Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
‘Wij bieden betrouwbare continuïteit van metingen’
Naast het juiste materiaal biedt Elscolab ook de juiste kennis aan. Toepassingen blijven probleemloos draaien door ondersteuning tijdens implementatie, onderhoud en training.

‘Wij bieden betrouwbare continuïteit van metingen’

“De procesindustrie zoekt voortdurend nieuwe methodes en middelen om processen verder te optimaliseren. Een betere processturing gaat gepaard met betrouwbare meetresultaten. Wij bieden klanten een gevarieerd productgamma van inline en online analysesystemen en laboratoriumapparatuur. Daarnaast bieden we advies en opleiding om een betrouwbare continuïteit van metingen, processen en applicaties te kunnen garanderen”, zegt Dirk Vleminckx, application specialist bij Elscolab.

Mettler Toledo InPro X1: de eerste onbreekbare en CIP-bestendige inline pH-sensor op de markt.

Elscolab is al meer dan veertig jaar distributeur van analyse-, meet-, regel- en laboratoriumapparatuur en bedient diverse markten, van de voedingsmiddelenindustrie, (petro)chemie, farmacie en utilities tot de biotechnologische industrie. “We hebben ruime ervaring en kennis in deze sectoren. Dat is erg belangrijk, aangezien de omgeving waarin een meting plaatsvindt meebepalend is voor de werkmethode en keuze van de apparatuur. Zo zijn bijvoorbeeld hygiëne en CIP-bestendigheid belangrijke aspecten in de voedingsmiddelenindustrie”, legt Vleminckx uit. “Om klanten het juiste advies te kunnen geven, beschikken we over een enthousiast team van ervaren applicatie- en onderhoudsspecialisten. Daarnaast organiseren we diverse bijeenkomsten en opleidingen, zowel in-house als bij onze klanten, terwijl we via onze website en sociale media geïnteresseerden informeren over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Op die manier blijven onze klanten op de hoogte van wat er speelt.”

Knick cCare: een vernieuwend concept voor automatische reiniging en kalibratie van pH-sensoren.

Onbreekbaar

Vleminckx gaat in op een viertal innovaties. “Het meest baanbrekend is de Mettler Toledo InPro X1. Het is de eerste onbreekbare en CIP-bestendige inline pH elektrode. pH-waardes worden doorgaans met een glaselektrode gemeten, maar glas wordt in de voedingsmiddelen geweerd aangezien het breekbaar is en niet in de voedingsmiddelen terecht mag komen. De kans dat dit gebeurt, is minimaal maar niet onbestaande. Daarom kwamen er alternatieven op de markt, zoals ISFET- en emaillen sensoren. Maar deze zijn doorgaans niet langdurig CIP (Cleaning in Place) bestendig. De InPro X1, gemaakt van composiet, brengt hier verandering in. Deze pH-elektrode is onbreekbaar én bestand tegen meerdere CIP-cycli. Deze nieuwe gepatenteerde ontwikkeling is baanbrekend voor de foodsector.”

Optimaliseer je processen en win tijd met de Vaisala proces refractometers (brix).

Automatische reiniging

Een tweede systeem dat Vleminckx benoemt, is een vernieuwend concept voor reiniging en kalibratie van pH-sensoren: de Knick cCare. “Het is een systeem voor analysemetingen van pH-sensoren waarbij er een automatische reiniging plaatsvindt, zonder tussenkomst van een operator terwijl ook de kalibratie is geautomatiseerd. Dit levert de operator veel tijdsbesparing op, terwijl de elektrode altijd op de juiste en steeds dezelfde manier wordt behandeld. De nauwkeurigheid blijft hierdoor gegarandeerd terwijl deze aanpak ook de levensduur ten goede komt.”

Refractrometrie

De inline refractometer Vaisala Polaris is eveneens het melden waard. “Refractrometrie is een bekende analysetechniek. Waar in het verleden voornamelijk het suikergehalte werd bepaald door middel van de analyse van de breking van het licht, wordt deze meting nu veelvuldig toegepast bij een grote verscheidenheid aan opgeloste stoffen. De refractometer van Vaisala is nagenoeg onderhoudsvrij aangezien hij niet wordt beïnvloed door luchtbellen of vaste deeltjes. Hij is volledig gedigitaliseerd waardoor de signaalverwerking uitblinkt ten opzichte van oudere generaties. Zo is onder meer de interface naar PLC’s, SCADA, en dergelijke via Profinet eenvoudig op te zetten.”

Intelligentie

Tot slot benoemt Vleminckx nog de ISM Core. “ISM staat voor Intelligent Sensor Management. Onze leverancier Mettler Toledo bracht ISM Core op de markt, een systeem om pH-elektrodes intelligenter te maken zodat gebruikers er op een slimmere manier mee om kunnen gaan. Alle gemeten data wordt in de sensor zelf gedigitaliseerd en omgezet in een digitaal signaal dat in de kop van de elektrode wordt opgeslagen. De communicatie naar de meettoestellen is daardoor zuiver digitaal waardoor de overdracht nagenoeg storingsvrij is. De elektrodes zijn eenvoudig uit te wisselen en in de werkplaats aan te sluiten op een pc waar ISM Core op draait. Zo is een volledige en gedetailleerde diagnose mogelijk. De operator ziet in één oogopslag in een duidelijke interface de meetwaarden, historiek en omstandigheden. Daarnaast kan hij hier in ideale omstandigheden in plaats van in de productieomgeving ook de kalibratie en het onderhoud uitvoeren. Dit vertaalt zich in een langere levensduur en nauwkeurigere meetresultaten. Op basis van meetwaarden, kalibratiegegevens en -historiek, diagnose en enkele specifieke parameters geeft het ISM bovendien aan wat de nog te verwachten levensduur is, dankzij DLI (Dynamic Lifetime Indicator).”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details