Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
De kunststoffenbeurs als startpunt voor de verduurzaming van de plastic- en rubbersector

De kunststoffenbeurs als startpunt voor de verduurzaming van de plastic- en rubbersector

Duurzaamheid en kunststoffen, het is een combinatie die bij nogal wat mensen de wenkbrauwen doet fronsen. En toch is duurzaamheid, in combinatie met slimme, innovatieve productievormen, hét thema voor de Kunststoffenbeurs die op 20 en 21 september in Den Bosch plaatsvindt. De complete plastic- en rubberindustrie is er inmiddels volledig van doordrongen dat de toekomst van kunststoffen niet zonder een verantwoorde – en dus duurzame – productieketen kan. Op de door Mikrocentrum georganiseerde beurs, de grootste in zijn soort in de Benelux, zal dat dan ook op alle mogelijke manieren zichtbaar worden.

“We merken dat de samenleving steeds kritischer wordt”, zegt programmamanager Charlotte de Jong. “Er is, begrijpelijkerwijs, een heel sterke lobby van milieuorganisaties op gang gekomen. We hebben klimaatakkoorden, het grondstoffenakkoord 2050 en diverse andere deelplannen om onze economie klimaatneutraal en circulair te maken. Dat betekent dat er de komende jaren heel veel zal veranderen in de productie van kunststoffen. Wat precies, dat laten we graag zien tijdens de 24ste editie van de kunststoffenbeurs.”

Er is, begrijpelijkerwijs, een heel sterke lobby van milieuorganisaties op gang gekomen. Dat betekent dat er de komende jaren heel veel zal veranderen in de productie van kunststoffen. Wat precies, dat laten we graag zien tijdens de 24ste editie van de kunststoffenbeurs.

Verpakkingen

De verpakkingsindustrie heeft daarbij een belangrijke taak. Op dit moment is slechts 27% van het verpakkingsmateriaal circulair, blijkt uit onderzoek van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK, die de belangen behartigt van zo’n vierhonderd bedrijven. De NRK is al jaren bezig om de leden ervan te doordringen dat er stappen gezet moeten worden. En met succes. “Wij werken aan een gezond klimaat voor de maakindustrie en stimuleren concurrentiekracht, innovatie en kennisoverdracht, scholing en vakopleiding, een beter milieu en recycling”, zegt een NRK-woordvoerder. “Onze leden ondernemen duurzaam en met innovatie lopen zij voorop.” Volgens de NRK moet in 2050 al 50% van alle verpakkingen recyclebaar zijn.

Om die doelen te bereiken is het nodig dat niet alleen de producenten, maar ook de verwerkers, bewerkers en recyclers er hun bijdrage aan leveren. Vanzelfsprekend ook omdat hun klanten er tegenwoordig ook allemaal om vragen. Charlotte de Jong: “Juist daarom ook ben ik zo blij dat de hele keten vertegenwoordigd is op de beurs. Alleen als iedereen meedoet kunnen we de gewenste oplossingen bereiken. Ook gezien de specifieke eisen die de EU tegenwoordig stelt, is het nodig om als toeleverancier precies te weten wat de leverancier wil bereiken. Op onze beurs brengen we al die belangen bij elkaar.”

Machineplein

Centraal daarbij is het Machineplein, waar nationale en internationale exposanten hun state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie laten zien. ‘Trots op kunststoffen’, als thema direct gekoppeld aan het duurzaamheidsstreven, zal daarbij overal zichtbaar zijn. “Hier vind je de oplossingen voor de circulaire kunststoffenindustrie” legt Charlotte de Jong uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan energiezuinige spuitgietmachines. Van design, via spuitgieten tot en met verpakken, we laten er alles zien.”

Productmanager Larry de Kleine Product van Will & Co wil de beurs gebruiken om te laten zien hoe ze in die hele keten hun klanten kunnen helpen bij het overstappen naar meer duurzame oplossingen. “We kunnen meedenken van ontwerp tot productie. Materiaalbesparing kan daarbij een thema zijn, bijvoorbeeld door reductie van wanddikte of dichtheid, of via verkorting van de cyclustijd.”

Tijdens de beursdagen presenteert Will & Co de Post Industrial Recycle Engineering materialen. “Hierbij ligt de focus op de productie van de zogenaamde re-compounds, gerecyclede kunststof granulaten van hoge kwaliteit”, legt De Kleine uit. “Industrieel afval wordt bij kunststofverwerkers gebruikt om nieuwe hoge kwaliteit grondstoffen en compounds op een milieuvriendelijke manier te produceren.” Daarnaast presenteert Will & Co diverse materialen die renewable of biologisch afbreekbaar zijn. “TPU’s met goede mechanische eigenschappen en chemische resistentie, geproduceerd met een hoog aandeel renewable grondstoffen en een minimaal aandeel fossiele grondstof.”

