Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hygiënisch ontwerpen met rvs
Een klein jaar geleden betrok Dertec haar nieuwe, grotere pand in Sassenheim, dat de bedrijfswaarden uitstraalt: kwaliteit, authenticiteit en passie.

Hygiënisch ontwerpen met rvs

Iets meer dan twintig jaar geleden liet Frans Noest zijn droom in vervulling gaan en richtte het bedrijf Dertec op, gericht op de levering van hoofdzakelijk reductoren, tandwielkasten en motoren. Anno 2023 werken er meer dan veertig mensen, hebben ook zijn twee zoons en dochter hun intrede in de directie genomen en ligt er een focus op de ontwikkeling, productie en inbedrijfstelling van hygiënische aandrijftechniek. Onveranderd zijn de passie voor techniek en aandacht voor de medewerkers, die hen allemaal even lief zijn.

Frans Noest richtte ruim twintig jaar geleden Dertec op. Een droom kwam in vervulling en duurt nog altijd voort.

Waar Dertec in de beginjaren vooral actief was als handelsbedrijf dat aandrijvingen in- en verkocht, vroeg de liefde voor techniek bij Noest duidelijk om meer. Aandrijftechniek zou centraal blijven staan. Maar wát was een goede focus en hóe kon hij voor die specifieke markt eigen producten ontwikkelen, produceren en inbedrijfstellen? Een Nederlands merk met een Nederlandse kwaliteit.

Voedingsmiddelenindustrie

Kennis en ervaring en het betere ‘onderbuikgevoel’ brachten Noest op het idee om zich met roestvaststalen tandwielkasten – eventueel
gecombineerd met motoren – te richten op de voedingsmiddelenindustrie. “Een nichemarkt, maar wel een belangrijke en bovendien:
eentje die leuk is!” Hiermee zegt hij niets teveel. Voedingsmiddelen spreken immers praktisch iedereen aan. Of het nu verse groenten zijn die gesneden worden verpakt, vleesproducten of zoete gebakjes.

De voedingsmiddelenindustrie is een dynamische sector. Enerzijds wordt de wet- en regel­geving steeds strenger en ligt er een sterke focus op hygiëne tijdens de diverse processen om besmetting te voorkomen. Anderzijds neemt de graad van automatisering toe, wat invloed heeft op de vraag naar geschikte aandrijvingen. “Wij richten ons met onze producten op alle onbewerkte, onverpakte voedingsmiddelen”, geeft Noest aan. “Voedingsmiddelen die zich nog in een stadium bevinden waarin besmetting negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de consument.”

Naast een standaard assortiment hygiënisch ontworpen roestvaststalen tandwielkasten werkt Dertec dagelijks aan klantspecifieke producten die met evenveel liefde worden ontworpen als samengebouwd.

Roestvaststaal en hygiënisch ontwerpen

Om de kans op besmetting te minimaliseren, zet het (internationaal) groeiende Dertec in op hygiënisch ontwerpen met uitsluitend roestvaststaal. Een aparte afdeling engineering werkt met behulp van geavanceerde teken- en designprogramma’s iedere klantvraag tot in detail uit. Kenmerkend voor de producten zijn altijd de afgeronde vormen waardoor geen vuil kan achterblijven na (hogedruk) reiniging. Ook zijn de producten vrij van dode ruimtes en zoals gezegd: volledig van roestvaststaal. Inmiddels omvat het pakket veertig verschillende types roestvaststalen tandwielkasten en diverse roestvaststalen elektromotoren die wereldwijd worden geleverd. Van praktisch alle landen in West-Europa tot Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Japan.

Ook de details ‘kloppen’. Afdichtingen, smeermiddelen, slangen, drukknoppen, … alles is voedselveilig. Zoon Mark Noest: “Omdat we ons bovendien uitsluitend richten op roestvaststalen producten voor de voedingsmiddelenindustrie, kunnen we nooit een vergissing maken en hebben we de afgelopen jaren alleen maar meer kennis opgebouwd. Ook met betrekking tot variatoren, reductoren en onderdelen voor transportlijnen.”

Mensen maken het verschil. Onafhankelijk van opleiding, achtergrond of geslacht.

Innovatie

Geheel naar wens wordt bij Dertec iedere aanvraag van klanten serieus bekeken en eventueel beantwoord met een klantspecifiek ontwerp. Ongeveer tachtig procent van de tandwiel­kasten en motoren zijn als genormaliseerde uitvoeringen (IEC) ontworpen en te bestellen ‘uit de catalogus’. Maar de echte uitdaging ligt in de afwijkende vraagstukken. Zoon Martijn Noest: “Hiervoor hebben we alles in eigen huis. We kunnen ontwerpen, prototypes 3D printen en het eindproduct laten produceren, maar ook testen en beproeven. En waar onze kennis niet toereikend is, werken we samen met partners. Bijvoorbeeld op het vlak van besturingstechniek. Bovendien werken we aan écht nieuwe producten, zoals de energiezuinige synchroonmotoren in roestvaststaal. Energie-efficiëntieklasse IE4+ en hiermee binnen redelijk korte tijd terugverdiend.”

Mensen

Zoals de familie vol passie over techniek spreekt, zo lief zijn hen ook alle medewerkers. Noest: “Wij realiseren ons héél goed dat de reputatie die Dertec de afgelopen jaren heeft opgebouwd voor een groot deel te danken is aan ons team. En met de toetreding van de volgende generatie
binnen de directie, is ook de toekomst van Dertec gewaarborgd. Als vierkoppige directie wordt dagelijks met veel passie onze missie nagestreefd. Als echt familiebedrijf met de bijbehorende normen en waarden, kleinschalig en met aandacht voor iedereen. En met een gedreven, betrokken familie aan het roer, zal dit nog lang zo blijven.” Dochter Mandy Noest besluit: “Iedere medewerker wordt gewaardeerd om wie hij of zij is. We maken geen onderscheid in functie, opleiding, afkomst, leeftijd of geslacht. En dat merk je aan de sfeer die in alle delen van het bedrijf gewoon goed is. Of je nu in het magazijn, op de afdeling inkoop, in de assemblagehal of bij de afdeling engineering rondloopt. En dat spreekt zich schijnbaar ook rond, want onlangs hebben we via www.werkenbijdertec.nl tientallen sollicitaties binnenkregen van jonge mensen die hier graag willen werken. En dát zegt genoeg in deze tijd…”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details