook elders worden verwerkt. Dergelijke hoofdbrekens wil je ten koste van alles voorkomen.”

Duurzaam en betrouwbaar produceren

Over de draaiende apparatuur binnen wheyco, vervolgt Meijer: “De motoren die worden ingezet voor de pompen, ventilatoren en roerwerken zijn niet alleen energetische ‘grootverbruikers’ maar zijn feitelijk ook het kloppend hart van de productie. Om de mechanische belasting op de motoren te verminderen, zijn we de motoren tussen 2002 en 2003 gaan voorzien van softstarters. Minder mechanische belasting betekent ook minder slijtage, minder onderhoud en minder kosten.” Zo snijdt het mes aan vier kanten.

Na twintig jaar was het echter hoog tijd voor vernieuwing. Die vernieuwing wilde wheyco niet alleen aangrijpen om de mechanische belasting van apparatuur te verminderen, maar ook om de kwaliteit van spanning en stroom zo goed mogelijk te houden. “Doe je dat goed, dan bespaar je energie”, aldus Jeroen Meijer.  In samenspraak met ABB en itsme werd gekozen voor de PSTX- en PSE-series van ABB.

“We zijn steeds meer data aan het inzetten voor condition-based onderhoud. Op die manier willen we kans op uitval nog verder terugbrengen.”

Bij de selectie van de softstarters werd bewust gekozen voor de uitvoering met buscommunicatie. “Op die manier kunnen we de data van softstarters gemakkelijker en beter gebruiken. Die data zijn we steeds meer aan het inzetten voor condition-based onderhoud. Op die manier willen we kans op uitval nog verder terugbrengen.” Op de vraag of de aanschaf ook daadwerkelijk tot het gewenste resultaat heeft geleid, antwoordt Meijer: “Er is inderdaad minder storing. Voor de effecten op het condition-based onderhoud moeten we nog even geduld hebben. Die worden pas na wat langere tijd zichtbaar. Opvallend is wel de soepele overgang naar de nieuwe generatie.” De softstarters staan opgesteld in een geconditioneerde centrale schakelruimte. “Vooraf hebben we alle motoren geïnventariseerd. itsme leverde vervolgens de ABB-softstarters af met de juiste instellingen. Daardoor is de integratie vlekkeloos verlopen. Ik heb het wel eens vergeleken met een pitstop: oude softstarter eruit, nieuwe erin en draaien maar.”

Mooie samenwerking

Het wheyco-project is een fraai voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen wheyco, itsme en ABB. “Door het project op die manier aan te pakken, kon er zeer snel worden geschakeld”, zegt Arthur Cooke, senior accountmanager bij itsme. Jeroen Meijer vult aan: “De overstap naar een nieuwe generatie softstarters vergt de nodige voorbereidingen. Het is goed om daarbij te kunnen terugvallen op een deskundige partner als itsme. In de relatie tussen wheyco en itsme is ons vaste contactpersoon bij de itsme-binnendienst heel belangrijk. Die denkt mee en herinnert ons eraan wat er bij de bestelling van een product aan extra’s nodig is.”

Meer weten over het voorkomen van productieverlies? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact op met itsme Industrial Automation.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details