De zuivelindustrie in de Benelux doet het goed, maar kijkt toch tegen enkele stevige uitdagingen aan. Denk maar aan de verminderde consumptie van melk en de voorspelling dat het aantal melkveebedrijven tegen 2030 flink zal afnemen door de concentratie in grotere concerns, het gebrek aan geschoold personeel en de verlaagde rendabiliteit. De toenemende protesten tegen het landbouwbeleid zijn tekenend voor de situatie, maar wat kunnen onze zuivelbedrijven dan doen om te blijven groeien, zelfs in woelige economische periodes? Investeren in innovatie wordt belangrijk, ook als het gaat om het verpakken en coderen van producten.
Zuivelbedrijven in de Benelux spelen heel snel in op veranderingen in smaak bij consumenten. Daarvoor moeten ze echter ook snel en flexibel kunnen schakelen in de productie en, indien nodig, de capaciteit verhogen. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun faciliteiten efficiënt ingesteld zijn op nieuwe producttypes en hun verpakkingen. Zo is het heel belangrijk om gebruik te maken van codeer- en printtechnologie die snel aangepast kan worden of veelzijdig genoeg is om verschillende substraten te coderen. Eén voorbeeld is een barcode die uitstekend hecht op uiteenlopende materialen zoals kartonnen dozen, trays en krimpfolie. Het resultaat: buitengewoon leesbare en duurzame barcodes. Zuivelbedrijven die ervoor willen zorgen dat zowel bestaande als nieuwe producten veilig en betrouwbaar gemarkeerd worden met GS1 (UCC-EAN) conforme barcodes en in elke fase van de toeleveringsketen gevolgd kunnen worden, kunnen ook profiteren van opties zoals de Print and Apply 2000 Series van Markem-Imaje voor palletcodering. Deze technologie levert betrouwbare resultaten, zelfs in veeleisende productieomgevingen.
Zuivelbedrijven in de Benelux moeten zich aanpassen aan trends in de markt en de veranderingen in de wetgeving. Ook moeten zij een uitzonderlijke kwaliteitscontrole handhaven. Ook op dat vlak kan een herziening van de gebruikte processen zijn vruchten afwerpen. Heel bederfelijke producten moeten veilig en op hun best blijven, maar bedrijven moeten ook een traceerbaarheidssysteem hebben waarmee ze foutloos grote hoeveelheden producten met hoge snelheid kunnen beheren. Bij problemen moeten ze met deze oplossing ook de betrokken producten kunnen terugroepen.
Codeer- en printoplossingen zoals die van Markem-Imaje resulteren in een verregaande traceerbaarheid, maar optimaliseren ook de werking binnen het bedrijf, bijvoorbeeld doordat de operators minder hoeven ingrijpen. De inkjetprinters (CIJ-printers) van Markem-Imaje zijn uitgerust met een printkop die weinig interventie vereist. Dat garandeert een codering van hoge kwaliteit en verhoogt de productiviteit. Door meer geavanceerde oplossingen te gebruiken, kunnen bedrijven de kwaliteit van hun producten en de werking binnen de organisatie optimaliseren en tegelijkertijd de positieve reputatie van hun merk behouden.
De zuivelbedrijven moeten hun productieprocessen ook aanpassen om de impact op het milieu te verminderen. Dat kan zonder in te boeten aan productiviteit; de output kan zelfs nog verhoogd worden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Yörükoğlu. Om haar benadering van duurzaamheid te verbeteren, verving de grootste Turkse producent van melk, yoghurt, kaas, ijs en andere producten de MEK inkten door de EB588 inkt van Markem-Imaje. Dit MEK-vrije alternatief genereert 40% minder VOC’s en de behoefte aan verbruiksartikelen liep met 30 tot 40% terug toen Yörükoğlu drie CIJ printers van Markem-Imaje installeerde om de MEK-vrije inkten te testen. Het bedrijf ontdekte ook dat de prestaties en snelheid van de MEK-vrije inkt die van traditionele alternatieven evenaarde en zelfs oversteeg.
Ook Töpfer, één van de toonaangevende Duitse producenten van biologische babyvoeding op basis van melk en gecertificeerde natuurlijke cosmetica, verminderde de impact op het milieu bij de verpakking door te kiezen voor de markeer- en codeersystemen en CoLOS® software van Markem-Imaje. Voor het eerst bereikte zij ook een nauwkeurige traceerbaarheid en verificatiecapaciteit. Door de CIJ technologie te gebruiken om rechtstreeks op recycleerbare plastic verpakkingen te printen, wordt bovendien het volume aan papierafval beperkt. De CoLOS® software helpt om één van de grootste problemen binnen de zuivelindustrie aan te pakken, namelijk het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dankzij dit pakket kunnen de verificatie van verpakkingslijnen en heel wat andere processen geautomatiseerd worden. De software is bovendien compatibel met alle belangrijke MES- en ERP-systemen.
De zuivelindustrie in de Benelux is nu al een voorbeeld voor de rest van de wereld. Dit blijkt uit de bredere bijdrage aan de wereldvoedselmarkt en ook uit kleinschalige maar niettemin belangrijke veranderingen. Deze bedrijven kiezen ook bewust voor een proactieve en innovatieve aanpak op het vlak van coderen en printen, waardoor ze toonaangevend blijven.
Neem dan rechtstreeks contact op met Markem-Imaje NV.
Contact opnemen