Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Veiligheid was nog nooit zo kant-en-klaar
Leuze electronic is geëvolueerd van een componentenfabrikant naar een totaalleverancier op het gebied van veiligheid.

Veiligheid was nog nooit zo kant-en-klaar

Zestig verjaardagskaarsjes mocht Leuze electronic in 2023 uitblazen. Wat begon met de ontwikkeling van een optische sensor om in de eigen weverij de draad goed te kunnen zien, groeide uit tot een internationale sensorexpert in automatiseringstechniek, met meer dan 1.600 medewerkers. De knap uitgekiende oplossing trok al snel de aandacht van klanten in andere industrieën. “Dat is hier altijd de weg van de vooruitgang geweest: onze oren zeer goed te luisteren leggen bij klanten en oog hebben voor hun wensen en eisen”, aldus Rob Vrijburg, general manager bij Leuze electronic nv. Dat leidde recent tot de ontwikkeling van kant-en-klare veiligheidsoplossingen voor acht standaardtoepassingen.

Machinebouwers en eindgebruikers worstelen met veiligheidsvraagstukken. Dat ziet ook Vrijburg: “De toenemende automatisering stelt steeds meer eisen aan veiligheidsconcepten. Wat mag er nu eigenlijk nog en wat niet? En wat gaat er allemaal veranderen met de komst van de nieuwe Machinerichtlijn? Als fabrikant van componenten kun je klanten wel advies geven, maar zij blijven uiteindelijk altijd de aansprakelijkheid dragen. Na de ingebruikstelling moet alles immers nog gekeurd worden om te zien of de installatie correct en volgens de normen werkt.” 

Op Indumation liet Leuze electronic zien hoe zo’n kant-en-klare veiligheidsoplossing werkt.

Kant-en-klare safety solutions

Hoe kunnen we klanten hierin beter ontzorgen, was de vraag die Leuze electronic bezighield. Het antwoord kwam er in de vorm van kant-en-klare safety solutions. “Het idee erachter is duidelijk: door oplossingen aan te bieden op basis van gekwalificeerde veiligheidsconcepten, willen we helpen bijdragen aan een naadloze veiligheid, een efficiënte materiaalstroom en een hoge beschikbaarheid van installaties. Wij nemen alle noodzakelijke stappen in het proces over van onze klanten: van het onderzoek van de relevante normen tot aan de ondersteuning bij de ingebruikname. Klanten krijgen zo een oplossing die individueel is aangepast aan de lay-out van hun installatie en met de garantie dat alles veilig werkt. Als er iets fout gaat, zijn wij dan aansprakelijk.”

Toegangsbeveiliging met automatische herstart

In totaal heeft Leuze electronic zo al acht standaardtoepassingen uitgewerkt voor haar klanten. Een mooi voorbeeld is de toegangsbeveiliging bij palletmagazijnen, met automatische herstart. “Vooral die laatste twee woorden zorgen echt voor heel veel toegevoegde waarde voor klanten. Zonder moet er nog steeds een manuele handeling gebeuren – aan een koord trekken of op een knop indrukken – om het proces weer te herstarten.” De normcommissie van de EN415-4 beschrijft een vaste signaalvolgorde om een automatische herstart te activeren. Het veiligheidsconcept van de safety solution van Leuze is hierop gebaseerd en garandeert zo een optimale benutting van de capaciteit van het palletmagazijn. 

Met de safety solutions van Leuze krijgen klanten een oplossing die individueel is aangepast aan de lay-out van hun installatie en met de garantie dat alles veilig werkt.

Alles op maat van de installatie van de klant

“We gaan steeds ter plekke bij de klant kijken of het toepasbaar is”, verzekert Vrijburg. In deze toepassing beveiligt een veiligheidslichtscherm het toegangsgebied. Daarnaast zijn er in de gebieden voor en achter de veiligheidssensor inductielussen in de vloer gelegd. Zo kan het veiligheidssysteem onderscheid maken tussen vorkheftrucks en personen. “Vervolgens doen we de engineering op maat van de installatie van de klant en leveren we alle hardware en software die nodig is. Na de installatie – door de technische dienst van de klant of een externe integrator – stellen we de parameters in, regelen we de indienststelling en valideren we de volledige toepassing. En, last but not least, de klant krijgt van ons een certificaat dat alles volgens de regels van de kunst werkt.”

Al meer dan 200 safety solutions in actie

Een formule die aanslaat. Sinds de lancering een jaar geleden voerde Leuze electronic al meer dan 200 van deze projecten uit. “We zijn geëvolueerd van een componentenfabrikant naar een totaalleverancier op het gebied van veiligheid. Als onze klanten zelf de expertise in huis hebben, kunnen ze uiteraard nog steeds zelfstandig met onze componenten aan de slag, maar we voelen dat de behoefte aan kant-en-klare veiligheidsoplossingen groeit. Met ons aanbod hoeven ze nergens naar om te kijken. Dat stukje knowhow dat we eraan toevoegen en die verzekering dat wij de verantwoordelijkheid dragen, zijn vaak doorslaggevend”, besluit Vrijburg.

Acht kant-en-klare veiligheidsconcepten

-  Toegangsbeveiliging bij palletmagazijnen met automatische herstart.

- Toegangsbewaking bij materiaaloverdrachtstations.

- Toegangsbeveiliging met meerdere stations in de vorkheftrucklogistiek.

- Toegangsbewaking bij transportsystemen met meerdere sporen.

- Toegangsbeveiliging met dynamische aanpassing van het formaat.

- Beveiliging van invoerpunten bij drukwerk- en papierverwerkende machines.

- Beveiliging van overdrachtstations met robots/onbemande transportsystemen.

- Zonebeveiliging van transferkarren (lineair en haaks).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details