TSG Groep

Ook de TSG Groep is volop bezig met duurzaamheid bij de ontwikkeling van nieuwe producten en machines. “Langdurig gebruik is daarbij van belang voor ons”, zegt Paul Simons. “Richtten we ons vroeger op functie-integratie door bijvoorbeeld oneway snap-fit verbindingen binnen DFA en zo dun mogelijke wanddikten, nu kijken we eerder naar end-of-life met design for disassembly, mogelijkheid tot reparatie of vervanging en gebruikmaking van zoveel mogelijk dezelfde kunststoffen – monomateriaal oplossingen dus.”  Ook op de kunststoffenbeurs zal TSG Groep laten zien hoe bij elk nieuw project de dialoog met de klant wordt aangegaan over de R-ladder en de complete levenscyclus van het product inclusief verpakking. “De bewustwording start altijd bij ontwerp en daarom is het de taak van TSG Group om datgene te adviseren dat voor zowel de klant als vanuit een maatschappelijk perspectief tot een slimme, doordachte en vooral duurzame oplossing leidt.”

Materiaal, constructie en de productomgeving moeten goed op elkaar afgestemd zijn om daadwerkelijk circulair te kunnen zijn.

Pezy Group

Waardebehoud van materialen is ook een integraal onderdeel van het werk bij Pezy Group, zegt Circular Product Design lead Thijs Feenstra. “Materiaal, constructie en de productomgeving moeten goed op elkaar afgestemd zijn om daadwerkelijk circulair te kunnen zijn. Een ontwerp dat gemaakt is van gerecyclede kunststoffen, maar ook zelf weer gerecycled kan worden is bij ons uitgangspunt.” Met meer dan 25 jaar ervaring als productontwikkelaar, designer en ingenieur ondersteunt Pezy Group iedereen die hulp nodig heeft in productontwikkeling en zal dat ook tijdens de beurs laten zien.

Duurzaamheid draait niet alleen om recycling van kunststoffen. Het terugdringen van energieverbruik is eveneens een doel. Sommige fabrikanten zetten hiervoor in op elektrische spuitgietmachines. De Kunststoffenbeurs heeft dit jaar iets bijzonders: voor het eerst in 15 jaar is er een werkende Ferromatik vol-elektrische spuitgietmachine te zien. Plastima zal deze demonstreren op het Machineplein. “Met een robot en een hydraulische arm die de producten uitwerpt”, zo schetst Plastima’s Bob Pieterse dit deel van stand die de Bredase machineleverancier heeft.

Rethink awards

Het centrale thema van de beurs komt ook terug bij de uitreiking van de Rethink Awards, een prijs waarmee NRK en Plastics Europe zichtbaarheid geven aan ­producten en initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. Voor het eerst sinds de start van de verkiezing in 2018 worden de prijzen uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs. De koppeling met de beurs moet leiden tot een nog grotere exposure, legt Jan Willem Wieringa van de Rethink-beleidsgroep uit. “Door die geweldige tentoonstelling van circulaire producten met de uitreiking van de awards te combineren hebben we meteen een groot deel van onze doelgroep te pakken.” De Rethink Awards zijn er om te laten zien hoe voortvarend de plastic-industrie al bezig is met verduurzaming. “Hoe meer bedrijven met de verkiezing meedoen, hoe krachtiger die boodschap.”

Lezingen

Wat is er verder te beleven op de Kunststoffenbeurs? Charlotte de Jong: “Tijdens het congresprogramma staan diverse keynotes en lezingen gepland met onderwerpen die aansluiten bij onze doelgroep. Denk aan lezingen als: ‘Design for recycling van kunststofverpakkingen’ door Partners for Innovation en ‘De toepassing van Cobots in de Kunststofindustrie’ door Universiteit Windesheim. Er is een keynote van Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) en Dirk Groot (Zwerfinator), maar ook naar de lezing van Caroli Buitenhuis (Bioplastics expert for packaging & products) kijken we nu al uit. En als je er toch bent, neem dan vooral ook een kijkje op onze start-up area, de Knowlegde & Education area of de Innovation area’s. Kortom: teveel om op te noemen. Niet voor niets komt de hele top van de industrie uit de hele Benelux hier bij elkaar.”

Kunststoffenbeurs 2023 toont naast het Machineplein met 25 deelnemers ook zo’n 210 exposanten op de beursvloer, een uitgebreid lezingenprogramma met meer dan 50 sprekers. Rethink Plastic Expo, Live Stage waar prominenten uit de industrie hun visie op actuele thema’s presenteren én verschillende areas, waaronder de Innovation Area. De beurs vindt op 20 en 21 september plaats in ’s Hertogenbosch. Gratis aanmelden kan je direct via deze pagina.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details