De prioriteit van een voedselfabrikant is het produceren van een veilig product. Om een veilig product te garanderen, dienen alle risico’s in kaart gebracht te worden. Ook moet een Plan van Aanpak worden gemaakt om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Helaas wordt perslucht vaak over het hoofd gezien. Perslucht is echter wel een risicofactor voor de veiligheid van voedingsmiddelen. Perslucht wordt namelijk vaak in, op, door of over een product geblazen en de meeste perslucht is niet of niet voldoende behandeld om risico’s van contaminatie te vermijden.
Perslucht is aangezogen buitenlucht die door een compressor wordt samengeperst. Alle vervuilingen uit de omgevingslucht, zoals koolwaterstoffen, vocht, pollen, stofdeeltjes, landbouwgif, micro-organismen en andere contaminatie worden dan vermenigvuldigd met elk bar werkdruk in de compressor. Warmte, vocht en olie samen vormen een ideale basis voor de groei van micro-organismen. Dus wanneer deze perslucht in direct of indirect contact komt met het product, leidt het tot contaminatie van het product en storingen in machines. Dit kost tijd, geld en energiekosten waar men niet op zit te wachten.
Richtlijnen voor persluchtkwaliteit zijn beschreven in certificeringsprogramma’s zoals BRC8, IFS en FSSC22000. Wanneer een bedrijf deze certificering heeft, dan is men verplicht om de richtlijnen te handhaven. Maar de richtlijnen op het gebied van persluchtbehandeling zijn nogal vaag en voor interpretatie vatbaar. De FSSC22000 geeft aan dat perslucht geen contaminatie mag veroorzaken en gefilterd en bewaakt moet worden, en raadt aan om olievrije compressoren te installeren. In het geval dat oliegesmeerde compressoren worden ingezet, dient foodgrade olie te worden gebruikt. Helaas zijn de termen ‘olievrij’ en ‘foodgrade’ olie misleidend en garanderen zij geen zuivere perslucht. Een olievrije compressor voegt weliswaar geen olie toe aan het comprimeerproces, maar elke compressor zuigt wel koolwaterstoffen aan uit de omgevingslucht.
Ook de term ‘foodgrade’ olie is misleidend. H1 olie, of foodgrade olie, is alleen geschikt voor incidenteel contact met het product. Deze tekst staat letterlijk op de fles. Deze olie moet je niet drinken, dus dan is het ook niet geschikt om in je product te komen.
Om alle richtlijnen helder en overzichtelijk te maken, is het slim om vragen te stellen, zoals:
Om antwoorden te krijgen, is een nulmeting nodig. Een Air Quality Audit meet stof, vocht en oliegehalte in de persluchtstroom. Deze waardes worden dan in overzichtelijke cijfers in klassen onderverdeeld volgens de ISO 8573.1:2010 tabel. Een persluchtadviseur kan aan de hand van de Air Quality Audit advies uitbrengen en oplossingen aanbieden om de kwaliteit, indien nodig, te verbeteren. Met de verbeterde kwaliteit kan de producent met een gerust hart het bewijs aan de auditeurs overhandigen dat de persluchtkwaliteit afgestemd is op de risico’s, voldoet aan de richtlijnen en wordt bewaakt. BEKO TECHNOLOGIES is al meer dan 30 jaar expert op het gebied van persluchtbehandeling, condensaattechniek, metingen en trainingen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Beko Technologies.