In de foodsector blijft de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen een belangrijk onderwerp. Het kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel financieel als voor het imago van jouw product en bedrijf. Lees de vernieuwde whitepaper en ontdek in 9 stappen welke beheersmaatregelen jij kunt nemen.
Listeria monocytogenes kan de ernstige infectie listeriose veroorzaken. Hoewel invasieve listeriose zeldzaam is, behoort het tot de meest ernstige voedselovergedragen ziekten, met hoge sterfte- en ziekenhuisopnamecijfers, zelfs in rijke landen. Wanneer een levensmiddel besmet blijkt, moet je onmiddellijk maatregelen treffen, zoals een product recall (terughaalactie), om te voorkomen dat onveilige producten bij de consument terechtkomen. Een professionele aanpak van zo’n situatie kan helpen om financiële risico’s en imagoschade zoveel mogelijk te beperken.
Verordening (EU) 2073/2005 bepaalt voedselveiligheidscriteria voor levensmiddelen waaronder criteria voor Listeria monocytogenes in kant- en klare levensmiddelen. Als producent moet je er op toezien dat de producten steeds aan deze criteria voldoen. Een wijziging van deze criteria werd in 2024 gepubliceerd (Verordening (EU) 2024/2895). Deze verordening stelt dat je als producent gedurende de gehele houdbaarheid van producten moeten kunnen aantonen dat zij voldoen aan de criteria. Onderbouwing door middel van challenge testen (provocatietesten) zijn hierbij een essentieel onderdeel.
Beheersmaatregelen voor Listeria monocytogenes zijn complex en vaak multidisciplinair. Essentiële elementen zijn een schone productieruimte, productanalyses, procesbeheersing, omgevingsmonitoring en goed getrainde medewerkers. Onvoldoende training kan ertoe leiden dat medewerkers bacteriën mee de fabriek in nemen. Uiteindelijk geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen.
Lees de vernieuwde whitepaper en ontdek in 9 stappen welke beheersmaatregelen jij kunt nemen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Normec Foodcare.