Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Nationale Cobot Dag 2023
Tijdens de Nationale Cobot Dag worden al uw vragen over de cobot beantwoord!

Nationale Cobot Dag 2023

‘Mag ik u voorstellen: de cobot’. Het zal niet zover komen dat een cobot zo menselijk wordt dat we hem ook als zodanig gaan behandelen, maar het blijft een feit dat een cobot een ‘samenwerkende robot’ is die het mensen- en bedrijfsleven een stuk aangenamer kan maken. Op de Nationale Cobotdag op woensdag 15 november in Tiel kunt u met eigen ogen zien, voelen, vragen, informeren en ervaren wat cobots zijn.

In een notendop: een cobot is een ‘collaborative robot’. Met andere woorden: een robot die samenwerkt, in dit geval met de mens. Een relatief bijzondere ontwikkeling in een tijd waarin veiligheid en industriële robots soms op gespannen voet met elkaar staan. Tóch is het mogelijk. 

Verschil tussen een robot en een cobot

Jan Willem Addink van Olmia Robotics: “Een industriële robot is ‘groot’ en indrukwekkend. Om ongelukken te voorkomen, worden zij vaak veilig achter een groot hekwerk of lichtscherm geplaatst. Met een cobot is dit anders. Naast eenvoudig te programmeren is deze variant voorzien van vele sensoren die direct detecteren wanneer contact plaatsvindt – of dreigt plaats te vinden – met mensen of andere objecten. Hij reageert hierop door te stoppen of zijn snelheid aan te passen.”

Dus?

Door deze eigenschappen is een cobot bij uitstek geschikt om samen te werken met mensen. Een ultieme toepassing is om een cobot het werk te laten doen dat voor mensen saai, eentonig, geestdodend, gevaarlijk, zwaar of gewoon ‘lastig’ is. Hiermee neemt een cobot vervelend werk uit handen en kunnen medewerkers zich richten op het leukere of meer interessante werk. Ontwerpen, werk voorbereiden, enzovoorts. Voor bedrijven (zowel multinationals als het mkb) kunnen cobots op deze manier ondersteunen bij het flexibel reageren op klantvragen. Niet in de laatste plaats omdat de programmering – of eigenlijk meer instelling – van cobots in de huidige tijd bijna kinderspel is.

Nationale cobotdag

Hóe een cobot precies werkt, wat hij kan – maar ook wat hij níet kan – is te zien op de Nationale Cobot Dag, die al voor het zesde jaar wordt georganiseerd. Uiteenlopende bedrijven tonen in het Olmia Robotics bedrijfspand hun innovaties op cobotgebied, variërend van de benodigde sensoren, grijpers, tooling en besturingen tot aan de cobot zelf. Stel u vragen en deel uw twijfels over inzetmogelijkheden, terugverdientijden, risico’s en acceptatie met specialisten en mensen uit de praktijk en doe het: maak kennis met de cobot.

Praktisch

Event: Nationale Cobot Dag

Dag: Woensdag 15 november 

Tijd: 10:00 – 18:00 uur

Locatie: Stephensonstraat 7, 4004 JA Tiel

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details